I løpet av 2020 og 2021 var det mange som kunne vise til fantastisk avkastning på investeringer i aksjemarkedet. I 2022 har kursene stort sett pekt ned, noe som betyr at aksjene kan kjøpes til lavere kurser.
Det kan være fristende å kjøpe aksjer nå som kursene er lave. Likevel, det er ingen garanti for at kursene skal begynne å stige med det første. Det er muligheter for at aksjekursene skal lavere fremover. Inspirasjon til denne artikkelen kom fra et av Norges største aksjeforum hvor flere skrev at de hadde «makset kredittkort for å kjøpe aksjer på billigsalg». Dette bør man absolutt ikke gjøre og det kan få store konsekvenser for økonomien din om du gjør det.
Kredittkort er laget for kortsiktig og trygg finansiering når du handler. Bruk kredittkort til dagligvarer eller til drivstoff men IKKE bruk kredittkort til å kjøpe aksjer eller kryptovaluta.
Bør jeg bruke kredittkort til investering i aksjer?
FOMO eller Fear of Missing Out er et uttrykk som først ble brukt i kryptomarkedet. Dette beskriver frykten mange opplever når de ser aksjekurser stige. De blir da redde for å stå igjen, og gå glipp av avkastning.
Mange opplevde FOMO i 2020 og 2021. De så at mange andre investerte i aksjer og fikk god avkastning. De investerte så i aksjene som steg kraftig. Mange av de aksjene som steg kraftig i 2020 og 2021 har falt kraftig i 2022. Altså har de vært dårlige investeringer i år.
Nettopp dette gjør at å bruke kredittkort til å investere i aksjer er farlig.
Aksjer har høy risiko
Å investere i aksjer kan gi god avkastning, men det kan også gi dårlig avkastning om aksjekursene faller. Dersom aksjekursene faller vil du få en sum som er lavere enn den du kjøpte aksjene for om du velger å selge deg ut.
Aksjekursene påvirkes av flere faktorer. Som de aller fleste kjenner til, så kan kursene påvirkes av uforutsette ting som en pandemi. Aksjekursene kan også påvirkes av krig. I tillegg har mange også sett at høyere rente kan sette press på aksjekurser.
Dette er makrofaktorer. I tillegg kan aksjekursene påvirkes av hvordan selskapet drives og leverer resultater. Et selskap kan ha gode planer for hvordan det skal drive en suksessrik bedrift. Men, det er langt fra sikkert at selskapet klarer dette.
Det er få mennesker som klarte å forutse pandemien. Det var heller ikke mange som forutså at Russland skulle invadere Ukraina. Vi kan også se at mange er overrasket over at renten stiger mot det som er normale nivåer etter å ha vært lav i en lengre periode. Det er også vanskelig å forutse hvilke resultater et selskap kommer til å levere.
Dette betyr at det faktisk er vanskelig å gjøre gode investeringer. Verden er svært forutsigbar, og det som skjer i verden vil påvirke aksjekursene i større eller mindre grad.
Gjennomsnittlig avkastning er lavere enn rentekostnaden
Ser vi på renten du må betale på et forbrukslån eller kredittkort er denne ofte mellom 7 % og 25 %. Den kan også være lavere eller høyere enn dette, men en rente mellom 7 % og 25 % er vanlig.
I 2021 steg indeksen S&P 500 over 25 %. Hadde du gjort en investering med penger fra et forbrukslån på 7 % hadde du fått en avkastning på rundt 18 %. Det er absolutt ikke dårlig. Hadde du derimot investert med penger fra et kredittkort med 25 % rente hadde du ikke tjent noe som helst.
Det er mange som bruker S&P 500 indeksen som en referanseindeks. Denne indeksen viser nemlig kursutviklingen til de 500 største børsnoterte selskapene i USA. Derfor er denne en god indikator på hvordan det står til i verdensøkonomien.
Ser vi på den gjennomsnittlige avkastningen fra S&P 500 i perioden fra 1957 og frem til 2021 er den gjennomsnittlige avkastningen på 11,88 %. Det betyr at en investering med penger fra kredittkort hadde ført til at du hadde tapt penger i denne perioden. Med et forbrukslån som har rente på 7 % ville du fått litt gevinst. Men, trekker vi fra skatt ville du hatt lite igjen fra investeringen.
S&P 500 er en indeks som inneholder 500 aksjeselskap. Dermed er denne indeksen god diversifisert. Det betyr at risikoen er spredt over 500 aksjeselskap. De fleste investerer ikke i indeks, men i enkeltaksjer. Dette fører i de fleste tilfeller til høyere risiko.
Slik kan du kjøpe aksjer i nettbanken uten kredittkort
Dersom du har en nettbank har du enkel tilgang til aksjehandel. De aller fleste norske banker tilbyr nemlig investering i aksjer. Før du kan begynne å kjøpe aksjer må du først svare på en del spørsmål. Dette gjøres for å kartlegge hvor mye kunnskap du har om aksjer og investering, og hvor pengene du vil investere kommer fra.
Les vår guide om hvordan du kan kjøpe aksjer
Når du har svart på disse spørsmålene får du tildelt en VPS-konto. Dette er en konto hvor du oppbevarer børsnoterte aksjer. Dersom du har vurdert å begynne med aksjer har du nok også et eller flere selskap du vil kjøpe aksjer i. Når du er logget inn på siden for aksjehandel i nettbanken kan du søke frem til aksjen ved å bruke selskapsnavnet eller tickeren. Ticker er en bokstavkode for aksjen til selskapet.
Når du har funnet frem til aksjen du vil investere i kan du velge om du vil bruke en best ordre eller en limit ordre. En best ordre er en kjøpsinstruksjon hvor du kjøper aksjer til laveste salgspris, altså den laveste kursen andre er villige å selge til. En limit ordre er derimot en kjøpsinstruksjon hvor du selv bestemmer prisen du er villig til å betale for aksjen. Med limit ordre kan du risikere å ikke få kjøpt aksjer dersom ingen er villige til å selge til den kursen.
Neste trinn er å oppgi antall aksjer du vil kjøpe i selskapet. Når du har bestemt hva slags kjøpsinstruksjon og antall aksjer du vil ha kan du aktivere ordren. Ordren sendes da til børsen. Når ordren er gjennomført vil aksjene legges til din VPS-konto. Her kan du følge med på kursutviklingen på investeringen du har gjort i aksjen.