Les mer om disse og bli inspirert!
Enslig mor på sosialhjelp får en idé og ender opp på Forbes millardærliste
JK Rowling var en enslig mor, slet med depresjon og prøvde å overleve på sosialhjelp da hun publiserte sin første bok – basert på en idé hun hadde om en karakter som het ‘Harry Potter’.
Mens hun var arbeidsløs skrev hun sin første Harry Potter-bok på kafeer, mens hennes datter, som bare var et spedbarn, sov ved siden av henne. Hun sendte manuskriptet til flere forlag, men fikk mengder med avslag – det ene etter det andre.
I en tale på Harvard University i 2013, kalt ‘Fordelen med å mislykkes’. snakket Rowling om sin kamp mellom å fortsette skrivingen og det å gjøre foreldrene sine fornøyde.
‘Jeg var overbevist om at det eneste jeg ønsket å gjøre var å skrive romaner.’
Trist nok mente foreldrene hennes at den ‘overaktive fantasien hennes bare var et morsomt personlig nykke som aldri ville kunne betale et avdrag på et hus eller sikre en pensjon.’
Det var en mørk periode i livet hennes, men Rowling har ingen anger å se tilbake på i dag. I stedet for sier hun følgende: ‘Det er umulig å leve uten å mislykkes, med mindre du lever så forsiktig at du nærmest ikke har levd i det hele tatt.’
Til tross for uenighetene med foreldrene tidligere i livet ønsker hun ikke å legge noe skyld på dem, og sier i tillegg at det er en utløpsdato på hvor lenge du kan legge skylden på foreldrene dine.
‘I det øyeblikket du er i stand til å ta over styringen ligger ansvaret hos deg’, sier hun.
Som du antakelig allerede vet så ble Rowlings første bok starten på en hel bokserie, og i dag har denne serien samlet solgt over 500 millioner eksemplarer i over 200 land, samt at den har blitt oversatt til 80 språk og blitt til 8 store filminnspillinger.
Rowling var den første forfatteren som kom inn på milliardærlisten i magasinet Forbes, og pr. i dag er forfatteren god for over 1 milliard kroner, og det ser bare ut til at det blir mer med tiden!

Gutt fra feil side av byen blir kaffemagnat
Lille Howard Schultz hadde nok aldri trodd at han skulle eie et kaffeimperium! Han vokste opp i en arbeiderfamilie som slet med økonomien som et resultat av at hans far hadde fått medisinske problemer samtidig som han ikke hadde helseforsikring.
‘Da jeg vokste opp kjentes det ut som om jeg bodde på feil side av byen. Jeg kjente mennesker på den andre siden som hadde mer ressurser, mer penger og som var lykkelige familier’, har Schultz sagt til den britiske avisen The Mirror.
Howard var den første i familien som fikk seg en utdannelse takket være et idrettsstipend.
Schultz snublet over Starbucks i 1981, og da var selskapet bare var en liten aktør i Seattle. Han ble administrerende direktør i selskapet og ønsket å gjenskape atmosfæren fra de ordentlige italienske kaffebarene han hadde sett i Milano. I 1987 kjøpte Schultz Starbucks ved hjelp av investorer, og resten er, som man sier, historie.
Da han fortalte sin mor at han skulle jobbe for et kaffeselskap ble hun virkelig oppskaket. ‘Hun begynte å gråte og hun spurte meg: Et kaffeselskap? Er du gal? Hvem vil vel kjøpe kaffe?’
‘Men jeg følte bare at jeg måtte følge drømmene mine’.
Som sagt er resten historie og nå er Starbucks en gigant i kaffeindustrien i hele verden, og Howard Schultz er god for rundt 36,9 milliarder dollar.
Vokste opp med å plukke bomull uten sko på beina
Harold Hamm ble oppdratt av husmenn i Oklahoma og han måtte jobbe på bomullsåkrene som barn. Da han var 16 år tok han seg arbeid på en bensinstasjon for å hjelpe familien med økonomien.
I hans første år på videregående skole flyttet familien hans til Enid i Oklahoma. På den tiden var Enid en oljeby midt i en stor olje-boom. Hamm var imponert av alle oljefolkene og han har beskrevet dem som karismatiske og ‘større enn livet selv’.
Da han skulle skrive en avhandling på videregående skrev ham om petroleumsnæringen, og dette gav ham muligheten til å få et innblikk i industrien. Hans interesse for olje ble fort til en lidenskap, og kort tid etterpå begynte han å drømme om å jobbe innenfor oljebransjen.
Etter videregående startet Hamm å jobbe på oljefeltene som tankbilsjåfør og begynt å lære seg mer om oljeindustrien. Han benyttet seg mye av mentorer som lærte ham om brønner, olje og geografi.

I løpet av de første årene fant unge Harold en medsøker som hjalp ham å få lån til å starte sitt første selskap – Harold Hamm Trucks. Han fortsatte å lære mer om industrien og da han var 25 år boret han sin første brønn.
Harold Hamms første brønn var ingen stor suksess, men den betalte seg selv, og gav Hamm selvtilliten til å bore en brønn til. Denne brønnen ble mye mer lønnsom og Hamm brukte pengene til å gå på skole og få seg en utdannelse.
Hamms lidenskap for olje ga drivstoff til hans fasthet om å fortsette å lære seg mer om og utforske nye ideer i oljeindustrien.
Til syvende og sist ble Hamm grunnlegger av, styreformann og administrerende direktør i Continantal Resources – et selskap som i 2017 omsatte for 2,982 milliarder dollar.
Harold ble inspirert til å lykkes av menneskene rundt seg i hjembyen Enid i Oklahoma. Han husker at spesielt én person som snakket til elevene på skolen inspirerte ham.
I et intervju med Forbes sa Hamm følgende om mannen som holdt talen: ‘Det var tydelig at han gjorde det bra på grunn av hans lidenskap og hans kunst, og budskapet var at vi alle kunne gjøre det godt hvis vi fulgte lidenskapen vår i livet.’
Harold Hamm er god for rundt 100 milliarder kroner i dag.