Hvis du vet om kredittverdighet, har du nok allerede hørt om kredittrating og kredittsjekk. Dette er på mange måter er kvalitetsstempel som sikrer både kunde og bedrift. En god kredittverdighet er viktig når du søker lån, tegner forsikring eller ønsker nytt mobilabonnement.

Ønsker du å sjekke din egen kredittverdighet? Dette kan du enkelt gjøre på Experian eller Bisnode. Liker du ikke det du ser eller kanskje du ikke helt forstår hva kredittscoren innebærer? I denne teksten skal vi ta deg gjennom hvordan kredittverdighet fungerer, hva den har å si for deg som forbruker og hvordan du kan forbedre din egen kredittverdighet.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Les også om hvordan din bedrift kan få kreditt

Hva er kredittverdighet?

For å avdekke din kredittverdighet, gjør bedrifter en kredittvurdering av din eksisterende økonomi, økonomiske fortid og det du eier. Dette høres kanskje skummelt ut, men i praksis betyr det at bedriften ønsker å se om du klarer å betjene gjelden du har og om det er sannsynlig at du klarer å betale dem for tjenesten du spør etter.

Hvorvidt du er kredittverdig eller ikke, handler simpelthen om du har evnen til å betjene gjeld. Hvis du for eksempel har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker, er dette en pekepinn på at ikke har klart å gjøre opp for deg over lengre perioder.

I tillegg blir det sett på livssituasjonen din. Hvilken inntekt har du, eier eller leier du bolig? Er du ufør og hvilke lån har du? Dette blir tatt med i betraktning og kan påvirke hvordan banken eller bedriften vurderer din betalingsevne.

Hvem kan gjøre en kredittvurdering?

Det kan kun gjennomføres en kredittvurdering dersom bedriften har et saklig behov for opplysninger om deg. Dette kan for eksempel være banken, mobiloperatør, forsikringsfirma, potensiell utleier og strømselskaper. Kredittvurderingen skjer når du søker om et lån eller ønsker å stifte nye abonnementer og forsikringer. Uansett om du søker etter omstartslånrefinansiering med sikkerhet eller forbrukslån så vil det bli tatt en kredittvurdering.

 Bankene ønsker ikke å gi lån til personer som vil ha vansker med å betale dem tilbake, og bedrifter vil ikke gi deg tjenester dersom de tror du ikke kommer til å betale fakturaen i tide. Dette sikrer deg fra å havne i ytterlige økonomiske problemer, og det sikrer virksomheten fra å tape penger.

Dersom noen gjør en kredittvurdering av deg, vil du alltid få beskjed om dette gjennom et brev i posten. Et slikt brev betyr at noen har sett på din økonomi i forbindelse med en avtale eller et kjøp du har søkt om.

Kan jeg forbedre kredittverdighet?

Ja, dersom du ikke blir vurdert kredittverdig kan du forbedre situasjonen. Den er ikke permanent, og alle kan gå gjennom vanskelige perioder i livet. Hvis du ønsker å forbedre kredittscoren, er det flere tiltak du kan gjøre. Først og fremst bør du fokusere på betalingsanmerkninger og aktive inkassosaker.