Et prosjektlån er et lån som er ment for prosjekter som skal finansieres for realisering senere. Typiske eksempler på prosjektlån er byggeprosjekter som boligprosjekter, næringsbygg og hytteprosjekter. Det er veldig mange forskjellige typer prosjekter som kan kvalifisere til et prosjektlån. Les alt du trenger å vite om prosjektlån her!
Fordeler
• Krever ikke organisasjonsnummer • Svar fortløpende • God kundeservice
Ulemper
• Du er personlig ansvarlig for lånet
Vilkår
• Må ha et norsk personnummer • Ingen betalingsanmerkninger eller inkasso
Hva er et prosjektlån?
Et prosjektlån er et lån som kan brukes til prosjekter som trenger midlertidig finansiering. Det være seg at man skal bygge et prosjekt med prosjekterte hus, leiligheter eller næringsbygg. Det er gjerne et veldig tidsbestemt lån som gies under bygging. Under denne prosessen så er det gjerne slik at bankene ikke har alle muligheter til gi så god finansiering igjennom vanlige bedriftslån, det er her et prosjektlån kommer til sin nytt.
Hvem kan søke om prosjektlån?
Alle kan søke om prosjektlån i utgangspunktet men for å få innvilget et prosjektlån så er det gjerne noen faktorer som må være tilstede:
- Det må være en sikkerhet for lånet (det kan være i eiendom, aksjer eller tomt)
- Søker av prosjektlån må ha en ryddig økonomi og et godt «økonomisk alibi»
- Prosjektet må bli vurdert til å kunne likvideres enkelt for å innløse et evt mislighold
Hvor mye kan man søke om i prosjektlån?
Det er i utgangspunktet ingen grense for hvor mye du kan søke om i prosjektlån. Prosjektlån blir gjerne gitt samtidig som mer tradisjonelle former for finansiering som f.eks et vanlig tomtelån eller andre typer. Normalt så ligger lånebeløp mellom 1 million og 50 millioner kroner. Det betyr at dette faktisk er en type lån som man kan bruke på både store og små prosjekter.
Hvor lang løpetid er det på et prosjektlån?
Løpetiden blir tilpasset ditt prosjekt og det betyr ganske enkelt at du i samråd med utlåner setter en frist for når lånet skal tilbakebetales. På et prosjekt så er dette forholdsvis enkelt fordi det som regel er en plan for når prosjektet skal realiseres og hvordan dette skal gjøres. Det betyr at løpetiden på de aller fleste prosjektlån blir tilpasset din plan.
Veldig mange velger f.eks å refinansiere med et mer tradisjonelt lån når prosjektet begynner å ferdigstilles. Da kan det være mer sikkerhet for banken å bruke for å tilby et lån med bedre betingelser og ikke minst en lavere rente.
Hva er renten på et prosjektlån?
Renten på et prosjektlån er gjerne høyere enn på et tradisjonelt lån og dette er fordi risikoen er høyere. Derfor låner man gjerne pengene kun i en begrenset periode og deretter så blir det gjerne erstattet med et mer konkurransedyktig lån fra en vanlig bank.
Renten varierer gjerne fra mellom 7 % til 20 % effektiv og i tillegg til dette så er det gjerne noe som kalles for etableringsgebyr. Dette gebyrer varierer veldig fra hvilken aktør man får et prosjektlån fra og kan noen ganger variere fra prosjekt til prosjekt.
Hvilke banker tilbyr prosjektlån?
Det finnes flere banker som tilbyr prosjektlån:
- DNB
- Pareto Bank
- Obos
- Sparebanken 1
- Danske Bank
- Nordea