Det er svært lite som skal til for å skaffe seg det herlige 7-sifrede beløpet på sparekontoen for dermed å gjøre de kommende årene langt mer behagelig enn de ligger an til nå.

Jo tidligere du starter, jo bedre er det!

Les våre tips under.

Scenarioet: 25 år og 1 million kroner

La oss tenke oss følgende scenario: 1 million kroner er naturligvis nokså mye penger og det tar selvsagt tid til å komme i mål med et slikt prosjekt. Vi legger derfor til grunn en spareplan som går over 25 år. Sannsynligvis vil du kunne komme i mål mye tidligere enn dette, men det skal vi komme tilbake til etterpå.

Hvis du klarer å spare 2.000 kroner hver måned som du setter inn i et fond og får en årlig avkastning i fondet på 5,8% vil du ha en 1 million kroner på sparekontoen din i løpet av 25 år! Sjekk fondskalkulator her og legg inn egne opplysninger.

Verken mer eller mindre!

Du vil i løpet av denne tiden ha spart 528.000 kroner av dine egne penger, og det resterende beløpet er resultatet av avkastningen du har fått. Ganske fantastisk eller hva?

Det betyr at om du starter sparingen når du er 25 år så vil du være i mål når du er 50 år. Og når sant skal sies: 50 år er da ingen alder!

Kan bli ferdig raskere

I dette spareeksempelet har vi lagt til grunn et innskudd i et fond på 2.000 kroner måneden. Dette er ikke et spesielt høyt beløp, hvis vi skal være helt ærlig, men kanskje et beløp som de fleste klarer å håndtere. Noen vil kanskje ha muligheten til å sette inn høyere beløp, mens andre kanskje trenger litt mer tid. Uansett: det viktigste er at du sparer og legger penger til siden som du kan nyte godt av senere.

Andre ting som kan spille inn på en raskere vei til 1 million kroner er om man får ekstra penger mellom hendene. Det kan dreie seg om arv, det kan være at man får igjen på skatten eller det kan være at man legger av litt ekstra fra desemberlønningen. Sparer man målrettet er det utrolig hvor mye man kan klare å legge til side.

Det handler rett og slett bare om å prioritere riktig.

Mye penger å spare
Følg milliondrømmen din!

Mye penger å hente

Vel: mange leser kanskje dette samtidig som de ryster på hodet, og tenker at det ikke er bare bare å frigjøre 2.000 kroner hver eneste måned.

Nei, det er kanskje ikke det, og spesielt hvis man ikke er villig til å ofre noe annet. Det er ingen tvil om at svært mange nordmenn fører en noe ekstravagant livsstil og er kravstore når det kommer til personlig nytelse og velbehag. Dette er vel og bra men da kan man ikke klage over at man ikke har penger å legge til side.

Det er mange måter man kan spare betydelige summer på i måneden, og vi skal komme med noen eksempler under.

Kutt snusen og røyken

Vi vet at det er veldig mange nordmenn som snuser i dag og som også bruker denne som en erstatning for røyken. Dette er naturligvis positivt, men snus har etter hvert blitt en meget kostbar vare. En boks med hvit porsjonssnus koster omtrent 98 kroner i en butikk, og gjerne 104-105 kroner på bensinstasjonen. Tenker vi oss at vi bruker 5 bokser snus i uken, så vil dette summere seg til rundt 500 kroner. I løpet av en måned tilsvarer dette et beløp på 2.000 kroner…

Smør matpakke

Kanskje er du én av de mange som dropper å smøre matpakke, og som heller kjøper i kantina eller på bensinstasjonen. Det blir muligens en kopp kaffe på kjøpet også? Også her er det store innsparingsbeløp og det går fort 100 kroner om dagen på dette også hvis man ikke passer på. I det lange løp blir dette penger man kunne brukt til å spare i stedet for å bruke på noe unødvendig som dette. Mat er selvsagt ikke unødvendig, men man har muligheten til å gjøre det billigere på dette punktet.

Skriv handleliste – og ikke handle på tom mage!

Disse tipsene er rene skjære klassikere, og grunnen til at de dukker opp gang på gang er fordi det er mye sannhet i dem.

Når du planlegger handlingen din og finner ut hva du skal ha til middag hver av ukedagene går du til butikken med et klart mål for øyet. Daglig handling og dårlig planlegging av middager fører til at man får flere butikkturer og dermed også flere impulskjøp. Dette innebærer ofte til at man kjøper ting man ikke trenger og at kurven fylles opp med ting man egentlig ikke behøver.

Noe annet som aldri skal gjøres er å handle på tom mage. Det er rett og slett en tabbe å stikke innom butikken når man er sulten, for da havner det ofte både sjokolader, potetgull, brus og mye annet snop oppi handlevognen som man ikke trenger.

Høyt forbruk
Kan du kutte ned på forbruket?

God planlegging av mathandlingen vil spare deg mye penger!

Legg penger i et boks

Dukker det opp småpenger her og der, eller har du fått litt kontanter i gaver? Legg pengene i en forseglet boks og før du vet ordet av det har du spart flere tusen kroner som du kan sette inn i fondet ved slutten av året.

Du kan for eksempel spare alle pengene som du får igjen på pantingen av bokser og flasker til dette. En sekk med brusflasker kan fort bli et pent lite beløp, og i løpet av året kan det vise seg at du har fått noen tusenlapper på denne metoden.

Dropp gymmen

Er du passiv medlem i et treningssenter? Det er du garantert ikke alene om, og hvis du ikke bruker dette tilbudet ofte kan du like så godt droppe det. Det er en unødvendig kostnad som står og suger penger ut av bankkontoen din måned etter måned.

Kjøpt brukt og selg brukt

Det er mye penger å spare på å kjøpe brukte artikler, og det trenger ikke bare å være snakk om klær. Man kan kjøpe det aller meste av møbler, verktøy og mye mer til sterkt reduserte priser og man frigjør derfor mer penger til sparing. Har du i tillegg en masse ting liggende å slenge rundt om i huset og garasjen som du ikke bruker? Selg det, få penger for det og sett inn i fondet ditt.

Sammenlign priser

Du har sikkert abonnement på mobil, strøm fra samme leverandør som alltid, forsikring fra selskapet du har brukt i årevis og så videre. Det kan være mye penger å spare på å sjekke ut andre leverandører, for faren er stor for at du ble kunde i det nåværende selskapet som følge av et lokketilbud. Ikke vær en lojal kunde, men undersøk andre tjenesteleverandør som finnes. Det er mye penger å spare på dette.

Sumo, HBO, Netflix og Viaplay?

Streamingtjenester har kommet for å bli, men hvor mye bruker du dem egentlig. Forsvarer de prisen de koster? Nå er ikke HBO og Netflix de dyreste tjenestene, men det blir allikevel noen kroner her og noen kroner der. Viaplay vet vi jo er nokså kostbart og det samme kan vi si om Sumo – spesielt hvis du har Premier League-pakken! Da går tusenlappene fort og du må bare vurdere om det er verdt å betale så mye for tjenesten.

Passivt medlem treningsstudio
Passivt medlem i treningstudio? Kutt utgiften!

Avslutningsvis

Som du ser er det masse du kan spare penger på og dette er bare noen få eksempler. Husk også på at det å spare penger bare er halve ligningen. Du bør også fokusere på å tjene mer penger i tillegg! Har du kostbar gjeld kan en refinansiering være smart.

Kombinert er dette den fulle hemmeligheten for hvordan tjene 1 million på kort tid! Det kan jo også hende at du får en avkastning som er mye høyere, og at du dermed kommer i mål før skjema.