Mastercard tester ut et nytt betalingssystem med biometrisk identifisering av brukerne.

Måten du går på skal nå kunne benyttes til å kontrollere om du har betalt for deg når du tar tog, trikk eller buss. For løsningen til kortselskapet er basert på atferdsmønstre slik som ansiktsuttrykk, hjerterytme og ganglag. MasterCard ser med dette på nye biometriske identifikasjonsmetoder, fremfor de tradisjonelle metodene som ansiktsgjenkjennelse og fingeravtrykk.

Teknologien er i første omgang ment som betalingsløsning for ulike former kollektivtransport. Kameraer skal identifisere passasjerene, som deretter kontrollerer om personen har tilknyttet en konto med et gyldig kreditt- eller debetkort. Dette avgjør deretter for eksempel om systemet lar passasjeren passere gjennom en port. Blant metodene som benyttes til identifisering, skal blant annet blodårer benyttes til å identifisere og skille mellom personer. Dette gjøres ved å se på de unike mønstrene til blodkar som kan sees nær hudoverflaten.

MasterCard arbeider nå med transportselskaper om å utvikle det nye systemet. Hver persons unike ganglag er også en av teknikkene som skal kunne benyttes til identifikasjon. Andre metoder er måten man holder i en telefon, hvilket øre man bruker og hvordan en persons fingre trykker på knappene. MasterCard forteller at alt dette er atferd som er unik for hver person.

MasterCard vurderer også å benytte hjerterytmen som kilde for identifisering, siden hjerterytmen til alle personer er unik. Hver bruker kan derfor ha på en leser rundt håndleddet, som måler pulsen og som løpende identifiserer brukeren.

Utvikling av sikre betalingsløsninger som fungerer raskt og sikkert er i dag den største utfordringen for banker og kredittkorttilbydere. Samtidig benytter svindlere stadig mer sofistikerte metoder for å overta identiteten til andre. Tilbyderne leter derfor etter nye høyteknologiske løsninger for å holde seg ett skritt foran. 

MasterCard opplyser at sofistikerte angrep, som fokuserer på kvalitet fremfor kvantitet, har hatt en enorm vekst det siste halvåret. Parallelt med dette, har det vært en kraftig økning i tilfeller hvor svindlere får kontroll å andres kontoer. Dette skjer til tross for store teknologiske fremskritt, og foregår over hele spekteret – fra kunder som benytter helt enkle passord til bruken av fingeravtrykklesere innebygdt i smarttelefoner og PCer, samt ansiktsgjenkjenning.

Dette er derfor bakgrunnen til at MasterCard utforsker helt nye metoder for betaling og identifisering, i form av biometrisk identifikasjon. Løsningen utvikles sammen med forskningsmiljøet ved Universitetet i Oxford, som har gitt prosjektet høyeste prioritet.