Dette er en artikkel om investeringer og dette må ikke bli sett på som en anbefaling av investering av aksjer. Du bør alltid gjøre dine egne undersøkelser om investeringer og hvor du velger å gjøre investeringen din. Om du har spørsmål til denne artikkelen så kan du sende en e-post til olepetter@stkfinans.no.
Det å investere penger har aldri vært mer populært enn nå og det ser ikke ut til å stoppe. Før så var det gjerne kun de som var spesielt interessert som investerte i aksjer og nå har dette blitt helt vanlig. Den store trenden har kommet under vår tid med en pandemi som både frigjorde penger og tid hos veldig mange nordmenn.
Dessverre så er det slik at tider med høy etterspørsel gjør at det kommer veldig mange useriøse aktører på banen. I lys av dette så har vi i Lånemegleren.no laget en guide til hvordan du kan kjøpe aksjer. I tillegg så har vi laget en guide til deg som lurer på hvordan du kan kjøpe bitcoin.
Hvordan kjøpe aksjer?
Nedenfor har vi laget noen punkter som vi mener er den gode oppskriften på hvordan du kjøper aksjer.
Du må ha penger til å kjøpe aksjer
Når du skal kjøpe aksjer så trenger du først penger å kjøpe aksjer med. Som med alle andre investeringer så er det slik at du først må ha penger til å investere og dette burde være penger du ikke trenger. Det betyr at du ikke burde låne penger for å kjøpe aksjer eller bruke penger som du trenger til noe annet. Selv om det har vært en stor oppgang i aksjemarkedet de siste årene så er det ikke noe garanti for dette.
Velg en trygg plattform å kjøpe aksjer
Når du skal velge å kjøpe aksjer så har du veldig mange forskjellige valg. De aller fleste større banker tilbyr aksjehandel, men veldig mange av disse plattformene er ikke laget for nybegynnere, det er såkalte CFD plattformer. Derfor velger veldig mange noen handelsportaler som kun leverer dette. I Norge så har vi tilgang på en del forskjellige plattformer å kjøpe aksjer:
Nordnet
Nordnet er en bank men mest kjent for sin handelsplattform. Her har man god tilgang på aksjer i hele verden og brukergrensesnittet er veldig bra. Dette er den mest brukte handelsplattformen når det kommer til aksjer i Norge. Dette er et veldig godt alternativ dersom man er nybegynner i å kjøpe aksjer.
DNB Aksjer
DNB tilbyr en plattform for å kjøp og salg av aksjer. Hvis man allerede er kunde i DNB så kan dette absolutt være et godt alternativ for å komme i gang.
Nordea
Nordea har en plattform for kjøp og salg av aksjer. På lik linje som med DNB så kan dette være et veldig godt alternativ for deg som allerede er kunde i Nordea.
Handelsbanken
Handelsbanken er et svært populært sted å kjøpe aksjer for de som har litt erfaring. De har et stort utvalg av andre mer avanserte investeringsprodukter som f.eks derivater og utenlandske verdipapirer.

Alternativer til de tradisjonelle bankene
Hvis man er nybegynner med å kjøpe aksjer så kan det være veldig vanskelig å lære seg systemene som de store bankene har for kjøp og salg av aksjer. Da kan de nye aktørene som tilbyr såkalte CFDer være et godt alternativ. Her har det over de siste årene kommet flere aktører som satser på det norske markedet. Dette er investerings-plattformer som ikke tilbyr direkte eierskap i aksjer men at du kan «vedde» på at en aksje går opp eller ned. Det betyr at du kan tjene akkurat det samme på en oppgang av en aksje men du får f.eks ikke fordelene som f.eks utbytte og lignende.
Det betyr at man ikke kjøper aksjer men at at man kan spekulere på at en aksje skal gå opp eller ned.
Skilling
Skilling er en plattform som er startet av en nordmann og som satser på CFDer i Norge. De sponser blant annet Magnus Carlsen. Her kan du investere med penger på alt i fra bitcoin til Apple.
Etoro
Etoro er et israelsk selskap som tilbyr akkurat det samme som Skilling men er mye større i form av brukere. Dette var en av de første CFD-plattformene i verden. I tillegg til dette så har de et system som gjør at du kan lære av profesjonelle investorer.
Koster det noe å kjøpe aksjer?
Når du kjøper aksjer så må du betale noe som heter kurtasje. Kurtasjen varierer hos de forskjellige aktørene og hvis man er nybegynner så får man gjerne de høyeste kurtasjene. Det er nettopp derfor veldig mange nybegynnere benytter seg av andre plattformer som f.eks Etoro eller Skilling.
Det samme gjelder når man skal selge aksjer, da betaler man kurtasje. Så det betyr at plattformen du bruker når du handler aksjer tar seg betalt når du både kjøper og selger aksjer. Dette må man regne inn når man skal kjøpe og selge aksjer.
Må man betale skatt når man kjøper og selger aksjer?
Ja, det er en effektiv skatt på 31,68 % på gevinster fra aksjer. På samme måte så får du fradrag om du taper penger på aksjer. Hvis du handler hos norske banker vil dette bli rapportert inn til myndighetene automatisk, men hvis du handler på utenlandske plattformer så må du melde inn dette selv.
Tips til deg som skal kjøpe aksjer for første gang
Hvis du aldri har investert i aksjer så anbefaler vi at du leser deg opp før du begynner. Nå finnes det utrolig mye gratis kilder til å lære seg å investere. Det finnes YouTube, podcaster og veldig mange gode artikler på internett.
En vanlig nybegynner-feil som veldig mange gjør når de kjøper aksjer er at man går «all in» med en gang. Før man investerer med mye penger så burde man først lære seg hvordan det fungerer. Da vil det være svært smart å bruke et mindre beløp først og sakte men sikkert øke innsatsen.
Et annet tips er å sette deg inn i bransjene hvor du ønsker å investere. Noen av de som har gjort størst suksess med å investere i aksjer gjør dette i bransjer som de allerede kjenner og har god forståelse for.
Det siste tipset vi vil komme med er å alltid gjøre dine egne vurderinger. Det finnes veldig mye informasjon ute på internett og veldig mange ønsker å påvirke deg. Det er dine penger og du må selv ta avgjørelser for å sikre at du kan eie en eventuell gevinst eller et tap.