Nordmenn valfarter hver eneste sommer utenlands og det er ingen tvil: det er mange som går på en økonomisk smell når de skal ta ut penger!

I denne artikkelen skal vi derfor ta en grundig kikk på hva du bør tenke over før du går til det skrittet og tar ut penger når du er i utlandet.

La oss hoppe i det!

Reiser mye

Juli nærmer seg med stormskritt og det betyr at en stadig større andel av nordmenn setter kursen mot utlandet. Gjennom en lang og kald vinter har vi med lengsel i blikket ventet på øyeblikket da vi skal sette oss på flyet og sette kursen mot sol, bading og deilige temperaturer.

Ingen kan klandre oss for akkurat dét, og mens ferien ofte er planlagt til fingerspissene er det ikke alle som er like nøye når det kommer til økonomien – og akkurat dét kan vise seg å være en tabbe.

Forholdsvis mange nordmenn går på en eller annen form for økonomisk smell når de er i utlandet, men dette gjelder jo naturligvis ikke alle. Det som dog skal sies er at vi bruker unødvendig mye penger når det kommer til kontantuttak og det kan for beløpe seg til tusenvis av kroner hvis man ikke tenker seg om.

Det er derfor viktig å vite hva man burde gjøre når det kommer til kontantuttak i utlandet.

Første stopp: flyplassen

Du er ikke den første og garantert ikke den siste som tenker at første kontantuttak skal gjøres på flyplassen i Norge, men dette er ikke nødvendigvis så veldig smart. Joda, det er greit å ha litt fremmed valuta med seg når man skal lande, og spesielt gjelder dette i tilfeller hvor du skal fikse transport selv. Du kan allikevel etter all sannsynlighet vente med å ta ut penger til du kommer til flyplassen du skal lande på.

Vekslingskursen på den utenlandske valutaen ved uttak i Norge er som oftest dårligere enn i det landet du skal til, og derfor lønner det seg svært ofte å vente med dette.

Nordmenn reiser mye
ordmenn reiser mye – men tenker vi på kortbruken?

Tar man ut utenlandsk valuta i norske minibanker er det nemlig ikke Visas valutakurser som gjelder, og i slike tilfeller er det minibankeieren som bestemmer kursen. Årsaken til at det er slik er at de norske bankene har høyere kostnader i forhold til blant annet fysiske penger. Dette må de tjene inn og gjør dette gjennom å sette en høyere kurs.

Har du tenkt på gebyrene?

Det er nok mange som bruker bank- eller kredittkortet sitt hyppig i minibankene i utlandet for å ta ut valuta, og årsaken er kanskje at de ikke ønsker å ha så mye kontanter på seg. Vel, å ta ut kontanter daglig i minibanken i utlandet kan bli en svært dyr affære og årsaken til det er at de forskjellige kortene opererer med et fastsatt uttaksgebyr og gjerne også en viss prosent av det beløpet du tar ut.

Hos Nordea må man betale 1,5% i gebyr for uttak i utlandet, og minst et beløp på 40 kroner. Tar du ut 1000 kroner vil dette koste deg 50 kroner i gebyrer, og da skjønner du fort at det kan bli dyrt å løpe i minibanken flere ganger om dagen.

I tillegg opererer banken også med et valutapåslag når du tar ut penger med kredittkort i minibankene, men også ved bruk i restauranter, butikker eller andre steder. Et slikt gebyr kan gjerne være på 2-3%. I Nordeas tilfelle er valutapåslaget på 2%, og da vil et uttak av 1000 kroner til sammen koste deg 70 kroner ekstra i gebyrer.

Type kort bestemmer ikke kurs!

Som sagt: vi anbefaler at du venter med å ta ut penger til når du kommer til utlandet, og årsaken er som sagt at du får en dårligere valutakurs hjemme i Norge på utenlandsk valuta.

Dette er kanskje noe innviklet å forstå, og det er nok mange som tror at det er banken du bruker til daglig eller valg av kort som bestemmer hvilken valutakurs du får. Dette er en misforståelse det er greit å få ryddet av veien like godt først som sist.

Hvilket kort du bruker eller hvilken bank du er kunde har ingenting med hvilken valutakurs du får ved bruk av kortet i minibanker i utlandet.

Når du skal ta ut kontanter i utlandet er det Visa og Mastercard selv som setter valutakursen, og dette gjøres i samarbeid med de forskjellige bankene i det aktuelle landet. Er du tilknyttet et annet betalingsnettverk enn Visa og Mastercard vil det være dette nettverket som setter kursen.

Kredittkort vekslingskurs
Typen bankkort bestemmer ikke kursen!

I utlandet vil du få den lokale valutakursen og dette vil i de aller fleste tilfeller være billigere og mer gunstig enn å ta ut den utenlandske valutaen i Norge.

Den klassiske tabben – lokal eller norsk valuta?

Dette er en klassiker og det er garantert mange som har opplevd det – uansett om det gjelder harryhandel eller ferie i utlandet. Når du har skulle betalt for deg i utlandet har du kanskje fått spørsmål om du vil betale med norsk valuta eller lokal valuta? At det står NOK på terminalen i stedet for fremmede og ukjente bokstaver oppleves kanskje som en trygghet, men å velge å betale i norske kroner kan vise seg å koste deg dyrt!

Hvis du for eksempel handler dagligvarer i en lokal butikk og velger å betale med norske kroner skal du være klar over at det er butikken selv som setter valutakursen. I tilfeller som dette legger de seg langt over den vanlige kursen for å tjene ekstra på din betaling. Valutakonvertering er derfor noe man skal ligge langt unna, og noe som koster nordmenn store beløp hver eneste sommer.

Velg riktig minibank

Det er som du skjønner mange ting å passe på når det kommer til uttak av kontanter i utlandet, og det kommer mer.

Selv om du har kontroll på gebyrene på ditt eget bankkort eller kredittkort kan du også oppleve at minibankene du tar ut penger i tar sine egne gebyrer. Også her kan man oppleve at det trekkes store beløp, men du skal være oppmerksom på at du skal opplyses om disse gebyrene på forhånd. Kommer du over slike gebyrer er det best at du avbryter kontantuttaket og finner deg en annen minibank å bruke.

Det kan være smart å sjekke ut hvilke forskjellige banker som finnes i det landet du skal til og dermed benytte deg av disse i stedet for mindre banker. Du betaler tilstrekkelig med gebyrer som det er og du behøver slett ikke å skaffe deg ekstra kostnader for å ta ut penger.

Riktig minibank utland
Pass opp for store gebyrer i minibanken!

Kontanter eller kort?

Som du ser er det mange feller å gå i, og man må rett og slett vurdere om man vil bruke kort i det hele tatt når man drar på ferie til utlandet. Mange sverger til kontanter ettersom de er engstelige for å bli svindlet, og dette er det naturligvis lett å skjønne. Mange serveringssteder og butikker (som for eksempel salgsboder) opererer jo også uten bankterminaler og skal man handle på slike steder er man tvingende nødt til å ha kontanter.

Vårt tips er at man foretar så få minibankuttak som mulig, og heller låser et litt større beløp inn i en safe på rommet.

Kontantuttak er ikke billig, og dette kommer tydelig frem når det gjelder både gebyrer og valutapåslag. Valutapåslagene kommer uansett, men bruker man kortet til å gjøre opp for seg vil dette bli den eneste utgiften.

Hvis du går for å bruke kort i størst mulig grad anbefaler vi på det sterkeste at du velger kredittkort. Med kredittkort er du beskyttet mot svindel i henhold til Finansavtaleloven, og hvis du blir påført tap er det kredittyter som skal dekke tapet og forsøke å ordne opp i forholdet.

Vi håper våre tips har gjort deg litt klokere.

Uansett: vi ønsker deg en strålende sommer og en god ferie – enten du skal feriere hjemme eller reise til utlandet!