Når man driver en egen bedrift så er mange ting å tenke på:

  • MVA
  • Arbeidsgiveravgift
  • Skatt
  • Lønn

Dette er alle ting som kommer i tillegg til det å faktisk drive bedriften din. Dette er utgifter som man kalkulerer med i driften og har man godt likviditet er dette normalt ikke noe problem. Av og til så hender det likevel at planleggingen ikke går etter planen og man får en regning på MVA som man ikke har penger til.

Før man låner penger til å betale MVA så bør man sjekke om man har mulighet til å søke om utsettelse. Dette er en automatisk prosess og under covid19 så har omtrent alle fått lov til å utsette MVA. Det betyr ikke at kostnaden går vekk men at man får lenger tid på å klare å betale ned. Hvis man ser at det å utsette MVA ikke fungerer så kan man søke om avdragsordning.

Hvis man ikke får innvilget dette så kan en kassekreditt være en mulighet. Dette er helt enkelt forklart en kreditt som din bedrift får som kan disponeres til hva enn bedriften ønsker. Veldig mange bruker denne kassekreditten til å finansiere varelager men det er heller ikke uvanlig å bruke kassekreditten til å betale MVA.

Søk om lån til MVA

Lånebeløp 10000-600000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Varierende dager
Alder 20 år
Eks: Nominell rente 11.9%, effektiv rente 13.14 %, lånebeløp kr 200 000 med nedbetaling over 5 år, kostnad kr 69 078, totalt kr 269 078. Etableringsgebyr varierer fra 0,- til 1990,-. Dette er et USIKRET LÅN som du står personlig ansvarlig for og er et forbrukslån som ikke hefter på bedriften.

Hvorfor låner bedrifter penger til å betale MVA?

Dette er et veldig godt spørsmål men ofte så kommer et behov for lån til å betale MVA etter et MVA-tilsyn fra Skatteetaten. Dette er noe som alle virksomheter opplever fra tid til annen og da kan man få en regning i etterkant. Dette er gjerne MVA-forhold hvor regnskapsfører har tatt feil og Skatteetaten er uenig.

Noen tips for å unngå å måtte låne penger til MVA i fremtiden

Dette er selvfølgelig et punkt hvor det er vanskelig å komme med råd som gjelder alle bedrifter. Noen bedrifter sliter med likviditet på grunn av sesong, varelager eller prosjekter som betales i milepæler. Samtidig så er det slik at når man fakturerer MVA så er dette egentlig penger som bedriften ikke har, hvis man setter disse pengene over på en egen konto så vil man aldri få problemer med dette.

Om man har mye utgående MVA så kan det gjøres en intern avregning hele tiden på kjøp som sikrer bedriften likviditet uten at det er noen risiko for at bedriften plutselig får en kjempe regning på MVA.