En undersøkelse Norstat har utført på vegne av Forbrukerrådet, viser at en av to norske strømkunder aldri har byttet strømavtale eller gjorde det for mer enn to år tilbake. Mange strømkunder sitter dermed på avtaler som er svært lite gunstige. Nå anbefaler Forbrukerrådet alle strømkunder om å kontrollere strømavtalen sin, og bytte til en annen avtale som gjør det mulig å få gleden av de historisk billige strømprisene.
- Forbrukerrådet er klar over at mange har dårlige avtaler og betaler altfor mye for strømmen. Dette fremgår også av undersøkelsen, som viser at halvparten av strømkundene ikke har byttet avtale de to siste årene, sier Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.
Strømselskapenes markedsføring er rettet mot kortvarige lokkeavtaler eller avtaler med høye påslag. De gode avtalene med prisgaranti på mer enn seks måneder, er stort sett tilgjengelig på prisportaler og nesten ikke mulig å finne på nettsidene til strømselskapene. Den mest kjente portalen er Strømpris.no som drives av Forbrukerrådet.
- Vi forstår at mange tror det er trygt å beholde det strømselsskapet de har. Men vi ser også at mane ikke får med seg hvor mye det er å spare, og hvor enkelte det er å bytte strømleverandør, sier Blyverket.
Forbrukerrådet mener strømkundene bytter leverandør altfor sjeldent, og dermed betaler unødvendig mye for strømmen. De anbefaler at alle strømkunder setter av fem minutter til å sammenligne med tilbudene som topper prisportalene. Forbrukerrådet kan nærmest garantere at det vil føre til at strømkundene kommer bedre ut, og potensielt kan spare flere tusen kroner årlig.
I det siste har trenden vært at det har kommet gode tilbud med lange prisgarantier på portalene. Likevel fortsetter strømselskapene å markedsføre de dyreste tilbudene.
- Strøm er strøm. Dessverre prøver strømselskapene å dekke over dette med en mengde forskjellige tilbud og avtaler. Vårt tydelige råd er å bytte til spotprisavtaler med prisgaranti, og følge med på hva strømselskapene gjør når garantitiden er over, sier Blyverket.
Samtidig anbefaler Forbrukerrådet at man tenker seg om når man mottar et strømtilbud.
- Kjøp aldri strøm gjennom telefonsalg, dørsalg, på gaten eller i elektroforretninger. Det er de dyreste og dårligste avtalene som dyttes på kundene gjennom den type salgs. Kjøper du strøm i en butikk, mister strømkunden samtidig angreretten på 14 dager, avslutter Blyverket.