Den norske kronen er i fritt fall og Koronaviruset får skylden - ekspertene tror det kan bli verre.

Coronaviruset setter dype spor på aksjekurser, oljeprisen og spesielt den norske kronen. Kronekursen har aldri noen gang vært svakere målt mot euro enn den er nå. Også mot amerikanske dollar og den svenske kronen har den norske kronen falt kraftig. I løpet av gårdagen har 1 euro tilsvart 10,318 norske kroner, en amerikansk dollar har tilsvart 9,4 norske kroner og 100 svenske kroner har tilsvart 97,3 norske kroner. Samtidig er det blodrødt på Oslo børs. Hovedindeksen på Oslo Børs gikk i går ned med 4,88 %, et større fall har ikke vært registrert på børsen siden 2015. Hittil denne uken har børsen falt med hele 9,81 %.

Coronaviruset herjer dermed nådeløst med den norske økonomien, men ekspertene spår at det kan bli mye verre. Det er flere årsaker til at den norske kronen raser, inkludert at investorer velger tryggere investeringsobjekter som euro og dollar i usikre perioder. Den norske økonomien er dessuten liten og åpen, sammen med en oljepris som også har stupt, kommer oppbremsing i vekst og lavere etterspørsel verden over som følge av coronaviruset. Totalen av dette rammer den norske økonomien hardt.

Det er spesielt reiselivsbransjen som hittil har blitt rammet av effekten til coronaviruset. Eksperter mener imidlertid at dette kan spre seg videre til resten av den norske økonomien, det åpner for ytterligere kronefall fremover.

Markedet er preget av stor usikkerhet om hva som blir den videre utviklingen, men mange ser for seg at coronaviruset kan føre til negativ vekst en god stund fremover. Dersom viruset fortsetter å spre seg vil det ramme europeisk og norsk produksjon, noe som deretter vil føre til at selskapene får dårligere inntjening. Hvor langt fallet kommer til å gå er derimot uklart.

Også tidligere globale sykdomsutbrudd har påvirket verdensøkonomien. Den såkalte Spanskesyken var også en influensapandemi, den herjet fra 1918 til 1920. Sykdommen kom i tre bølger, og smittet totalt en tredjedel av verdens befolkning – tilsvarende 1,8 milliarder mennesker den gangen, mens 40 millioner liv gikk tap. Flere økonomer spår at coronaviruset blir den første epidemien siden Spanskesyken som kommer til å påvirke verdensøkonomien.

Hjulene i verdensøkonomien stopper bokstavelig talt gradvis opp. Koreanske bilprodusenter faller siden de ikke får bildeler fra Kina, mens mobil og IT-produsenter ikke får utstyret de trenger. Dette vil på sikt ramme detaljhandelen, med tomme butikkhyller.