Husk å sjekke skatten

lanekalkulator

Fra og med i går fikk vi muligheten til å sjekke skatten på nett og det var svært mange som benyttet seg av denne muligheten.

Mange ønsket å logge seg inn for å sjekke tallene og faktisk var trykket så høyt i en periode at Skatteetaten fikk problemer med nettsidene sine.

Foreløpige tall

Det var altså i går, 19. mars, vi kunne logge oss inn på Skattetatens nettsider for å sjekke de foreløpige tallene i selvangivelsen vår. Alle som gjør det vil da kunne se om de får igjen på skatten eller om de må betale restskatt. Vi understreker som sagt at dette er foreløpige tall og at du selv må kontrollere at alt som er oppgitt i selvangivelsen er korrekt.

Dette må du sjekke i selvangivelsen

Det er flere ting du må sjekke i selvangivelsen din, for feil her kan føre til at du betaler for mye skatt eller for lite skatt.

Det første du må gjøre er å sjekke om den oppførte lønnen din er riktig og om skattebeløpet du har betalt er korrekt. Dette gjør du ved å sammenligne årsoppgaven/lønns-og trekkoppgaven fra din arbeidsgiver med de tallene som står i selvangivelsen.

Får du utbetalt uførepensjon eller trygd må også disse tallene sjekkes. Du skal da ha fått oversikt fra NAV og eventuelt andre instanser som du får trygd og/eller pensjon fra.

Gjeld og formue må også kontrolleres. Tallene som står i selvangivelsen har skattedirektoratet hentet fra de som du har gjeld og formue hos.

Rett på fradrag?

Det kan hende at du har krav på fradrag på skatten din og da har du muligheten til å prøve fradragsveilederen hos Skatteetaten for å sjekke dette. I selvangivelsen kan du gjøre endringer i tallene som skatten beregnes ut i fra og således betale mindre skatt. Noen ting er utfylt på forhånd mens andre ting må føres opp selv.

Manglende opplysninger

Ta en runde med selvangivelsen og kontroller om alle opplysningene som står der er riktige. Har det inntruffet noe i løpet av fjoråret som ikke har kommet med? Dette kan være kjøp eller salg av eiendom, kjøp av bil, salg av aksjer, giftemål og så videre. Hvis noe mangler må du føre inn opplysningene slik at beregningsgrunnlaget blir korrekt.

Hvis du er utenlandsk arbeidstaker som har midlertidig opphold i landet kan du på skattesidene finne en oversikt som er forenklet og som tar for seg de aktuelle postene for deg.

Ta også en sjekk av kontaktinformasjonen din samt kontroller at kontonummeret ditt er korrekt.

Husk at du kan gjøre endringer på din selvangivelse helt frem til 30. april. Gjør du ingen endringer leveres den som den står, og dette foregår nå automatisk.

Sjekk skatten din her.