Fra og med 1. april 2020 kommer det nye regler ved netthandel fra utlandet - og det blir betydelig dyrere.

Fra og med 1. april 2020 må du betale merverdiavgift på alle kjøp fra utlandet, siden dagens grense på 350 kroner fjernes fullstendig. De nye reglene gjelder også alt av varer som du har bestilt i forkant, men som du ikke mottar før etter 1. april.

Allerede 1. januar 2020 trådte det i kraft nye regler for næringsmidler, noe som dermed spesielt rammet alle nordmenn som til nå har bestilt godteri og brus på nett fra utlandet. Fra 1. april 2020 utvides disse reglene til å gjelde absolutt alt som bestilles – enten det er klær, kosmetikk eller elektronikk. Regjeringen har gjort dette grepet på grunn av konkurransen utenlandske nettbutikker.

Tidligere i år ble det slutt på nordmenns egenimport av næringsmidler som godterier, brus, matvarer, kosttilskudd og alt annet som kan konsumeres av mennesker. Disse varetypene ilegges dermed merverdiavgift fra første krone. I tillegg kommer et fortollingsgebyr på 299 kroner.

Tolletaten har på sitt nettsted laget to eksempler som viser omfattende avgiftsøkninger, som tar utgangspunkt i vanlige priser på varer og frakt. I eksempel 1 kjøpes det 1 kilo med sjokolade til 98 kroner. Tidligere kom kun frakt i tillegg på 83 kroner, noe som ga en totalpris på 181 kroner. Med de nye satsene og avgiftene som nå gjelder, koster samme vare 532 kroner:

Toll netthandel utland sjokolade
1 kilo sjokolade får, som du ser, en markant prisøkning med det nye avgiftsregimet.

Frakten er den samme som tidligere, men nå skal varen belastes med statens sjokoladeavgift som er en sats basert på kilo. Deretter tilkommer 15 % i merverdiavgift, før fortollingsgebyret til speditøren legges til med 299 kroner.

Det andre eksempelet fra Tolletaten, er et kjøp mange nordmenn har benyttet seg av de siste årene – tre brett med brusbokser. En vanlig pris på dette var rundt 300 kroner inkludert frakt. Med de nye satsene og avgiftene som nå gjelder, koster de tre brettene 1 376 kroner – eller rundt 57 kroner literen. 

Netthandel brus avgifter
Tre brett med brusbokser blir over 1.000 kroner dyrere fra 1. april 2020.

Fra nå av skal staten motta betaling i form av den såkalte særavgiften for alkoholfrie drikkevarer, som er på 4,91 kroner per liter og utgjør 117 kroner. Deretter kommer det som kalles grunnavgift på engangsemballasje, som er på 1,23 kroner per enhet og dermed utgjør 89 kroner. Emballasjen skal også belastes med en miljøavgift, som er på hele 5,99 kroner per enhet og dermed 431 kroner. Deretter tilkommer 15 % i merverdiavgift, før fortollingsgebyret til speditøren legges til med 299 kroner.

  • Kjøpes det næringsmidler, restriksjonsbetalte varer og varer med særavgifter gjennom netthandel fra utlandet, skal varene fortelles og det må beregnes merverdiavgift, eventuelle særavgifter og toll fra første kroner. Det er speditøren som tar seg av fortollingen, og som ilegger et gebyr for å gjøre dette. Dette gebyret går ikke til staten, men direkte til speditøren, opplyser seksjonssjef Kari Alice Frønsdal i juridisk avdeling hos Skatteetaten.

Fjerning av frigrensen på 350 kroner betyr dermed at du må betale merverdiavgift på absolutt alle varer som bestilles fra utlandet, uansett hva slags produkt det er.

Staten jobber imidlertid med en ordning som lar utenlandske nettbutikker selv betale inn merverdiavgiften direkte til staten, slik at sendingen ankommer ferdig fortollet. Forutsetningen for dette er at verdien er under 3 000 kroner, og at nettbutikken har registrert seg i det såkalte VOEC-registeret («Value added tax on electronic services). Per i dag er dette imidlertid ikke en løsning, siden det til nå ikke er en eneste utenlandsk nettbutikk som har registrert seg hos norske myndigheter.