Når du låner penger så skriver du under på et juridisk dokument hvor du forplikter deg til å følge nedbetalingsplanen. Dersom du ikke klarer å betale ned gjeld så havner du i noe som heter mislighold. Selv om dette ikke er noe som verken banker eller andre snakker mye om så har vi et mislighold i Norge på flere milliarder kroner. Dette kan være forbrukslån, kredittkort eller andre typer lån.

Misligholdet av lån har hatt en økning over de siste årene men det har ikke eksplodert på samme måte som enkelte aktører har hevd. Her har man i Norge fått god hjelp av lav rente og økende boligverdier som gjør det mulig for å flere å rydde opp før det går for langt.

Husk at hvis du har problemer med å betale gjelden din så gjelder det å ta tak i problemet før det er for sent. Hvis du eier egen bolig så kan vi i Lånemegleren hjelpe deg med å se på muligheter for å refinansiere med sikkerhet.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Så hva skjer om du ikke betaler ned gjelden din?

Det første som skjer når du ikke gjør en nedbetaling på lånet ditt vil være at banken sender deg en påminnelse. Dersom du ikke betaler når du har fått denne så vil banken sette i gang en prosess, det vil være purringer og du vil få et veldig formelt brev på at ditt lån er i restanse.

Hvis du etter gjentatte forsøk fra banken sin side ikke betaler det du skylder så vil banken sette i gang en rettslig prosess for å få tilbake det du skylder. Hvis banken har pant i noe eier så vil banken prøve å realisere dette pantet. Hvis de ikke har tatt pant så vil det ofte være slik at banken vil prøve å selge gjelden din til et selskap som har spesialisert seg på å inndrive gjeld.

Dersom ingen av verktøyene som banken har eller samarbeidspartnerne bruker lykkes så vil din gjeld som ikke er oppgjort til slutt gå til namsmannen. Namsmannen er en politimyndighet som gjør det mulig å inndrive å realisere eventuelle verdier. Namsmannen kan kreve tvangssalg, gjeldsordning eller begjære lønnstrekk.

I denne prosessen så legges det på renter og gebyrer som gjør dette veldig kostbart. Selv veldig små beløp kan vokse seg svært store.

Ta tak før det er for sent

Hos Lånemegleren så mottar vi daglig søknader fra nordmenn med gjeld som er misligholdt. Vi prøver å hjelpe alle så godt vi kan men vi skal være ærlige på at det er mange vi ikke klarer å hjelpe. Noen av disse kundene kunne vi kanskje ha funnet en løsning til dersom de hadde kommet til oss på et tidligere tidspunkt. Derfor vil vi oppfordre deg som sliter med å betale gjeld å ta kontakt for å få hjelp så snart som mulig.

Det første du burde gjøre er å ta kontakt med banken din. Banken din kan i mange tilfeller hjelpe deg med en kortsiktig frys av lån eller at man får en avdragsfri periode for en stund. Veldig mange frykter bankene men i veldig mange tilfeller så kan de faktisk hjelpe deg. Det er ganske vanlig at man en gang i livet må få litt hjelp av banken for å komme seg over en kneik.

Dersom banken ikke kan hjelpe deg og du eier egen bolig hvor du har litt ledig verdi så må du gjerne kontakte oss i Lånemegleren for å få en uforpliktende vurdering av din søknad. Dersom du ikke har noe banken kan stilel med sikkerhet så kan du ta kontakt med NAV for å få en time med deres gjeldsrådgivere.