Spar penger som student

Alle som har studert vet at budsjettet man har å leve for kan være nokså knagert, men med noen små grep kan man spare betraktelig med penger.

Det aller første man burde gjøre er å sette opp et budsjett. Som student er dette ganske enkelt og man trenger ikke å så mange poster å forholde seg til – det handler enkelt og greit om å ha kontroll på hvilke penger som kommer inn og hvor pengene går ut.

Å studere innebærer å kjøpe bøker, og du vil spare betydelige beløp på å kjøpe brukt hvis du får tak i det. Ikke vær redd for at foreleseren ikke godkjenner eldre utgaver enn det som står oppgitt i pensumlisten, for dette går som regel bra.
To ganger i året får man også større utbetalinger fra Lånekassen. Det du ikke bruker burde du sette inn på en høyrentekonto slik at du kan høste rentene av dem. Hvis du allikevel har bruk for pengene de kommende månedene kan du sette et fast trekk som fører dem over til din brukskonto. For all del: ikke la alle pengene stå på brukskontoen din, for det er det stor sjanse for at de fordufter.

Når de faste utgiftene er betalt kan du ta ut resten av pengene du har på kontoen i kontanter. Del deretter dette beløpet i fire og da har du et helt konkret budsjett over hvor mye du kan bruke hver av ukene frem til neste utbetaling fra Lånekassen kommer. Dette vil kanskje motivere deg til å spare litt ekstra, og disse pengene kan du overføre til den neste perioden.

Handle billig mat! Sjekk kilo- og literspris og benytt deg av gode tilbud i avisene. Man kan også gjøre andre besparelser som ved å smøre seg matpakker og unngå å handle i kantinen. Lag deg gjerne en matrett på søndag som du kan fryse ned i porsjonspakker – lasagne er for eksempel et godt tips.
Kok kaffen din hjemme og kjøp en skikkelig termos – kaffeutgiftene er større enn du tror.
Bylivet og en fest vil selvsagt alltid lokke på unge mennesker, men her kan bankkortet fort gå varmt. Dra på byen med kontanter og la for all del bankkortet ditt ligge igjen hjemme. Har du førerkort kan du bruke dette som legitimasjon.
Lyst på nye klær? Stikk innom Fretex og se hva de kan by på, eller bytt klær med venner eller kompiser.

Sjekk om du kan skaffe deg gratis måneder hos din telefonoperatør ved å verve nye medlemmer. Her kan du faktisk spare en god del penger.
Sett i gang og spar!