Kan man få finansieringsbevis på dagen?

Skal du kjøpe bolig? Da trenger du et finansieringsbevis. Før var dette en lang og tung prosess, men nå skjer alt digitalt. Ved hjelp av mobilen eller PC-en, kan du søke om finansieringsbevis i løpet av få minutter, og svaret kommer raskt.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Tiden fra visning til budrunde er ofte kort, uansett om det er en bolig eller hytte. Med et finansieringsbevis vil du være sikker på hvor langt du kan gå i en budrunde, og du kan være trygg på at finansiering og lån er i orden. Du vil som regel få svar i løpet av dagen, da banken henter ut informasjonen de trenger om deg via Skatteetaten og kredittsjekker.

Les gjerne vår artikkel om hvordan du får best rente på boliglånet!

Hva er finansieringsbevis?

Med et finansieringsbevis vet du akkurat hvor langt du kan strekke deg i en budrunde. Skal du kjøpe bolig? Da er det lurt å skaffe seg et finansieringsbevis før du går på visninger. I noen tilfeller blir det kalt lånebevis, og dette er et skriftlig bevis fra banken som forteller hvor mye du kan få i lån.

Et finansieringsbevis er vanligvis gyldig i tre måneder etter utsendelse, og beviset kan skape fortgang i en fremtidig lånesøknad. Hvis du søker lån i samme bank som du søkte finansieringsbevis, vil banken allerede ha informasjonen de trenger om deg for å avgjøre om du får lån og hvor mye du får i lån – dette ligger tross alt i finansieringsbeviset.

Det er helt gratis og uforpliktende å søke om et finansieringsbevis. De fleste bruker beviset som en guide i eventuelle budrunder. Ingen ønsker å by mer enn hva de faktisk har råd til betale, og derfor er finansieringsbevis lurt å ha i baklommen når du går på visning.

Nå går det raskt å søke om finansieringsbevis, dersom du allerede er kunde i banken. Det lønner seg å gjøre dette før du starter å gå på visninger, da dette kan være avgjørende for å få kjøpt drømmeboligen. Skulle det være problemer med informasjon eller skulle banken ha ytterligere spørsmål, er det greit å få dette avklart på forhånd.

Hvordan søke om finansieringsbevis på dagen?

Du kan enkelt søke om finansieringsbevis i banken din – nå skjer alt digitalt. Tidligere måtte du sende inn skattemeldingen fra fjoråret og lønnsslipper fra de siste månedene. Nå trenger du derimot bare gi banken samtykke til å hente denne informasjon ut på egen hånd, og alt dette gjør du digitalt i nettbanken.

Hvis du har kausjonist eller medlåntaker, kan du fortsatt søke om finansieringsbevis på nett. I søknaden fyller du inn informasjonen til kausjonisten og vedkommende får en melding med forespørsel om bekreftelse. Dersom du søker via PC eller mobil, vil banken hente ut informasjon, gjøre en vurdering, ta en besluttning og sende ut beviset digitalt.

Uansett om du kvalifiserer deg til et boliglån eller ikke, vil du få raskt svar fra banken. Dette kommer godt med da boliger ofte går raskt fra visning til budrunde. Du kan søke i flere banker, men du må da bli kunde. Dette går som regel raskt ved hjelp av BankID.

Digitalt samtykke

Før måtte du som sagt hente ut skattemeldinger og lønnsslipper når du søkte om finansieringsbevis. Men takket være ny API-teknologi, er det nå mulig å gi samtykke på nett og benytte seg av digitale søknader. Nå tar det mindre enn ett minutt å søke og du slipper behandlingstid, telefonkø og unødvendig venting.

Det er ikke uvanlig at potensielle kjøpere byr for mer enn hva de egentlig tenkte når drømmeboligen holder på å gå tapt i en budrunde. Derfor er det mange megler som krever et finansieringsbevis for å i det hele tatt godkjenne budet ditt. Nå som søknaden skjer digitalt, kan du enkelt skaffe beviset du trenger og være bedre rustet i budrunden.

Oppsummering

Det er mulig å få finansieringsbevis på dagen – og ofte i løpet av få minutter. Tiden hvor vi måtte ringe en rådgiver, møte fysisk i banken og sende inn skriftlige og dokumenterte opplysninger om inntekt er forbi. Med et digital samtykke henter banken ut informasjonen de trenger om deg, og du får raskt svar på søknaden.

Når du fyller inn søknaden er det viktig at du gir banken korrekte opplysninger. Her må du fylle inn årlig inntekt, eksisterende gjeld og lån samt en oversikt over oppsparte midler. Etter du får beviset kan banken kontakte deg for å forsikre seg om at opplysningen stemmer. Fyller du inn korrekt informasjon, vil det kun ta få minutter til finansieringsbeviset er i nettbanken.