En kredittsjekk er noe som de aller fleste av oss forbinder med noe skummelt som lånesøknad, mobilabonnement eller kanskje du har søkt på en jobb hvor det gjøres en kredittsjekk av deg. De fleste av oss nordmenn har ikke noe forhold til kredittscore eller hva en kredittsjekk innebærer. Dette er til stor forskjell fra andre land hvor dette med kredittscore er mye mer transparent og veldig mange jobber aktivt for øke sin kredittscore. I Norge så begynner dette å komme men for de aller fleste av oss så er dette med kredittsjekk og kredittscore ikke noe vi vanligvis har noe kjennskap til.

Dette mener vi i Lånemegleren.no er synd og flere burde få mer kjennskap til sin kredittscore. Det mange ikke vet er at man kan ta en kredittsjekk selv helt gratis, slik gjør du det:

  1. Gå inn på Defero.no (sponset)
  2. Fyll ut et kort skjema
  3. Du får tilgang til din kredittscore med en gang

Defero er en tjeneste som lar deg overvåke din kredittsjekk og lar deg enkelt forstå din kredittscore. Samtidig så kan de fortelle deg om hvilken rente du burde ha basert på din kredittscore og forklarer deg hva kredittsjekken av deg selv betyr.

Andre måter å kredittsjekke seg selv?

Defero er ikke den eneste måten å kredittsjekke seg selv helt gratis. De aller fleste selskaper som tilbyr kredittsjekk lar deg samtidig gjøre samme vurdering helt selv helt uten kostnader. Noen av disse tar et gebyr på 45,- kroner for dette og dette kan du unngå selv hvis du heller kredittsjekker deg gratis.

Hvem burde kredittsjekke seg selv?

I utgangspunktet så er det smart for alle å sjekke sin kredittscore fra tid til annen. Det kan være spesielt interessant for deg som kanskje er i prosess med å søke om boliglån, omstartslån, bedriftslån eller kassekreditt. Hvis du vet hvilken kredittscore du har så kan du bruke dette når du snakker med banken om vilkår. Det samme gjelder for deg som skal refinansiere gjeld eller ønsker å rydde opp i sin egen økonomi.

Hvordan vurderes en kredittsjekk?

En kredittsjekk er ikke en inngående vurdering av din økonomi, det er en statistisk vurdering av din økonomi. Det betyr helt enkelt at de bruker data som de har samlet inn fra hele Norge og mange år. Basert på dette så scorer de deg på flere faktorer:

  1. Alder
  2. Inntekt
  3. Informasjon om dine eiendeler
  4. Hvor i landet du bor?

I tillegg til dette så sjekkes det om du har betalingsanmerkninger eller lignende. Dette er en del av kredittsjekken men mer en formalitet fordi da spiller ikke din kredittscore på noen måter.

Jeg har kredittsjekket meg selv men forstår ikke resultatet?

En kredittsjekk er ikke laget for at du skal forstå den men heller fordi den skal integreres inn med banken sine systemer. Det betyr at det kan være begrenset hva slags informasjon man får ut av den hvis man ikke kan lese den. Det er derfor vi anbefaler at når man kredittsjekker seg selv at man bruker en tjeneste som for eksempel Defero. Her får du nemlig en veldig god forklaring på hele sjekken.

Hvis du har kredittsjekket deg selv en annen plass så kan det beste alternativet ditt være å kontakte selskapets kundeservice for å få en vurdering på hvordan de har kommet frem til din score.