Når det gjelder økonomi og bruk av penger er det én ting som trumfer alt når det gjelder å bruke så lite som mulig: planlegging. Planlegging høres kanskje ikke så voldsomt sexy ut, men når desember kommer og du stort sett er ferdig – og har penger til overs på kontoen – da vil du garantert kjenne på at du var glad for at du hadde en plan og begynte tidlig.

I denne artikkelen skal du få noen gode tips når det kommer til planlegging av den kostnadstunge høytiden som akkurat nå bare er tre måneder unna.

Vil du oppleve en januar med penger til overs? Ja, da har du én ting å gjøre: les videre!

Snakk sammen og bli enige

Julefeiringen har sakte men sikkert i løpet av årenes løp blitt en helt vanvittig stor kostnad for familier rundt om i hele landet. Det er ingen tvil om svært mange føler at man må ‘ta skikkelig i’ når man skal kjøpe julegaver til sine nærmeste og da spesielt til sine egne barn. Det er heller ingen tvil om at barna går med store forventninger når det kommer til de julegavene som de skal få / ønsker seg fra sine egne foreldre.

Dette julegavepresset bør man nå ta ned på et helt annet nivå, og det er ikke nødvendig å kjøpe julegaver til tusenvis av kroner til barna sine og til den øvrige familien.

Det går helt fint an å ta en telefon nå i disse tider og si at dere synes julefeiringen har blitt altfor kostbar og at dere føler det hele har gått over styr. Der er fullt mulig å bli enige om makspris på gaver eller å til og med bli enige om å droppe julegavene i større eller mindre grad. I tillegg så ender det som regel opp med at man kjøper gaver til alle og enhver som i stor grad ikke er gode for noe og som blir plassert trygt nede i en hylle på boden i kjelleren.

Skal man fokusere på gaver så må det i så fall være til sine aller nærmeste, og da tenker vi på barn, søsken og foreldre. Gaver til venner og vennepar kan man fint kutte ut.

Husk: det er bare jul!

Noe annet som bør gjøres noe med er den vanvittige opphausingen av jula som noe helt spesielt og noe som er utrolig magisk. Julefeiringen pushes av både handelsstanden og av oss som privatpersoner til å bli noe som er nærmest overjordisk og noe som krever vår fulle konsentrasjon og all vår energi. Det er på tide å ta jula ned igjen til noe som er nærmere det normale livet vårt igjen. Hvorfor er det slik at man føler seg sliten når julefeiringen er over? Når julaften kommer så er det nesten en tomhetsfølelse som råder i hjemmet, og det er så store forventninger til denne kvelden at det nærmest er umulig å ikke ende opp med en skuffende opplevelse.

Julen bør være en etterlengtet pustelomme i en mørk og kald årstid hvor vi endelig har tid til å sette oss ned sammen med den nærmeste familien og slappe av og bare være sammen. Kvalitetstid er sannelig klisje som brukes mye, men i denne sammenhengen kan det trygt hentes frem. Fokuser på det sosiale og bruk heller litt ekstra penger på å lage god mat!

Enig julegaver
Ikke gjør julefeiringen til noe større enn hva den egentlig er!

Planlegg gavekjøpene i god tid

Vel, noen gaver må det jo nødvendigvis bli, og å få en helt julegavefri feiring er det vel ikke alle som ønsker. Vi må derfor påregne at det vil gå noen kroner i gaver til den nærmeste familien og da er det et par ting som er viktig. Du må for det første finne ut hvilket budsjett du har, og dermed finne ut hvor mye du vil bruke på hver og én av de som du skal gi gave til. Ta deg en ringerunde i dag og finn ut hva de forskjellige ønsker seg, men du kan ikke regne med å få svar fra absolutt alle. Mange synes kanskje det er ubehagelig å svare på slike spørsmål og vil dermed kanskje ikke komme med noe spesifikt ønske.

Uansett: lag deg en liste hvor du skriver opp navnene på alle de du skal gi gave til og hvilken gave du har planlagt å ordne. Begynn i dag! Deretter er det egentlig bare å begynne å handle gaver så tidlig som mulig!

Når du har en plan over det du skal gjøre ender du opp med å spare penger – det kan vi garantere. Å gå å surre formålsløst rundt på et kjøpesenter på jakt etter en eller annen gave til en eller annen mottaker er både frustrerende, tidkrevende og ender som regel opp med å bli dyrere enn det du hadde tenkt det. Det verste av alt er at tendensen er helt klart: jo lenger man venter jo dyrere ser det ut til å bli!

Hvis du fordeler innkjøpet av julegavene ut over de resterende månedene vil du uansett sitte igjen med en bedre følelse når gjelder din personlige økonomi. Det er overhodet ikke morsomt å komme til midten av desember og være nærmest fri for penger på kontoen. Som alle vet så er de første månedene av hvert år nokså kostbare med tanke på faste utgifter og annet.

God planlegging vil med andre ord spare deg penger.

NB! Bare et ekstra tips når det kommer til barna dine: i det øyeblikket de er for gamle til leker så vil aldri julaften og gaveåpningen bli helt den samme, så her kan du fint stresse ned.

Enig julegaver
Planlegging av julegavehandelen gjør det hele billigere!

Se etter spesielle tilbud!

I tiden fremover, og i beste fall hele året, skal du holde utkikk etter spesielle og gode tilbud i butikkene. Det går an å starte enda tidligere enn i september med julegavene! Hvis du klarer å ha julemodusen aktiverte gjennom hele året kan du utvilsomt gjøre store innsparinger på gavene, for det er mange tilbud som lanseres til stadighet i de forskjellige butikkene.

Hva er det folk i bunn og grunn har bruk for? Har de bruk for lysestaker eller er et sengesett på tilbud noe som er mer nyttig? Du skjønner hvor vi vil? Folk flest har det aller meste som de har bruk for av ting og tang, og det er like greit først som sist å si fra om dette: folk trenger ikke flere lysestaker, kakespader, telysholdere, glassboller etc. Tenk praktisk og finn ut hva folk egentlig har bruk for!

Hvorfor ikke kjøpe en kartong med kaffe som er på tilbud i en butikk? Slå til når slike ting dukker opp og pakk det inn. Det er mye morsommere å få slike gaver enn det samme gamle.

Inviter på middag

En veldig hyggelig og fin gave å gi til familien din, f.eks. foreldre, svigerforeldre, søsken med partnere etc, kan være en middag. Rett og slett. Aller helst ber du ett og ett par i slengen for å gjøre det hele litt mer intimt og personlig. Lag en pen invitasjon som du legger i en konvolutt og inkluder gjerne en meny som du har planlagt. Gjør noe ekstra ut av middagen og tenk treretters, samt at dere skriver kleskode. En slik hyggelig stund vil de aller fleste sette pris på, og det gir deg / dere i tillegg muligheten til å knytte enda nærmere bånd med din nærmeste familie.

Hjemmelagde gaver

Hjemmelagde gaver er noe som mange allerede tyr til når det kommer til julefeiringen, men det er enda flere som kan ty til dette trikset for å spare enda mer penger. Det kanskje aller beste med dette er at mottakeren får en gave som er helt eksklusiv og som man ikke kan kjøpe i en butikk.

Du kan for eksempel kjøpe en liten kurv og handle forskjellige små artikler som kan legges i kurven. Lipsyler, hudkremer, tannstikker, sjokolader, kaffe og mer til er ting som vil gjøre en hjemmelagd julegave til noe helt spesielt, og til noe som mottakeren virkelig har bruk for. Når det gjelder slike gaver så er det egentlig bare fantasien som setter begrensninger, og ting som hjemmelaget konfekt, syltetøy, sukkertøy, iskrem og en kalender med familiebilder vil alle være sikre vinnere og noe som vil føles som helt personlig!

Tanken teller

Noen ganger kan det å donere litt av din tid i stedet for å kjøpe en fysisk gave faktisk bety mer for mottakeren enn hva du skulle tro. Tenk på hva noen sliter med eller hva de virkelig har behov for og som du kan ta deg av. Er du for eksempel snekker eller kokk? Kanskje kan du tilby deg å hjelpe til med noe i boligen til mottakeren av gaven eller kanskje tilby deg å lage dem en middag midt i uka etter at de kommer hjem fra jobb? Kanskje kan du tilby deg å være barnevakt hvis de skal bort en helg eller kanskje du kan si at du kan ta deg av hunden deres når de har behov for det?

De vil garantert sette pris på at du tar deg tid til å hjelpe dem og i tillegg vil dette ikke koste deg noe penger – bare din tid.

Bankkontoen din behøver ikke å lide bare fordi du ønsker å gi noen en julegave!

Rolig julefeiring
Fokuser på å ha en hyggelig og rolig jul – stress ned med gavene!

Avslutningsvis

Som du ser så handler det om å jekke ned forventningene omkring julefeiringen og julegavene. Senk skuldrene, ta noen telefoner til familien og venner og bli enige om at dere skal roe det hele litt ned. Som vi nevnte så trenger du ikke å gi gaver til venner og bekjente, så vi tenker at det er helt greit at du kun konsentrerer deg om din nærmeste familie.

Tenk alternativt når det kommer til gavene og prøv å planlegg hva du kan gi. En hjemmelaget gave er bestandig populært og viser at du har viet omtanke til mottakeren.

Kort fortalt: ta det bare med ro – det er bare jul!