Betalingsanmerkninger høres kanskje skummelt ut, og bare ordet i seg selv kan gjøre mange bekymret. Det er viktig å ha god oversikt over egne betalingsanmerkning, da disse kan hindre deg fra å stifte forsikringsavtaler, få lån og nye mobilabonnement.

Heldigvis kan du enkelt sjekke din status hos kredittopplysningsbyråene. Da utfører du en kredittsjekk av deg selv, og byråene er pliktet til å gi deg informasjon om hvilke opplysninger de har registrert på navnet ditt. En kredittsjekk er helt gratis.

Som privatperson kan du benytte deg av kredittselskapene Experian eller Bisnode. Hvis du er bekymret for egne betalingsanmerkninger, er det altså lett å få en oversikt over kredittopplysningene dine. Selskapene vil i utgangspunktet sitte på lik informasjon om deg, og som privatperson spiller det derfor ikke en rolle hvilket selskap du går for.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Hva er en betalingsanmerkning?

En betalingsanmerkning får du dersom du ikke betaler gjeld, faktura eller regning. Denne anmerkningen blir lagret og det vi kaller for et kredittopplysningsregistre. Her kan banker, forsikringsselskaper, mobiloperatør og andre hente ut opplysninger om deg, for å evaluere din betjeningsevne.

Banker og andre selskaper ønsker ikke å gi lån eller stifte ordninger med mennesker de ikke mener kan betale for seg, og derfor bruker de opplysninger om betalingsanmerkninger før de inngår avtaler. Du vil alltid bli varslet dersom et selskap gjør en kredittvurdering av deg.

Når får jeg betalingsanmerkning?

Før du får en betalingsanmerkning, vil du alltid få et varsel om inkasso. Etter du har mottatt varselet, vil du vanligvis ha 14 dager på deg til å klage eller betale kravet. Hvis du klare eller lar vær å betale, vil det bli opprettet et inkassokrav.

Du vil få en varsel om inkassokravet og deretter ytterligere 14 dager på å gjøre opp for deg. Hvis du igjen ikke betaler, vil du mest sannsynlig ende opp med en betalingsanmerkning. Du vil i så tilfelle motta et nytt varsel hvor du får 30 dager på å rette opp i feil, fullføre klagen eller betale kravet.

Det går lang tid fra du får varsel om første inkasso, til en betalingsanmerkning registreres. Hvis du har problemer med å fullføre betalingen eller ønsker å klage på vedtaket, er det lurt å kontakte inkassobyrået så tidlig som mulig.

Har betalingsanmerkning konsekvenser?

Ja, betalingsanmerkninger har konsekvenser og påvirker din kredittscore. Dette er det selskaper bruker for å evaluerer betalingsevnen din, og kredittscoren baserer seg på blant annet inntekt, gjeld, formue, næringsinteresser og betalingshistorikk.

Som vanlig forbruker vil den største konsekvensen være vansker med å stifte forsikringsavtaler, ta opp lån, få kredittkort og tegne nytt mobilabonnement. Det utføres også kredittsjekker i andre sammenhenger, for eksempel når du skal leie bolig eller starte abonnementer på strøm.

Noen arbeidsgivere utfører også en kredittsjekk i ansettelsesprosesser. Hvis du vet at dette er krav under intervjuprosessen, lønner det seg å være åpen og ærlig, slik at du gir arbeidsgiver muligheten til å vurdere grunnlaget for betalingsanmerkningen.

Kan jeg slette betalingsanmerkninger?

Betalingsanmerkninger varer ikke evig, og kan bli slettet dersom saken overskrider fire år. Du kan også slette betalingsanmerkningen ved å betale saken. Det er viktig å merke seg at du må betale hele saken, dette inkluderer renter og andre tilleggskostnader.

Så snart du har betalt, vil kredittopplysningsbyråene slette anmerkningen. Men det kan likevel ta opptil seks dager før byrået får beskjed om betaling. Hvis du etter seks virkedager fortsatt ser anmerkningen, kan du ta kontakt med namsmannen eller inkassobyrået.

Betalingsanmerkningen vil stå i fire år, men du kan altså gjøre opp for deg og få anmerkningen slettet ved å betale kravet. Det er også viktig å påpeke at inkassobyrået kan iverksette nye rettslige skritt, dersom det har gått fire år uten innbetaling og de ønsker å registrere en ny betalingsanmerkning.

Kan jeg få lån med betalingsanmerkninger?

Du kan ikke få et forbrukslån når du har betalingsanmerkninger men du kan få låne penger med betalingsanmerkninger. Dette er gjerne et lån som gies til deg som ønsker å fjerne betalingsanmerkninger og starte med blanke ark.

Oppsummering

Ordet betalingsanmerkninger vekker frykt hos mange, men det er enkelt å sjekke sin egen status og slette anmerkningen. Du vil alltid få mye informasjon og varsler dersom du holder på å få en anmerkning, og du vil ha god tid på å gjøre opp for deg eller klage på vedtaket.

Det er naturligvis fordelaktig å betale anmerkningen så fort som mulig, da slipper du tilleggskostnader. Hvis du sliter med å innfri betalingen, bør du ta kontakt med inkassobyrået. Det finnes muligheter for betalingsavtaler som gjør det enklere å bli kvitt anmerkningen.