Det er mange som har hatt rekkeviddeangst med elbil. Tidligere kom det fra kjørelengden som var mulig med batteriet i bilen. I dag er det derimot muligheten, eller fraværet av muligheten til å lade som gir rekkeviddeangst.

Det finnes mange forskjellige selskap som tilbyr offentlige ladere, så selve ladingen er ikke noe problem lengre. Men, betalingen for å lage elbilen kan være vanskeligere. De ulike selskapene har nemlig ulike løsninger og apper.

Forbrukerrådet og Elbilforeningen ønsker kort

Inger Lise Blyverket som er direktør i Forbrukerrådet sier at markedet er uoversiktlig. Det er forskjellige teknologier som benyttes, og det er forskjellige prismodeller og betalingsløsninger. Dette gjør at det kan være vanskelig å få betalt når du skal lade bilen din.

Elbilforeningen har på sin side være ute med anbefaling om å gjøre det enklere å lade, og å betale for seg. Christina Bu som er generalsekretær i Elbilforeningen sier de har etterspurt dette siden dag en, men at de har møtt mye motstand fra ladeselskapene.

Både Forbrukerrådet og Elbilforeningen ønsker en løsning hvor man kan betale med kontaktløst kort. Dette vil kunne bedre konkurransen i markedet, samtidig som det vil gjøre det enklere for elbileiere å lade.

SV har fremmet forslag i Stortinget om å sikre tæpping eller kontaktløs kortbetaling på alle offentlige hurtigladere og lynladere. Resultatet fra forslaget er ennå ikke klart, men å kunne betale elbil lading med kredittkort eller debetkort ville vært svært brukervennlig.

Eierne av ladere ønsker betaling med app

Ladeselskapene har sine grunner til å være mot enkle betalingsløsninger. Ved å kun motta betaling i app vil selskapets kunder i større grad være knyttet opp mot ladeselskapet. Å laste ned nye apper og registrere seg hos flere selskap er noe de fleste kunder ønsker å slippe.

Dette er også noe vi har sett på mobiltelefonmarkedet og på PC-markedet. Det kreves egne ladere for de ulike mobiltelefonene og PC-ene fra forskjellige leverandører. EU har tatt grep mot dette, og fremover kan vi derfor forvente at alt går over mot USB-C ladere. Dette vil selvsagt gjør det mye enklere for oss forbrukere.

Ennå har ikke EU kommet med noen uttalelser om lademarkedet for elbil. Men, det er noe vi kan forvente om ikke lenge. Siden Norge er med i det felles økonomiske markedet vil disse bestemmelsene også gjelde for norske ladeselskap. 

Kredittkort med rabatt på lading av elbil

Ennå har vi ikke sett noen kredittkort som gir deg rabatter eller cashback når du lader. Det finnes kort som gir cashback og rabatter på alle kjøp, men disse er ikke spesielt tilpasset elbil lading. En av grunnene er at det er få ladeselskap som godtar betaling med kort.

Når det kommer et kredittkort med rabatt for lading av elbil vil du selvsagt kunne lese om dette på vår side. Da vil du enkelt kunne se om dette er et kredittkort som kan passe for deg.

Kredittkort for deg med hjemmelader til elbil

For deg som lader elbil hjemme er det selvsagt viktig at du går gjennom din strømavtale og sammenligner disse med andre avtaler for å se om du kan spare penger på å bytte strømavtale. Her finnes det også et kredittkort som kan fungere godt. Et alternativ er kredittkortet 365Privat MasterCard.

365Privat MasterCard er et kredittkort som gir gode rabatter og cashback på drivstoff, men du kan også få en god strømavtale når du har dette kortet fra 365Direkte. Med dette kredittkortet har du opptil 45 dager rentefri betalingsutsettelse. Effektiv rente er på 25,53 %.

Det er 365Direkte som står bak dette kredittkortet med rabattavtale på strøm. Dette selskapet har nemlig en avtale med strømselskapet Ustekveikja Energi. 

Med 365Privat MasterCard kan du inngå en strømavtale med 1,5 øre påslag/kWh i de 3 første månedene av avtalen. Deretter får du en rabatt på 0,5 øre/kWh på ordinært påslag. Denne strømavtalen har ingen bindingstid, og i de 3 første månedene har du ingen fastpris. Etter denne perioden får du en fastpris på 59 kr pr måned.

Dersom du lader elbil hjemme kan denne avtalen med Ustekveikja Energi være et godt valg. Vi anbefaler derfor at du sammenligner den med avtalen du har i dag. Med 365Privat MasterCard får du også flere andre fordeler. Dermed kan dette være en god løsning for deg med elbil.