Troms og Finnmark er fylket med innbyggerne som handlet mest på nett i Norge etter påsken. En ny rapport fra betalingstilbyderen Klarna viser at handlemønstrene har blitt endret etter nedstengningen av Norge.
Oppdaterte tall etter påsken viser at befolkningen i landets nordligste fylke handlet hele 18 % mer på nettet enn gjennomsnittsnordmannen. Kun noen uker tidligere, rett etter at nedstengningen av Norge var et faktum, handlet innbyggerne i Troms og Finnmark langt mindre enn gjennomsnittet. Da var derimot innbyggerne i Oslo på topp. I løpet av kort tid har dermed handlemønstrene blitt endret.
Kommunen med høyest andel netthandel per innbygger fra 13. april til 31. mai er Hasvik i Troms og Finnmark. Innbyggerne i den lille kommunen handlet i snitt 71 % mer enn gjennomsnittsnordmannen. Blant de 20 største kommunene i Norge, er det Oslo og Nordre Follo i Viken som har høyest andel netthandel blant sine innbyggere.
Dersom tallene for april og mai sammenlignes med februar, viser de en økning i omsetningen på hele 53 % i april og 37 % i mai. Dette viser at svært mange valgte å handle hjemmefra, fremfor å besøke fysiske butikker.
Klarnas statistikk baseres seg på over 7 000 norske nettbutikker som benytter deres løsninger. Totalt har disse et sted mellom en tredjedel og halvparten av all norsk netthandel. Tallene viser dessuten hvordan nordmenns handlemønstre endret seg gjennom nedstengningsperioden. Klarna deler tallene inn i tre faser. Først viser tallene en hamstringsfase, hvor salg av produkter som mat og drikke hadde en kraftig økning. Deretter fulgte en underholdnings- og aktivitetsfase, som medførte en kraftig økning innen produkter man benytter i hjemmet. Til slutt startet en normaliseringsfase, som så smått begynte etter påske og fremdeles varer, og som viser salg av sesongprodukter spesielt til husholdningen.
Klarna mener også normaliseringsfasen bærer preg av at mange er hjemme, og skal ha sommerferie hjemme. Sammenlignet med tidligere år, brukes det mer penger på hus og hage, samtidig som mange reparerer bilen før bilferien.
Den største vinneren gjennom hele denne perioden, fra 1. mars til 31. mai, er kategorien mat og drikke. Nå handles det hele 85 % mer fra denne kategorien, enn det ble gjort før koronakrisen inntraff. Klarna tror dette vil føre til permanente endringer i handlemønstrene, siden nye kundegrupper har funnet frem til nye kategorier og siden netthandelen nå vokser raskere enn den ellers hadde gjort.