Sitter du inne med en drøm om å kjøpe bolig, bil eller kanskje hytte? Skal du søke kredittkort, men er usikker på om du oppfyller kriteriene? Hva bankene spør etter, vil avhenge av deres rutiner og hvilket lån du søker.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Betjeningsevne, betalingsvilje og alder spiller som regel en stor rolle når søker om lån. Har du betalingsanmerkninger? Bruk Experian til å gjøre en kredittsjekk av deg selv, slik vet du hva bankene kommer til å se når du søker om lån. Kravene for lån varierer, men en kredittsjekk vil alltid bli gjennomført – uansett hvilket lån du søker om.

Dette spør rådgivere om 

Generelt vil rådgivere i banken vite hvor mye du tjener i forhold til utgiftene dine. Har du en stabil inntekt som tåler endringer i renten? Har du mange utgifter som gjeld, barn og aktive inkassosaker? 

Betalingsvilje og betjeningsevne er store faktorer her. Kan du betale og har du ved tidligere betalingshistorikk vist vilje til å betale? Dessverre kan ubetalte regninger sette en stopper for lånesøknaden.

Ved en lånesøknad er det vanlig at banken lurer på hvilke lån du har fra før og hvor mye du har spart til objektet du ønsker å låne penger til. Banken vil også vite om eksisterende lån, inkludert studielån, om du har barn, bil og hvilken nedbetalingsplan du ser for deg.

For nøyaktig informasjon om hva banken ser etter, kan du ta kontakt med dem eller ta en titt på nettsiden for mer informasjon. Kravene varierer mellom banker og forskjellige låneformer.

Dette må du oppgi i søknad om bolig

Når du søker om et boliglån, må bankene forholde seg til boliglånsforskriften. Her er det visse krav du må oppfylle, selv om banken har muligheter for å gjøre unntak. Du må ha spart opp 15 % av boligens sum på egen hånd, dette kalles egenkapital. Hvis du ikke har nok egenkapital, kan banken fortsatt gi lån dersom du har en kausjonist.

I tillegg til å ikke kunne gi ut lånesummer på mer enn 85 % av boligens verdi, kan ikke banken gi lån som overskrider fem ganger inntekten din. Dette inkluderer eksisterende lån som studielån og forbrukslån. Banken vil se på betalingshistorikken din for å avgjøre om du har en god betalingsvilje.

Gjennom en kredittsjekk vil banken få opplysninger om eventuelle betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Uansett hvilket lån du søker om, lønner det seg å gjøre opp inkassosaker i forkant. Dette virker nemlig negativt inn på betalingsviljen din.

Om du fortsatt har betalingsanmerkninger så kan du søke om refinansiering med sikkerhet. Dette er et lån med sikkerhet som gjør at du kan refinansiere gjeld du har og få blanke ark.

Dette må banken vite for å få kredittkort

Hvis du ønsker å søke om et kredittkort, må du møte flere kriterier. Her spiller både inntekt, alder og betalingshistorikk inn. Du kan som regel søke om kredittkort via nettsidene til banken, men du må i de fleste tilfeller vedlegge dokumentasjon som bekrefter opplysningene dine.

Avhengig av hvilken bank du søker hos, må du være minst 18 år for å søke om kredittkort. Noen banker krever at du er 23 år. I tillegg må du ha en stabil inntekt og her varierer lønnskravene. De fleste krever at du tjener minst 100 000 kroner i året, men noen kan ha et langt høyere inntektskrav.

I tillegg vil de fleste banker krever at du har en god betalingshistorikk, og er fri for pågående inkassosaker og betalingsanmerkninger. Hvis du er usikker på din status, kan du alltid sjekke gjeldsregisteret eller ta kontakt med inkassobyrået. Det kan være vanskelig å få lån, uavhengig av formål, dersom du har inkassosaker og uoppgjorte betalingsanmerkninger.

Hvordan få lån?

Har du søkt om lån i banken og fått avslag? Dette føles naturligvis tungt, særlig om det er et boliglån eller billån du er på jakt etter. Hvis du banken ikke gir deg lån, gjør du lurt i å kontakte oss i Lånemegleren. Sammen kan vi gå gjennom din nåværende økonomiske situasjon og avdekke hvilke tiltak du må gjøre for å få søknaden godkjent.

Dette kan for eksempel være en detaljert spareplan eller løsninger for å bli kvitt inkassosaker. Du har også muligheten til å søke lån i flere banker. Det er ikke uvanlig at en bank sier nei, men en annen sier ja til samme søknad. Hver person blir vurdert individuelt av banken, og de kan stille forskjellige krav og kriterier til søknaden.

Når det gjelder boliglån, lønner det seg å søke selv om du ikke oppfyller hovedkravet om 15 % egenkapital. Hver bank har nemlig en kvote som lar dem godkjenne et visst antall prosent søker, til tross for manglende egenkapital. Her vil banken legge vekt på de søkerne som kan vise til ansvarlig økonomi og en god spare-evne

Hvis du ønsker å få hjelp til å sende inn en søknad til en bank så er dette noe som Lånemegleren kan hjelpe deg. Vi hjelper hver dag nordmenn med å søke om forbrukslån, boliglån og refinansiering. Vi sitter klare til å hjelpe deg med din søknad!