Stadig flere nordmenn realiserer hyttedrømmen og det gjerne med et hyttelån. Før så valgte de aller fleste å bake inn hytta inn i boliglånet men dette fungerer ikke lenger for de aller fleste ettersom hyttene koster såpass mye. Med en rente som er lav så velger derfor stadig flere å finansiere hyttekjøpet med et hyttelån.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Veldig mange tror at et hyttelån er helt likt som et vanlig boliglån men det er noen forskjeller:

  • Krav om høyere sikkerhet enn på vanlig boliglån
  • Renten er normalt litt høyere enn på et ordinært boliglån
  • Høyere etableringsgebyr

Likevel så ender mange opp med omtrent de samme vilkårene som de har på boliglånet, dette fordi de aller fleste banker ønsker å strekke seg langt for sine kunder. Vilkårene på hyttelån kan derfor variere veldig fra kunde til kunde og ikke minst banker seg i mellom.

Hva må man tenke på før man låner til hytte?

Selv om de aller fleste hytter har steget markant i verdi i de siste årene så er det på ingen måte en like sikker investering som andre eiendommer. Hyttemarkedet er svært volatilt og dersom etterspørselen etter hytter går ned så kan det raskt gå utover prisen. Det er derfor anbefalt at man har en langsiktig horisont når man skal kjøpe seg hytte og ikke minst låne penger til å kjøpe hytten.

Det er samtidig viktig at man ikke tar seg vann over hodet. Det å vedlikeholde en hytte og eie en hytte koster gjerne mer enn man tror. Man bør derfor regne godt på dette før man faktisk velger å signere på et lånetilbud på en hytte. Vi anbefaler at man gjør et regnestykke på nettopp før man går til banken. Hvis banken er inneforstått med at du forstår alle kostnadene en hytte bringer med seg så vil dette fremstå veldig bra.

Hva slags dokumentasjon trenger banken for å gi et hyttelån?

Når du søker om hyttelån så vil banken i de aller fleste tilfeller spørre deg om inntekten din, økonomien din og eventuelle andre forhold. Dokumentasjonen de trenger kan de i stor grad hente automatisk. Hvis du har en relativ ny jobb så kan det være at banken ønsker å se en arbeidskontrakt eller lignende.

Hvis man søker om lån til en eldre hytte så må banken i mange tilfeller godkjenne denne. Da må de ha takstrapporten og gjerne prospektet for å godkjenne objektet. Det er svært sjeldent de ikke godkjenner men det kan skje.

Kan Lånemegleren hjelpe til med et hyttelån?

I veldig mange tilfeller så klarer ikke vi i Lånemegleren å få et konkurransedyktig tilbud på hyttelån. Dette er noe vi jobber med og vi håper å ha på plass noen aktører i løpet av kort tid. Det vi derimot kan hjelpe deg med er å gi deg en oversikt over banker som tilbyr hyttelån:

  • Sbanken
  • Sparebanken1
  • DNB
  • Nordea

Hvor mye egenkapital trenger jeg når jeg skal kjøpe hytte?

Noen banker krever at du har 20-30% egenkapital og andre krever kun at du er innenfor 15 %. De aller fleste banker lar deg stille boligen som sikkerhet for nettopp dette. Det betyr at du trenger ikke å ha disse pengene i kontanter men du må ha ledig verdi i boligen.