Det er enkelt og naturlig for oss å nyte sommerdagene litt ekstra og dermed ‘miste’ den fulle kontrollen over pengebruken om sommeren, noe som igjen blir forsterket av forbruket på selve feriereisen som følger.

Med alt dette i bakhodet kan høsten synes som en ideell tid for å gi den personlige økonomi en skikkelig overhaling og komme seg tilbake innenfor budsjettrammene dine.

Følg disse tipsene for å komme deg inn på sporet igjen!

Plugg igjen budsjettlekkasjene

Nå som høsten nærmer seg med stormskritt er det smart å lage en detaljert liste over inntektene og utgiftene dine. Du kan på denne måten finne de ulike områdene hvor du kan kutte ned. Vi har faktisk muligheten til å utøve nokså god kontroll over flesteparten av utgiftene våre ettersom de veldig ofte er rene livsstilsvalg.

Mange vil nok utvilsomt bli meget overrasket over hvor mye penger de bruker på kaffe og lunsj i hverdagen. Se på hva du ønsker deg og hva du faktisk har behov for, og juster deretter pengebruken din.

Det er mange valg man kan ta for å unngå unødig forbruk, og da spesielt når du kjeder deg. Gjør noe som er gratis, slik som å gå en tur, vaske bilen eller lufte hunden.

Samle sommergjelden

Hvis dere har vært på ferie har dere kanskje også brukt kredittkortene – akkurat slik som man blir tipset om. I disse tider er det imidlertid mange nordmenn som opplever tøffe økonomiske tider når de skal tilbakebetale denne gjelden, og derfor begynner rentene snart å løpe løpsk.

En refinansiering av gjelden er derfor utrolig viktig og klikker du på linken kan du lese mer om det.

Ved å anvende seg av en slik strategi vil man spare utrolig mye bare i renter, og man får da i tillegg en klar plan for når gjelden skal være nedbetalt.

Få kontroll på sommergjelden!
Samle sommergjelden!

Ta en kredittsjekk på deg selv

Vi forbrukere glemmer ofte å overvåke vår egen finansielle status om sommeren, og det er smart å ta en liten kredittsjekk etter en travel reisesesong.

Du vil utvilsomt ønske å ta en kredittsjekk på deg selv for å se om alt er som det skal være, og at det er de riktige opplysningene som er gitt om deg.

Dette kan du blant annet gjøre hos Bisnode, og du logger da inn med Bank-ID. Disse opplysningene er det gratis å innhente og hvis noen tar betalt for dette er det ulovlig.

Inne hos Bisnode får du opplysninger om personalia, ligninger, næringsinteresser, betalingserfaring, motorvogner, eiendom, gjeldserfaring og annet.

Sammenlign tjenester

Visste du at vi som forbrukere er betydelig mer lojale enn det som er lurt og det som tjenesteleverandørene våre fortjener?

Vi snakker om alt fra kredittkorttilbydere, boliglån, forsikring, elektrisitet, internett, mobilabonnement og mye mer. Vi konsumenter registrerer oss og forblir trofaste selv om det finnes andre aktører som er betydelig billigere.

Å bruke et par øyeblikk på å sammenligne andre leverandører kan spare oss for tusenvis av kroner hvert eneste år, og hvis du truer med å forlate nåværende aktør kan det fort hende at du får et matchende tilbud. Alternativet er å miste deg som kunde.

Lånemegleren er en nettside som for eksempel sammenligner forbrukslån for våre kunder. Målet for kunden er derfor å få det lånet som har så lavest rente som mulig, og dette gjør vi ved å sende søknader inn til en rekke banker.

Sammenlign tjenester
Sammenlign tjenester og spar penger!

Det finnes også slike tjenester for både mobiltelefoner og strømleverandører, så her er det bare å sette hardt mot hardt slik at du får mest mulig igjen for pengene dine!

Sjekk renten på boligen din og se om du kan få presset den ned i en annen bank. Du vil være overrasket over hvor mye du vil kunne spare hvert eneste år på dette, og spesielt hvis du har et lån som er høyt.

Bestem feriebudsjettet

Har du allerede planlagt å reise på ferie til neste sommer? Da er det smart å begynne jobben med å legge av penger allerede nå! Finn ut sånn ca. hvor mye den forventede turen kommer til å koste, og så begynner du / dere å legge til side penger hver måned. Det kan være smart å bestille turen så tidlig som mulig slik at du kanskje kan få den billigere enn om du venter til siste liten. På denne måten unngår du å legge unødvendig press på økonomien gjennom å ta opp nye lån for å betale reisen. Å reise på en ferie som er lånefinansiert smaker langt i fra så godt som å dra avgårde med den vissheten om at ferien er betalt i sin helhet med inntjente penger!

Når det gjelder budsjettet til ferien bør du også ta med andre planlagte utgifter som du forventer skal dukke opp i løpet av denne spareperioden. Hvor mye penger vil gå til julegaver? Er det noen bursdager i vente? Skal du ha familien på noen selskaper? Er det ventende konfirmasjoner?

Alle slike utgiftsposter vil ha en innvirkning på feriemulighetene neste sommer, og bør tas med i regnestykket. For eksempel vil en konfirmasjon være en såpass stor utgiftspost at det ikke er sikkert at det lar seg gjøre å dra på ferie neste år. Man skal tross alt ha en hverdag som ikke er så preget av spinking og sparing at man ikke kan unne seg selv en viss komfort.

Ta en gjennomgang av økonomien nå og få full kontroll igjen!