Nordmenn skylder flere milliarder i kredittkort og forbrukslån. Nedbetalingstiden på et forbrukslån ligger på mellom 5 og 15 år. Dette er en irritasjon for mange fordi det tar så lang tid å betale og man akkumulerer gjerne ganske store rentekostnader. Derfor velger stadig flere nordmenn å øke boliglånet for å betale ned eksisterende gjeld. Noen av fordelene med å øke boliglånet for å betale ned gjeld:

  • Du kan spare renter – et forbrukslån har gjerne over 10 %, sammenlignet med et boliglån som ligger under 2 %
  • Bedre oversikt over gjelden du har i dag
  • Det føles bedre med boliglån enn å betale ned på forbrukslån

Når man øker boliglånet for å betale ned forbruksgjeld så betyr det at man refinansierer boliglånet. I nettbanken så kalles dette ganske enkelt for å «øke boliglån».

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Hvem kan øke boliglånet for å betale ned forbruksgjeld?

For å kunne øke boliglånet for å betale ned gjeld så er man nødt til å ha ledig egenkapital. I Norge så er det slik at norske banker er lovpålagt å kreve 15 % egenkapital. Denne egenkapitalen stammer som regel fra boligens verdi som banken tar pant i men dersom man eier en annen bolig eller har kausjonist så kan man bruke det som egenkapital.

I tillegg til dette så vurderer banken om du eller dere klarer å betjene boliglånet. Her regnes da ikke bare renten som er lav nå men renten som kan komme i fremtiden. Det betyr at de ser på din evne til å betjene gjelden med 5 % opp.

Vurderer bankene søknad om refinansiering av gjeld automatisk eller manuelt?

Dette vil variere veldig fra bank til bank. Noen banker er helt digitale og det betyr at de har et tilnærmet automatisk system. Det finnes en del banker som har en trafikklys-ordning på søknader om refinansiering, det betyr helt enkelt at noen vil få automatisk godkjent (grønt), noen blir tatt inn som manuelle søknader (gult) og noen vil få automatisk avslag på søknaden sin (rødt). I tillegg så finnes det en del mindre banker som ikke har noe automatisk system og alt blir gjennomgått manuelt.

Trenger jeg å ha noe dokumentasjon klart når jeg skal søke om å øke boliglånet for å betale ned gjeld?

Det vil være en klar fordel om du har en vurdering fra en megler om boligverdien. Dette er spesielt aktuelt om du vet at det kan bli litt trangt med egenkapitalen og du har gjort en del med boligen. Det har vært sterk prisvekst flere steder i Norge og boligen kan derfor være mer verdt enn du tror.

Enkelte banker vil kreve en verdivurdering og andre banker vil bruke en digital takst om mulig.

Avslag på refinansiering av forbrukslån med sikkerhet i bolig

Selv om veldig mange opplever at bankene hjelper dem med å refinansiere boliglånet for å bake inn kostbar forbruksgjeld så er det alltid noen som får avslag. Det kan være flere grunner til et avslag men de vanligste er:

  • Inkasso
  • Betalingsanmerkninger
  • Helhetsvurdering
  • Ikke betjeningsevne til å klare en renteoppgang

Dersom du har fått avslag i din ordinære bank så KAN det være at vi i Lånemegleren.no kan hjelpe deg. Vi samarbeider med banker som gir boliglån med betalingsanmerkning og som vurderer litt annerledes enn andre banker. Om du trenger hjelp så kan du søke her eller du kan klikke på en aktør i tabellen våres ovenfor.