Dette er en artikkel om investeringer. Vi er ikke en profesjonell rådgiver og vi anbefaler deg å alltid gjøre grundige undersøkelser selv før du gjør en investering. Om du ikke har kunnskap om investeringer så bør du kontakte en autorisert investeringsrådgiver. Man skal aldri låne penger til investeringer. Husk at shorting kan være veldig volatilt og man kan tape alle pengene sine.

De siste årene så har aksjemarkedet gått til himmels og det er mange nordmenn som har investert mye penger inn i aksjemarkedet. Denne oppgangen kan fortsette i mange år eller bare noen uker. Vi har tidligere skrevet om hvordan du kan kjøpe aksjer. Det mange ikke vet er at finnes en måte som gjør at du kan investere penger når markedet går ned, dette kalles shorting av aksjer. Det finnes i hovedsak to måter man kan shorte en aksje:

Låne aksjer

Hvis man shorter en aksje så betyr det at man helt enkelt tror at aksjen skal falle i verdi. Rent teknisk så låner man aksjene man ønsker å shorte av en annen aksjonær. Man låner dem disse mot å betale en rente + en fee for administrasjon av dette.

Dette er aksjer som du må kjøpe tilbake på et senere tidspunkt. Det betyr at hvis prisen går opp så må du kjøpe dem for en høyere pris. Den som låner ut aksjene kan når som helst velge å kreve aksjene sine tilbake og da blir regnskapet gjort opp. I tillegg til dette så man gjerne ha god sikkerhet for sin plassering hele veien og om man ikke har det så kan din posisjon bli stengt.

Dette er mest vanlig for profesjonelle aktører. Hvis short-posisjonen er større en 0,5 % så skal den meldes inn til Finanstilsynet og den vil bli synlig for offentligheten her.

Les vår guide om hvordan du kan kjøpe bitcoin her!

CFD handel til å shorte aksjer

CFD står for «contract for difference» og har de siste årene blitt svært populært. Dette er en måte hvor vanlige privatpersoner kan gå short eller long i en posisjon med noen som heter gearing. Det betyr at man få en høyere eksponering enn hva man egentlig har tilgjengelig. Det har vært stor bekymring rundt nettopp dette og EU har heldigvis fått regulert markedet noe de siste årene.

Når man kjøper en CFD-kontrakt så er det slik at man ikke eier noen aksjer eller annet. Det er egentlig et form for veddemål på om prisen av en aksje, råvare eller kryptovaluta skal gå opp eller ned. Til forskjell fra metoden med å låne aksjer så er det lettere å komme i gang og enklere å administrere.

Shorting av aksjer er ikke for nybegynnere

Selv om shorting av aksjer de seneste årene har blitt markedsført ganske hardt fra flere utenlandske aktører til nybegynnere så er dette virkelig ikke noe for nybegynnere. Det krever mye kunnskap og ikke minst så skal man ha råd til å ta tap her. For er det en ting så er det nettopp det at aksjemarkedet er umulig å forutse og det kan fort skje noe som gjør at prisen går opp i taket.

Det finnes ganske mange gode eksempler på svært kompetente investorer som nesten har mistet alt etter å ha overvurdert sin evne eller posisjon. I Norge så har vi en historie om en investor som shortet strømprisen og som nesten mistet alt han eide da han ikke hadde nok egenkapital til å holde short posisjonen sin.

Hvor kan jeg shorte aksjer?

De aller fleste meglerhus tilbyr tilrettelegging for shorting av aksjer men om du er privatperson så har du flere forskjellige valg:

  • Nordnet
  • Etoro
  • Skilling

Det er viktig at man gjør grundige undersøkelser før man faktisk setter inn penger noen steder. Det er nemlig slik at det finnes veldig mange useriøse aktører som tilbyr shorting.

Må man skatte av gevinster fra shorting av aksjer?

Ja, du må skatte av gevinstene på lik linje med andre investeringer. En del norske investerings-selskaper vil rapportere inn dine gevinster automatisk. Dersom du benytter deg av en aktør som f.eks Etoro så må du selv oppgi denne informasjonen til skattemyndighetene.