Råd til deg som skal kjøpe bolig

råd for boligkjøp

Å kjøpe seg bolig eller leilighet er et stort øyeblikk i livet for de aller fleste, og det er uten tvil noe helt spesielt å skaffe seg et nytt husvære.

At det er en stor avgjørelse som også er meget viktig når det kommer til det økonomiske betyr samtidig at man må tenke seg nøye om før man gjennomfører kjøpet. Her får du derfor noen gode råd som du kan ta med deg på veien.

Hva er viktig når du skal kjøpe?

Før du begynne å lete etter en bolig er det viktig at du lager deg en liste med punkter som identifiserer hva det er du er ute etter? Hvor mange soverom skal det være? Har du behov for garasje? Vil du to bad? Å ta hensyn til faktorer som dette vil gjøre det enklere for deg å finne den rette boligen, og det kan være smart å sette opp en prioriteringsliste over hvilke som er de viktigste. Det er essensielt å understreke at det kanskje ikke er alle elementene på listen som du kan forvente skal innfris, men listen kan hjelpe deg med å avgjøre hva som bør prioriteres. Det er lett å la seg rive med av en bolig på grunn av dens interiør eller beliggenhet, men har du på forhånd tenkt fornuftig gjennom hva som er viktig øker dette sjansen for at du ikke vil angre på kjøpet i ettertid.

Gjør det kjent i området

Har du bestemt deg for hvor din nye bolig skal være? Det vil da være fornuftig å gjøre seg kjent med hvilke priser det opereres med i dette området slik at du ikke betaler for mye. Hvis du har behov for spesielle offentlige tjenester som skole og barnehage vil det også lønne seg å gjøre seg kjent med avstanden til slike, og også for eksempel til offentlig kommunikasjon. Eiendomsmegleren vil kunne hjelpe deg med dette og det vil uten forbedre beslutningsgrunnlaget ditt ytterligere og gjøre deg bedre forberedt.

Hold deg fortløpende orientert

Som vi tidligere nevnte så er det kjekt å lage seg en prioriteringsliste over hvilke faktorer som du mener er viktigst med din nye bolig. Når du har definert disse har du muligheten til å kontakte en eller flere meglere slik at du kan få tilsendt informasjon hvis det dukker opp boliger på markedet som matcher disse kriteriene. Du vil da hele tiden ha kontroll over hvilke boliger som er tilgjengelig og kan dermed være godt forberedt.

De økonomiske begrensningene dine

Allerede tidlig i prosessen bør du undersøke både hvor mye du kan og bør låne. Her gjelder det tidlig å gjøre seg kjent med den øvre grensen du har og at du holder seg til denne i eventuelle budrunder. Ha finansieringen i orden tidlig og det kan være lurt å skaffe seg et finansieringsbevis før du går inn i budrunden. Dette vil være en fordel for deg og en trygghet for selger, og du kan da legge inn bud uten å måtte ta forbehold. Hvis du skal selge en bolig før du kjøper en ny kan det være greit å kontakte et meglerkontor for å undersøke hva du kan forvente å få for boligen. Den økonomiske gjennomgangen må dermed inneholde omkostningene både ved kjøp og salg. Det er kjøperen av din bolig som er ansvarlig for at den avtalte kjøpesummen kommer på meglerens konto til det tidspunktet som er avtalt.

Påberegn både rehabilitering og vedlikehold

Hvis boligen du har sett deg ut er av eldre årgang eller har endel arbeid som må påbereges, er det viktig at du setter av penger til dette i det totale regnestykket før du legger inn bud. Ofte er det slik at man ønsker å utbedre boligen etter hvert over tid, men det er unektelig slik at mange ‘glemmer’ at dette koster penger og at det derfor som regel resulterer i dyre lån for å få dette gjennomført. Privatøkonomien din er utrolig viktig og det er essensielt at du ikke velter den på grunn av nødvendig oppussing. Ta derfor høyde for disse kostnadene helt i starten slik at du har råd til å gjøre de nødvendige utbedringene i starten.

Den viktige visningen

Visningen er ekstremt viktig og her må du gjøre en god jobb. En bolig som er attraktiv vil som regel selges svært raskt og dermed er det som oftest ikke mulighet eller anledning for deg til å ha med deg fagfolk som kan hjelpe deg på en visning nummer to. Grunnen til dette er naturligvis korte akseptfrister på budgivningen. Har du behov for å ha med deg noen som har fagkunnskap er det derfor smart å gjøre dette allerede på første visning hvis du har funnet en bolig som er aktuell. Du er også nødt til å lese salgsoppgaven særdeles nøye før du går på visning slik at du kan stille de riktige spørsmålene til både megleren og selgeren. Hvis boligen har negative sider ved seg og dette er nevnt i salgsoppgaven/prospektet har du automatisk ansvaret for dette. Dette gjelder også for feil og mangler som man kan forvente ut i fra alder og kvalitet. Du kan heller ikke reklamere på forhold som du burde ha lagt merke til på selve visningen eller som du burde ha sjekket ut i fra egen interesse. Eksempler på det siste kan være byggeplaner, forhold til nabo, solforhold og så videre.

Hva er selgers plikter?

Det er greit å vite hvilke plikter selgeren har overfor deg når det gjelder opplysninger i forbindelse med boligen du ønsker å kjøpe.

Opplysningsplikten gjelder:
* Skjulte feil og mangler
* Forskriftsmessige mangler
* Nabovarsler

Hvis det er slik at selgeren har har bodd i boligen kun i få år er det alltid en mulighet for selgeren ikke har kjennskap til såkalte letente feil/mangler. Din plikt blir derfor å undersøke dette ekstra nøye før du legger inn bud.

Hvordan kan eierskifteforsikringen hjelpe deg?

Det er vanlig at en selger av en bolig bruker hele summen til å kjøpe seg nytt husvære. For din del er det derfor en fordel at kjøper har ordnet seg eierskifteforsikring. Skulle det dukke opp en vesentlig feil eller en mangel som ikke var som forventet har du som kjøper krav om å få dette utbetalt av forsikringsselskapet til selgeren. Du har reklamasjonsrett i 5 år, men dette er på ingen måte noen garanti. I all hovedsak selges en eiendom ‘som den er’ i henhold til ‘Lov om avhendig av fast eiendom’. Forsikringsselskapets rolle er å overta for selgeren som profesjonell part, og vil dermed behandle reklamasjonen din fra begynnelse til slutt.

Den viktige magefølelsen

Når alt dette er sagt: en bolig skal tross alt ‘føles’ riktig også, og det er ikke kun fornuften som skal råde. Hvis rådene som er nevnt her er fulgt i alle fall til en viss grad og du sitter igjen med en god magefølelsen, bør du absolutt ikke nøle med å legge inn et bud.

Selve budgivningen

Er det slik at det er flere som skal stå som eiere av boligen? I så fall må begge signere på budskjemaet, og det første budet er nødt til å være skriftlig til megleren. I etterkant av dette vil eventuelle forhøyninger av budet gjøres over telefon. Du må huske på å fylle inn datoen du ønsker å overta boligen, finansieringsplanen samt akseptfristen på ditt bud. Det er også viktig at du er tilgjengelig på telefonen i løpet av hele budprosessen, og påregn å ikke ha så mye annet å gjøre denne dagen – for dette vil garantert bli spennende.

Boligdrømmen din er nær ved å realiseres nå!