Med fremdeles mange hundre tusen nordmenn permitterte, betyr det at mange av landets husholdninger nå går på dagpenger og har fått en kraftig reduksjon i inntektene. Samtidig har de fleste av landets banker redusert sine flytende boliglånsrenter med minst 1,25 %.

  • Det mange ikke tenker på er at en lavere boliglånsrente fører til at de betaler mindre i gjeldsrenter enn tidligere år, og gjeldsrentene gir fradrag i skatten, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Hun viser til at jo lavere boliglånsrente man får, desto mindre får man også i skattefradrag. Det betyr at mange nå risikerer å få baksmell på skatten til neste år, vel og merke dersom de ikke tar grep.

For å unngå baksmell må skattekortet endres. Det kan hver enkelt gjøre enkelt selv, ve då logge seg med Bank ID på nettsidene til Skatteetaten, og legge inn oppdaterte tall. 

  • Vi har hatt en kraftig endring på boliglånsrentene, som er så store at de vil gi større utslag på skatten enn normalt. Derfor er det viktig å endre skattekortet sitt nå, faktisk er det viktigere enn noen gang tidligere, sier Tvetenstrand.

De med høyest boliglån vil oppleve de største utslagene, og dermed være blant de som risikerer å få høyest beløp i skyldig skatt.

  • Tabelltrekk endrer skattetrekket automatisk dersom lønnen din endrer seg hos arbeidsgiveren din. Men gjeldsrentene dine rapporteres kun inn årlig, derfor må du selv gjøre endringer i disse manuelt ettersom det skjer endringer med boliglånet ditt, sier Tvetenstrand.

Når banken har oppdatert boliglånet med ny rente, har de samtidig lagt inn en ny betalingsplan på boliglånet. Den kan brukes til å summere hvor mye renter som totalt skal betales i inneværende år.

  • Dersom du oppdaterer skattekortet ditt med endringer ettersom de skjer, holder det å skrive inn det riktige beløpet. Ellers kan du skrive et lavere beløp for sikkerhets skyld, sier Tvetenstrand.

Dersom du ikke endrer beløpet for gjeldsrenter, så risikerer du å få en kraftig smell. For både gjelden og gjeldsrentene som ligger inne på skattekortet ditt per i dag, er basert på opplysninger som lå inne ved nyttår. Derfor er det viktig å både kontrollere og endre skattekortet nå.

Det bør også legges inn endringer på skattekortet ettersom det skjer andre store hendelser som påvirker personøkonomien. Det kan være alt fra endring i sivilstand, til at man har solgt eller kjøpt ny bolig. Personer som er permitterte og mottar dagpenger bør også gjøre endringer på skattekortene sine.

  • Inntekten din justeres automatisk så fremt du har tabelltrekk, men det kan ta tid før den registreres. Derfor er det lurt å gå inn og sjekke selv, sier Tvetenstrand.

For permitterte anbefaler hun å justere ned inntekten til det som tjenes totalt i år, basert på den inntekten som gjaldt frem til permitteringen og deretter inntekten som nå kommer i form av dagpenger. Dette endres tilbake når du er tilbake i jobb igjen.

Permitterte som mottar dagpenger må også kontrollere at de får riktig skattetrekk. For de som går ned i lønn vil NAV ta utgangspunkt i at dagpengene er årsinntekten når de setter opp tabelltrekk. Det tar dermed ikke høyde for hvor mye lønn som utbetalt før første utbetaling av dagpengene. Da er det risiko for å betale for lite i skatt, og dermed få restskatt til neste år.

NAV benytter enten tabelltrekk eller prosentkort, noe som avhenger av inntekten og hvor mye som har blitt betalt i skatt hittil i år. Hvorvidt man får tabelltrekk eller prosentkort beregnes automatisk i systemene til Skatteetaten. I hovedsak er prosentkort best for dem som har en ujevnt og variabel inntekt fra måned til måned, mens tabellkort brukes for dem som har en fast og forutsigbar lønn.

  • Det er spesielt viktig å justere inntekten og gjeldsrenten for de som har fått lavere boliglånsrente. Dersom du ikke endrer gjeldsrentebeløpet på skattekortet, er det viktig å være klar over at det mest sannsynlig blir baksmell. I så fall anbefaler jeg å spare opp penger hver måned, slik at det ikke blir en stor belastning for økonomien til neste år, avslutter Tvetenstrand.

Også unge som har meldt inn at de skal spare maksbeløpet i BSU, men som ser at de ikke klarer det på grunn av redusert inntekt, må huske på å endre skattekortene sine. Dette er viktig siden det er beregnet for høyt skattefradrag, noe som dermed vil føre til baksmell dersom sparebeløpet som er oppført i BSU ikke blir nådd.