Forbrukerrådet liker ikke DNBs løsning hvor kundene mottar rabatter og fordeler for å handle med kredittkort. DNB mottar kredittkortkritikken etter å ha markedsført rabatter og fordeler til kunder som bruker DNB Mastercard til å handle. Men praksisen er langt ifra ny, og deles av mange andre banker.

I markedsføringen fra landets største bank, loves kunder som handler med DNB Mastercard å få «supertilbud og eksklusive tilbud». Kundene som benytter seg av dette, får mellom 10 % til 30 % rabatt hos en mengde forskjellige tjenestetilbydere og vareleverandører – ofte også på allerede rabatterte produkter. Mange av landets ledende merkevarer innen alt fra klær til bilverksteder inngår i rabattporteføljen fra DNB. Rabatten gis til kundene ved at den trekkes fra på neste faktura for kredittkortkjøpene.

DNB tilbyr totalt syv forskjellige Mastercard-programmer. En av dem, såkalt hvitt Mastercard, er ment for studenter, lærlinger og militære i førstegangstjenesten. Unge oppfordres dermed av DNB til å handle på kreditt for å få rabatter og fordeler. Det faller i dårlig smak både hos Forbrukerrådet og den kjente økonomen Hallgeir Kvadsheim. Han kaller bankens praksis for «hykleri forkledd som rabatter», og vektlegger spesielt at dette er tilbud DNB retter mot kredittkortkundene sine – og ikke samtlige av bankens kunder.

Han mener det har en opplagt årsak.

  • DNB tjener lite eller ingenting på at du bruker et Visa-kort. Da trekkes kjøpet direkte fra brukskontoen i banken, altså kundens penger. De tjener heller ingen penger på de rundt 80 % av kundene som betaler kredittkortfakturaen ved forfall. Men de siste 20 %  som dro kortet litt for mye fordi banken lovet dem supertilbud og eksklusive tilbud, det er de som må betale, sier Kvadsheim

Han understreker at han ikke har noe imot at banker gir kortkundene sine rabatter og fordeler, men mener at det må gjelde alle bankens kunder og ikke kun rettes mot kredittkortkundene.

  • Ved at de gir store rabatter hos kjente og store leverandører, endrer banken kjøpsatferden til kundene. Det kan være skadelig for personer med lav impulskontroll, sier Kvadsheim.

Det er dette økonomen mener er kynisk av DNB. De tjener på dem som ikke klarer å betale for seg, advarer han. Han legger til at når slike tilbud kommer fra en bank som ofte snakker om forsiktighet, gjenbruk, kontroll og oversikt, så vitner det om hykleri og at banken fører en dobbeltmoral.

  • Det er ikke de samme personene som gir gode råd om penger og som samtidig selger inn at man skal handle og får supertilbud med kredittkort, men det er den samme banken, sier Kvadsheim.

DNB deler ikke oppfatningen til økonomen. De mener at bankens tilbud har spart kundene for mange hundre millioner kroner, og at kredittkortkundene setter pris på tilbudene og fordelene som er knyttet til kortet.

  • Våre kredittkortkunder blir grundig vurdert. At kunder vi anser som trygge betalere får et tilbud på en sykkel eller et kjøleskap, det ser vi ikke på som noen problem, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Han forteller at de fleste kundene til DNB benytter tilbudene lurt, og betaler tilbake før rentene starter å løpe. Han legger til at banken har svært lave tap knyttet til usikret gjeld, og gjør nøye vurderinger av hvem som innvilges tilbud om kredittkort.

Årsaken til at kun Mastercard-kundene får rabattilbud, er at tilbudene er knyttet til denne korttypen og at banken ønsker at kundene skal bli oppmerksomme på fordelene ved å bruke kredittkort.

  • DNB ønsker at kundene skal bli oppmerksomme på fordeler som betalingsutsettelse og trygghet når de betaler med kredittkort, sier Dalsbø.

De fleste andre storbankene tilbyr tilsvarende rabattfordeler ved bruk av kredittkort. Hos Nordea er imidlertid deres kredittkortrabatter knyttet opp mot reisevirksomhet, siden de anbefaler kundene å bestille reiser med kredittkort siden kundene da får inkludert reiseforsikring.

  • Kundene våre får rabatter og fordelspriser på områder som er naturlig ved reiser, slik som hotell, leiebil og parkering, sier Synne Ekrem, kommunikasjonssjef i Nordea.

Denne type rabatter faller i bedre jord hos Kvadsheim, som synes dette er naturlig og hensiktsmessig. Det synes han også gjelder for rabatter slik som dersom kredittkort brukes til å fylle bensin, og som gir brukeren en bestemt prosentandel i rabatt.

Forbrukerrådet er enige med Kvadsheim. De arbeider nå for å avvikle bankenes muligheter til å tilby kredittkortrabatter som kan endre kjøpemønsteret. I forslaget til ny finansavtalelov, vil dette bli innført dersom loven blir vedtatt av Stortinget senere i år.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet, tror at enkelte kommer til å se på forbud mot kredittkortrabatt som en ulempe. Men påpeker at det er flere hensyn som må ivaretas

  • Forbrukerrådet er ikke motstandere av rabatter eller kredittkort, men det er ikke riktig at tilbudene skal forutsette at forbrukerne må ta opp gjeld for å kunne benytte seg av dem, sier Jensen.

Forbrukerrådet støttes av fagmiljøer, som mener at det samlede gjeldsopptaket i norske husholdninger har blitt for høyt.