Når du tar opp et lån vil du naturligvis tenke på hvordan du får den beste lånerenten og de beste lånebetingelsen. Et boliglån er en individuell avtale, og hvordan banken setter renten for akkurat deg vil avhenge av betjeningsevne og betalingsvilje.Vet du egentlig hvordan bankens renter sammenlignes med resten av markedet? Er du organisert i en fagorganisasjon? Et medlemskap i LO-forbundene gir mange fordeler, og kan også gi deg billigere boligrenter.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

 Hvis du har gått opp i lønn, hvis boligen har steget i verdi eller hvis du er medlem av et fordelsprogram, kan dette være gode argumenter for å forhandle om renten. Vi skal se nærmere på hva du kan gjøre for å skaffe den beste renten på boliglån.

Lånemegleren kan bistå deg som ønsker å refinansiere med sikkerhet eller ønsker et boliglån når andre banker sier nei.

Høyere inntekt gir bedre rente

Jo høyere inntekt du har, beste bedre renter får du. Banken setter renter basert på hvilken risiko de tar ved å låne penger til låntaker. En låntaker med høy inntekt i forhold til utgifter, utgjør naturligvis en lav risiko og vil mest sannsynlig ikke misligholde lånet.

Har du gått opp i lønn etter du tok opp lånet? En høyere inntekt gir deg også en høyere betalingsevne. Det kan derfor være lurt å gå i forhandlinger med banken om renter, dersom du har fått en lønnsøkning. Hvis du skal ta opp et nytt lån og jakter på best mulig rente, er det kanskje på tide å gå inn i lønnsforhandlinger.

Er det lenge siden du gikk opp i lønn? Har du fått flere ansvarsområder på jobben enn da du startet? Har du tatt etterutdannelse eller fått mer erfaring som gjør deg til en større verdi for bedriften? Det skader aldri å forhandle lønn, det verste som kan skje er at du får nei.

Boligverdi gir bedre sikkerhet

Hvis du allerede har kjøpt en bolig, er det godt mulig at denne har steget i verdi med årene. Belåningsgraden på boligen er nemlig en faktor for bedre renter. En ny verdivurdering på boligen kan gi deg svar på hvor mye boligen har økt i verdi. Dette legger du sammen med den opprinnelige egenkapitalen.

Hvis du startet med en egenkapital på 300 000 kroner, og boligen har steget 700 000 i verdi, sitter du plutselig med 1 million i sikkerhet i bolig. Etter noen år vil du også eie en større andel av boligen enn hva du gjorde da du opprinnelig kjøpte den.

En lavere belåningsgrad resulterer i mindre risiko. Det skader ikke å gjøre en ny verdivurdering, dette kan en eiendomsmegler hjelpe deg. Ta med de nye tallene til banken og start forhandlingene, sjansene er store for at du får bedre renter.

Boliglån for unge

Er du mellom 18 og 34 år? Da kan du søke om boliglån for unge. Dette er en tjeneste mange banker tilbyr, ofte under navnet BLU. Boliglån for unge gir deg bankens beste boligrente, og pleier å være tilgjengelig uansett om du kjøper bolig for første, andre eller tredje gang.

Hvis oppfyller alderskravet vil det være svært fordelaktig å benytte seg av denne muligheten. Med relativt lav rente er det enklere for unge å betjene lånet, men det foreligger fortsatt et krav om 15 % egenkapital.

Det er viktig å merke seg at flere banker tilbyr BLU, og det er ikke sikkert at BLU-renten til banken din er den beste på markedet. Sammenlign tilbudene og renten fra andre banker. Kanskje er det en annen banks som har tilsvarende rente på et vanlig boliglån?

Medlemskap i fagforening

Er du organisert i et fagforbund? Dette gir mange fordeler i arbeidslivet, men kan også være nyttig utover rettigheter og tariffavtaler. Mange fagforbund har rabatter og goder knyttet til tjenester, forsikringer og gunstige boligrenter.

Det koster å være organisert, men sammenlign gjerne medlemskontingenten med pengene spart på rente i fordelsprogrammet. Sjansene er nemlig store for at du kan få en liggere boliglånsrente. Ta en titt på LO-forbundene, Sykepleierforbundet, Akademikerne eller et annet forbund som passer med utdanningen og yrkesveien din.

Sammenlign tilbud og renter

Hvis du jakter på de beste rentene, hjelper det ikke å være lojal mot banken sin. Mange bytter bank for å få bedre renter, og det skader ikke å sammenligne ditt nåværende tilbud med markedet. En god rente avhenger av betjeningsevne og betalingsvilje, men det skader ikke å se hvilke tilbud du får hos andre aktører.

 Dersom du skal forhandle renten, vil du også stille sterkere hvis du kan vise til andre tilbud du har fått fra forskjellige långivere og banker. Banken vil ikke miste deg som kunde, og kan derfor gå med på å møte kravet ditt om en billigere rente.

Uansett om du forhandler renten med banken eller lønnsinntekter med jobben – det verste som kan skje er at du får et nei. Mange vegrer seg fra å gå inn i forhandlinger, men det er slik du får de beste rentene på boliglån.