Planlegger du å kjøpe ny bolig? Mange vil gjerne vite hvor mye de potensielt kan få i boliglån før du kontakter banken. Dessverre finnes det ikke et fasitsvar, da lånesøknad vurderes individuelt av banken du søker hos. Mange faktorer spiller inn og din låneevne kan vurderes ulikt fra bank til bank.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

 Vi skal se nærmere på kriterier og hva bankene ser etter når du søker om boliglån. Men vi har også en boliglånsforskrift i Norge som legger føringer på hvor mye en person kan låne til bolig. I tillegg til betjeningsevne og andre faktorer, må banken følge vilkårene i forskriften.

Om du er på jakt etter boliglån så må du gjerne se hvordan vi kan hjelpe deg med et boliglån her.

Hva sier boliglånsforskriften?

Enhver søknad om boliglån blir vurdert individuelt, men vi har likevel noen hovedregler du kan benytte som utgangspunkt. Boliglånsforskriften sier blant annet at du kan låne mer enn 85 % av boligens verdi. Dette vil si at du må ha spart opp 15 % egenkapital før du kjøper din første eller en ny bolig.

 Hvis du ser på en bolig til 3 millioner, må du altså ha spart opp 450 000 kroner på egen hånd. Men du kan få et større lån fra banken dersom du har kausjonister. Foreldre kan stille som kausjonist og vil da gi banken en tilleggssikkerhet, som regel i sin egen bolig. I et presset boligmarked er dette en løsning mange unge benytter seg av.

 Forskriften sier også at du ikke kan låne mer enn fem ganger inntekten din. Men er trekkes eksisterende lån og gjeld fra inntekten. Beløpet du da står igjen med, ganger fem, er det maksimale beløpet banken kan gi deg. Likevel finnes det unntak, dette skal vi gå nærmere innpå side.

 Det lønner seg derfor å spare opp så mye som mulig, og gjerne i BSU ordninger. Når du kjøper en bolig, må du også ta hensyn til dokumentavgifter og omsetninger. Taksten du ser i boligannonsen er sjelden den endelige prisen. Hvis du har nok egenkapital, vil banken se på søknaden din og vurdere to ting: Betjeningsevne og betalingsvilje.

Betjeningsevne ved boliglån

Betjeningsevne er et begrep bankene bruker for å finne ut hvor sannsynlig det er at søkeren kan betjene utgiftene knyttet til lånet. Her vil de se på inntektene dine, eksisterende lån og vurdere om du tåler at renten går opp. Vanligvis vil de kalkulere dette ved å se på en renteøkning på 5 %.

For å finne ut av dette, trenger banken dokumentasjon på inntektene dine i form av de to siste lønnslippene og fjorårets skattemelding. Søkere som tjener mye, har vanligvis en god betjeningsevne. Hvis du forventer lønnsøkning eller har skattefrie inntekter, kan dette være med på å bedre betjeningsevnen din. Dette må i så tilfelle dokumenteres og sendes med søknadene.