Når du skal låne penger så er et av de første spørsmålene som vi stiller er låneformål. Vi stiller deg dette spørsmålet fordi dette er noe bankene er nødt til å rapportere på videre. Informasjonen blir stort sett ikke brukt til noe annet enn nettopp rapportering.

Enkelte banker bruker likevel denne informasjonen for å gjøre gode vurderinger av en søknad. Hvis man f.eks søker om å låne penger til en båt, oppussing eller bil så vil kanskje enkelte banker bruke denne informasjonen for å vurdere søknaden din. Det kan være fordi de har samlet opp informasjon i sin kredittmodell på at f.eks båtlån har lavere risiko eller en kundegruppe som de ønsker.

Det eneste låneformålet som har stor betydning er hvis du søker om refinansiering. Da vil banken vurdere søknaden din på en annen måte enn om du f.eks søker om et lån til rent forbruk. Derfor er det utrolig viktig at du velger riktig låneformål når du sender inn din søknad.

Jeg har skrevet inn feil låneformål

Noen ganger kan det være veldig vanskelig å finne et låneformål som passer og noen ganger glemmer man seg bort. Om du har søkt om forbrukslån men skulle søkt om refinansiering så kan du kontakte oss slik at vi får sett på saken din på nytt. Når det gjelder de aller fleste andre låneformål så vil det ikke ha noe påvirkning på din søknad om forbrukslån.

Boliglån kan være annerledes

Når man søker om boliglån, refinansiering med sikkerhet eller omstartslån så er det ofte en annerledes vurdering. Da er det ofte en saksbehandler som jobber med din sak og de ønsker gjerne å strekke seg veldig langt. Om man da ønsker å låne litt ekstra oppå et eksisterende lån i en refinansiering eller lignende så kan spørsmålene komme. Da vil ofte spørsmålet om hva du skal bruke det «ekstra» på være viktig for om banken kan innvilge dette.

Låneformål er likevel ganske uviktig i det store bildet

Når en bank vurderer en søknad så er det langt viktigere ting de ser på:

  1. Inntekt
  2. Gjeld
  3. Din økonomiske situasjon

Hvis du er usikker på noe rundt spørsmålene i søknaden hos oss eller ønsker å få hjelp til en uforpliktende vurdering av din lånesøknad så kan du gjerne ta kontakt med oss.