Oppussing av bolig er noe som alle huseiere omtrent ikke kommer utenom en gang eller flere ganger i livet. Noen gjør det selv og andre velger å leie inn ekspertise for å pusse opp boligen. Uansett så blir oppussing gjerne en større kostnad og de aller fleste må låne penger for å pusse opp. Ettersom boligprisene de siste årene har steget dramatisk så har veldig mange som har eid bolig i en lengre periode gjerne opptjent seg egenkapital på verdistigning. Denne kan brukes som kilde til finansiering når man ønsker å pusse opp.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Det kan være veldig lurt å bruke boliglånet som kilde til finansiering når man skal pusse opp. Ofte så vil en oppussing være med på å øke verdien av boligen og det betyr at man gjerne da i mange tilfeller vil kunne beholde egenkapitalen man hadde rent teknisk. I tillegg så kan en oppussing gjøre bolig til et mer yndig salgsobjekt som igjen kan være med på å dra opp verdien av boligen.

Når man øker boliglånet for å pusse opp så er det per definisjon en refinansiering men bankene har gjerne valgt å kalle dette for «øke boliglånet». De aller fleste banker har en funksjon i nettbanken som gjør at du kan søke om å øke boliglånet i nettbanken ganske enkelt.

Vi opplever at stadig flere kunder kontakter oss med spørsmål rundt det å øke boliglånet for å pusse opp. Nedenfor har vi samlet opp noen av spørsmålene-

Hvordan kan jeg øke boliglånet?

De aller fleste foretrekker å gjøre det i banken som de har et boliglånet hos i dag. Dette er da gjerne gjort på veldig kort tid. Bankene bruker da gjerne en e-takst for å vurdere om du har mulighet til å få noe ekstra lån. I tillegg så må banken gjerne vurdere det slik at du har en økonomi til å betjene et høyere lån. Vær oppmerksom på at bankene her gjerne kalkulerer inn med renteoppgang på 5 %.

Blir det høyere rente når man øker boliglånet?

Rentene er lave hos veldig mange banker men ofte så er disse styrt av hvor mye egenkapital du har. Dersom du i dag har en lavere belåning enn 70 % så vil man gjerne få en lavere rente. Dersom man overgår dette når man låner penger for å pusse opp så vil man ofte oppleve å få en høyere rente. Det er høy konkurranse mellom bankene så du skal ikke være redd for å forhandle med banken på nettopp dette punktet.

Tar det lang tid å øke boliglånet?

Nei, det trenger ikke å ta veldig lang tid å øke boliglånet. Saksbehandling varierer veldig når det kommer fra bank til bank. Når lånet er innvilget så vil det som oftest gå ganske raskt, dersom banken må øke pantesummen så kan det være litt ventetid. Ofte så er denne gjerne likevel en del høyere og da er det som oftest helt uproblematisk.

Bør man sammenligne lånetilbud i flere banker?

Hvis man ikke er fornøyd med renten man har fått eller det er en stund siden du sjekket renten sist så kan det være en veldig mulighet for å sjekke renten i flere banker. Da kan man i det minste få presset renten ned i eksisterende bank. Det er veldig enkelt å søke om boliglån nå for å få et lånetilbud som man kan bruke for å sammenligne med andre.

Hvorfor har jeg fått avslag på søknad om å øke boliglånet?

Det finnes veldig mange ulike årsaker til at man får avslag på en søknad om å øke boliglånet. De mest vanlige årsakene er:

  • LIte egenkapital
  • Ikke noe inntekt til å betjene gjelden etter bankens beregninger
  • Inkasso
  • Betalingsanmerkninger

Om du er en av de som faller under gruppen som har fått avslag på boliglån så kan du gjerne sjekke ut vår underside boliglån med betalingsanmerkninger. Der finner du aktører som kan hjelpe deg med å vurdere dine andre alternativer og få et boliglån selv om du har fått avslag.