Namsmannen eller namsfogden er en del av politiet som jobber med innkreving av ubetalt gjeld. Hver kommune har en namsmann(kvinne) som har som jobb å inndrive ubetalt gjeld. Namsmannen er underlagt politiet i Norge. Namsfogden sin jobb er å sørge for at nordmenn betaler det de skylder og overholder gjelden sin.

Hvis har en ubetalt regning, lån eller lignende som kreditor har gitt opp å inndrive selv så blir saken sendt til namsmannen og namsmannen sørger for at din kreditor skal få betalt. Dette kan gjøres igjennom lønnstrekk, tvangssalg av eiendeler og nedbetalingsplaner.

Husk at selv om du har fått et varsel fra namesmannen så kan du få hjelp. Nedenfor har vi listet opp aktører som alle hjelper deg til tross for at du har betalingsanmerkninger og inkasso.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Hva bør jeg gjøre om jeg har fått et brev fra namsmannen?

Om du har fått et brev fra namsmannen så har du mest sannsynlig fått brev tidligere fra en kreditor eller fra et tvist du har. Namsfogden er den siste måten som man gjerne bruker når man har har et krav man ønsker å få innfridd. Namsfogden kan ta pant i dine eiendeler og selge disse for å dekke inn krav.

Om du har fått et brev fra namsmannen så er det beste du kan gjøre å kontakte dem. Det høres veldig skummelt ut men dette er vanlige folk som kan forklare deg hva som skjer videre med din sak og hvordan du kan forholde deg til det. Det er også slik at namsfogden er en rettferdig instans og det er i mange tilfeller muligheter for å få få plass noen gode løsninger.

Kan jeg få hjelp til å kommunisere med namsfogden?

Det finnes i dag ingen tjenester som gjør dette for deg men om du har en komplisert sak eller flere krav så kan det være lurt å få hjelp. Vi anbefaler at man unngår såkalte «gjeldsrådgivere» men heller bruker en jurist med gjeld som felt. Dette kan være en person som du kan bruke for å ha kontakt med namsfogden som forstår seg på dine rettigheter og samtidig forestår hvilken lov som praktiseres.

Kan man få lån til å dekke krav fra namsmannen?

Det er ikke umulig å få dekket krav fra namsmannen igjennom refinansiering med sikkerhet men det er litt vanskeligere enn om man kommer tidligere til banken. Noen banker ønsker ikke dette og andre banker er mer fleksible her. Hvis du tror at du har muligheten til å få refinansiering og du har fått brev fra namsmannen så gjelder det å kontakte banken for å få hjelp så snart som mulig.

Hva om man har gjeld til andre land?

Alle land har forskjellige former for inndrivelse av gjeld. Noen land har satt denne jobben til private selskaper som jobber med «debt collections» og andre land har ikke slike systemer i det hele tatt. I Danmark så har de ingen namsmann men i Sverige så har de noe som heter Kronefogden. Kronefogden er omtrent det samme som namsmannen i Norge. Namsmannen i Norge kan ikke svare for skattemyndigheter i andre land og derfor må du rette spørsmålet direkte til det landet du skylder penger.