Reiseforsikring – alt du trenger å vite

reisekort

Norge er et land fylt med eventyrere og det er ingen tvil om at vi er glade i å dra ut på reisefot fra tid til annen. Likevel er det så mange som 20% av oss som ikke har reiseforsikringen i orden når vi legger ut på tur og dette er en tabbe som fort kan bli meget kostbar.

Å ha en god reiseforsikring er alfa og omega og kan faktisk berge din private økonomi hvis uhellet skulle være ute. Artikkelen belyser en del viktige punkter når det kommer til dette temaet.

Sykehusopphold

Når man er på ferie i utlandet vil dessverre uforutsette ting kunne komme til å skje. Er man riktig uheldig pådrar man seg en skade som kan kreve et besøk til legen eller i verste fall et sykehusopphold. Vi har sett mange økonomiske skrekkhistorier om kostbare opphold på sykehus i utlandet, og et av de verste tilfellene i så måte var fra USA og beløp seg til hele 3 millioner kroner. I tillegg kan man også måtte komme til å betale for ambulansefly hjem til Norge og dette vil fort koste rundt 500.000 kroner.

Å droppe forsikringen for å spare noen kroner er derfor et lite klokt trekk, og en uskyldig ting som et ankelbrudd vil kunne koste deg opp mot 100.000 kroner. I følge Sparebank 1 er gjennomsnittsprisen for et legebesøk pr. i dag på 5.000 kroner.

Det er flere som lever i den villfarelsen at de tror de vil få hjelp fra myndighetene hvis de havner i en situasjon som den som er nevnt ovenfor. Dette er det naturligvis ingen hold i og i praksis innebærer det at du risikerer økonomisk ruin hvis du havner på sykehus i utlandet. Det kan bety pantsetting av bolig og store lån for å betale for behandling og transport hjem.

Utvidet reiseforsikring

I en situasjon hvor du faktisk har en reiseforsikring men planlegger å være borte mer enn 45 dager er du nødt til å undersøke om du er dekket. En helårs reiseforsikring dekker ikke reiser som f.eks. varer et helt år, men som regel reiser på inntil 45 dager i løpet av hele året. Skal du være på farten lengre enn dette kan det hende at du blir nødt til å utvide forsikringen din slik at du fortsatt er dekket.

Vær obs på kredittkortforsikringen

Det er mange som har en reiseforsikring inkludert på sitt kredittkort, men du må her være observant på at denne som regel kun er gyldig hvis du har betalt mer enn halvparten av reisens utgifter med kredittkortet. Det er her viktig å tenke over konsekvensene hvis du har lagt opp turen slik at billetter, hotell og andre utgifter betales fortløpende underveis på reisen.

Dyrt er ikke nødvendigvis bra

En helårs reiseforsikring fungerer i utgangspunktet veldig bra og det er unødvendig å kjøpe en forsikring som kun gjelder for én tur – det er rett og slett for kostbart. Med en helårsforsikring har du i tillegg en avbestillingsforsikring inkludert og dette behøver du ikke å skaffe gjennom turoperatøren eller andre aktører. Det er også mange som har reiseforsikring gjennom jobben sin og det kan være verdt å sjekke ut dette slik at man ikke har dobbelt opp.

Forsikringen dekker ikke alt

Husk endelig på at reiseforsikringen din ikke dekker hva som helst, og du har naturligvis selv et ansvar for å passe på dine saker og ellers være kritisk til hva du foretar deg. Har du dyre solbriller liggende på stranden, og som blir stjålet mens du er ute og bader, vil du ikke få dette dekket gjennom reiseforsikringen. Du har et ansvar for å passe på dine saker hvis forsikringen skal være gyldig.

Blir du for eksempel syk og ønsker erstatning for tapt ferie er du nødt til å ha erklæring fra en lege. Tenk også over at skader som kommer som en følge av ekstremsport og liknende aktiviteter heller ikke vil erstattes.

Med andre ord gjelder det å sette seg inn i hva reiseforsikringen dekker før man legger avgårde på tur.

Har du ikke forsikring men er på reisefot anbefaler vi derfor på det sterkeste at du skaffer deg en med det samme. I det øyeblikket du har avtalt forsikring med ditt selskap vil du være dekket. Ferien blir langt mer hyggelig og trygg hvis man slipper å forholde seg til ubehagelige økonomiske overraskelser.