Betalingsleverandøren Klarna, som benyttes av mange nettbutikker, melder som kraftige endringer i handlevanene. Sammenlignet med samme periode i fjor, registrerer de at omsetningen i kategorier som hage, hjem og hus har mer enn doblet seg.

  • Den voldsomme veksten vi opplever innenfor netthandel og akkurat disse kategoriene, gir en tydelig pekepinn om at nordmenn i år i langt større grad rigger seg for en sommerferie i Norge. Da skal det være maksimalt koselig på verandaen eller i hagen, og vi unner oss dyrere produkter med ferie- og skattepenger som vi ellers ville brukt på en sydentur, sier Thomas Elvestad, markedsdirektør i Klarna Norge.

Statistikk fra norske nettbutikker som benytter Klarna som betalingsleverandør, viser at salget i kategoriene hage, hjem og hus fra 1. april til 17. mai, økte med hele 107 % sammenlignet med samme periode i fjor. 

Samtidig har Klarna gjennomført en undersøkelse, hvor 52 % av de spurte som har sommerferie oppgir at de skal være hjemme i år. De fleste som skal tilbringe sommerferien hjemme, er bosatt i fylkene Innlandet og Viken, med 57 % på begge. Den laveste andelen er bosatt i Oslo, med 41 %.

Klarnas undersøkelse viser samtidig at de fleste tror de får en bedre eller uendret privatøkonomi det neste halvåret. Syv av ti opplyser at de mener økonomien deres det neste halve året blir bedre eller like bra som den er nå.

  • Når mange ikke får gjennomført den årlige sydenturen, festivaler og lignende som vanlig, samtidig som de har en noenlunde lik inntekt som før, er det helt tydelig at en større andel enn normalt går med til innkjøp av produkter som de kanskje ellers ikke ville ha prioritert, sier Elvestad.

På tross av at undersøkelsen til Klarna viser at flertallet skal tilbringe sommerferien hjemme, er det samtidig mange som planlegger å feriere i Norge. 28 % ønsker å tilbringe mesteparten av sommerferien sin på en hytte eller i en ferieleilighet, mens 15 % planlegger bilferie. En av ti skal feriere i fjell og skog, med telt og lignende.

  • Nettsalget innenfor segmentet fritid og sport har opplevd en stigende økning siden koronatiltakene ble innført. I år er det mane som skal legger seg i en av de svært populære hengekøyene, eller som slår opp telt med familien i skogen eller ved sjøen for første gang, avslutter Elvestad.