Norsk selskap innfører panteordning på klær.

Det er selskapet Villoid Secondhand som i samarbeid med Schibsteds nye satsing SVOSJ og logistikkselskapet Helthjem har laget panteordningen. Kundene kan levere klærne sine på aller enkleste måte – direkte fra sin egen dørmatte.

  • Villoids nye panteløsning går rett i kjernen på den sirkulærøkonomien som vi ønsker å bidra til, og vi er derfor glade for å være en støttespiller i dette bærekraftige prosjektet, sier Martin Meiner i Svosj.

Gründerne bak Villoid, Jeanette Dyhre Kvisvik og Jarle Snertingdalen, står bak idéen om panting av klær. De driver Villoid, som er blant Norges raskest voksende motebutikker på nett, i samarbeid med Pia Tjelta. 

  • Kall det gjerne Greta-effekten, men vi må gjøre noe med dagens bruk-og kast mentalitet. Å pante klær er egentlig en ”no brainer” når mer enn halvparten av klærne vi kjøper i dag, blir hengende ubrukt i skapet, forteller gründerne

Klesbransjen er blitt kjent som en av klimaverstingene. Nordmenn har ifølge SIFO gjennomsnittlig 359 plagg i klesskapet. Kjøp av brukte plagg reduserer plaggets klimaavtrykk med 82 %, ifølge undersøkelser utført av forskningsselskapet Green Story.

  • Nå kan du kvitte deg med klær du ikke lenger bruker, på en bærekraftig måte. Samtidig får du panteverdien tilbake, som kan brukes til å kjøpe både nytt og brukt på Villoid.no, sier Jarle Snertingdalen.

En ry rapport har vist at salg av bruktklær øker på nett med 35 % i året. Det er en vekst som er dobbelt så hurtig som salg av nye klær. I tillegg viser undersøkelser at 7 av 10 ønsker å leve mer bærekraftig, og i tråd med FNs klimamål.

  • Vi er ikke redde for at bruktsalget skal gå utover salget av nye klær. Vi tror at dette er en vinn-vinn for alle parter. Vi ser at markedet går mot økt fokus på gjenbruk, og vi tror at vi får flere lojale kunder når vi tilrettelegger for dette, sier Jeanette Dyhre Kvisvik.

Villoid ønsker å gjøre det enklere å kjøpe brukte klær, de ønsker å gjøre det like enkelt og naturlig som å kjøpe nye klær på nett.

  • Per i dag er det ikke like enkelt å kjøpe brukte klær som nye. Vi selger nå bruktklær på nett på samme måte som du kjøper nye klær på nett, med samme bilder, bestilling og frakt som for nye klær. Vi er overbevist om at dette vil senke terskelen for å handle brukt for alle, uansett hvor i Norge du bor, avslutter Jarle Snertingdalen