Sommerferien blir dyrere i år

reisekort

Nordmenn er blant verdens mest ferieglade folk men når det gjelder sommerferien i 2015 har flere begynt å bli litt urolige.

Årsaken til det er naturligvis den svake norske kronen, og akkurat det faktum at den er svak betyr i klartekst at vi får mindre for pengene våre når vi befinner oss i utlandet.

Svak krone = dyr ferie

De mekanismene som gjelder for hvor mye vi får igjen for pengene våre er ganske enkle å forstå, men er samtidig viktig når vi skal beregne kostnadsnivået for feriereisene våre.

Tommelfingerregelen man skal bruke er ukomplisert: når den norske kronen er svak vil ferier i utlandet bli dyrere. Hvor mye dyrere vil naturligvis komme an på hvilken valuta som brukes i det landet man skal reise til, men i år vil vi merke det godt i land som har euro, dollar og pund som valuta.

At kronen har blitt svak betyr at det blir dyrere å kjøpe utenlandsk valuta og det er i år store forskjeller fra sommeren 2014.

Hvis vi sammenligner prisene på euro, pund og dollar fra juli 2014 med dagens priser vil vi se følgende skilnader; juliprisene i fjor på disse valutaene var henholdsvis 8,39 kroner, 10,58 kroner og 6,20 kroner. Dagens priser er 8,56 kroner, 11,58 kroner og 7,54 kroner.

Av dette kan vi lese at det har blitt mye dyrere å feriere i land som USA og England, samt at det har det har blitt noe dyrere i land som bruker euro.

Det er heller ingenting som tyder på at kronekursen skal styrke seg noe spesielt den nærmeste tiden og derfor vil man altså på ferieturen i år oppleve at man rett og slett får mindre igjen for hver krone man bruker i utlandet.