Stadig flere velger å ta ferien i bobilen hvor du har, naturligvis, større frihet enn du har med en vanlig bil. Og du kan spare mye penger på overnattingene.

En økning som overrasker

Ettersom flyturer stadig blir dyrere, ser det ut til at bobiler og campingvogner har begynt å gjøre seg som et svært godt valg for de fleste. Bare i 2018 hadde salget av bobiler eksplodert! NCB forventer at den gode veksten markedet har sett de siste årene vil fortsette i årene som kommer.

Trenden startet å gjøre seg synlig i 2016 og var det første året det ble solgt mer enn 3000 bobiler her i Norge. I starten av juli i 2018 var det allerede registrert 3033 nye bobiler, og allerede 1. august, samme året, var fjorårets salgsrekord slått.

Salget av nye bobiler øker faktisk for femte året på rad, og det er de største bobilene som har hatt størst salgsøkning, ifølge NBC.

– Utviklingen i Norge er veldig annerledes enn det vi ser ellers i Europa. I Norge er det de store, eksklusive bobilene, gjerne med prislapp over 1,5 millioner kroner, som øker mest. Det har de gjort de siste to årene, forteller Holm i Norges Caravanbransjeforbund (NCB).

Moderne frihet

Nå nøyer vi oss ikke lenger kun med en «vanlig» bobil, for salget i segmentet bobiler over 3,5 tonn økte med hele 30 prosent.

Det finnes et enormt utvalg av bobiler, og man kan fint finne en som er stor nok til å passe hele familien

‒ Nå ser vi også barnefamilier som prioriterer bobil – gjerne framfor både hytte og båt, sier Holm.

En bobil gir deg uendelige muligheter til alle tider av året, fra en helg noen mil unna til hele Europa! Sjarmen ligger helt klart i friheten og komforten man får, samtidig med anledningen til å være fleksibel i form av golf, fiske, turgåing, foto og mye mer.

Uerstattelige opplevelser

I en undersøkelse gjort av organisasjonen Virke Reiseliv, ble respondentene spurt om hva de legger vekt på når reisemål velges – en av de største grunnene var først og fremst ønsket om å være sammen med familie og venner, og ønsket om å oppleve nye steder.

En investering i bobil gir hele familien muligheten til å oppleve Norge fra orkesterplass sammen. Og i Norge kan du i utgangspunktet overnatte hvor som helst med bobilen din, men det forutsetter at du tar hensyn til skilting på stedet, selvfølgelig. Og med det sagt, avslutter vi med fire perler du bør besøke med den nye bobilen din i sommer.

Lofoten

Om du vil ha uforglemmelige naturopplevelser, er Lofoten stedet. I øygruppens varierte landskap kan du vandre, fiske, dra på havrafting eller dykke. Fjelltoppene frister både offpiste-kjørere og klatrere i verdensklasse. Lofoten er også et av Norges beste, og verdens nordligste, områder for surfing. Visste du forresten at Lofoten har sterke bånd til vikingtiden, og på Lofotr Vikingmuseum kan du reise tilbake i tiden? På Borg har arkeologer gravd frem rester etter det største huset som noen gang er funnet fra vikingtiden. Og er du heldig, får du kanskje se nordlyset fra bobilen på turen!

Vakre Reine i Lofoten
Vakre Reine i Lofoten

Jotunheimen

Mektige Jotunheimen byr på en helt unik naturopplevelse, og med bobilen kan du parkere på fantastiske utsiktspunkter – det er litt av en utsikt å våkne til!

Samtidig har Jotunheimen har et omfattende stinettverk, og et godt tilrettelagt for vandreturer, enten det er korte familievennlige turer, høyfjellsturer og toppturer med brevandring og klatring.

Her kan du ta Sognefjellsvegen som strekker seg 108 km mellom Lom og Gaupne og er Nord Europas høyeste fjellovergang med et toppunkt på 1434 moh. Legg også et stopp innom Lom som kan by på en stavkirke fra 1100 tallet, bygdemuseum og Norsk fjellsenter som bla byr på utstillinger, kafe og fjellbutikk.

Leirvassbu i Joutunheimen
Leirvassbu i Joutunheimen

Helgelandskysten

Ta Kystriksveien langs vakre Helgelandskysten og nyt turen. Her finnes tusenvis av øyer, holmer og skjær, trange fjorder og stupbratte fjell som venter deg som kjører Kystriksveien. Kanskje turen går til Dønna, som i likhet med Herøy har noen «must» for deg som er på besøk. Først ut er Dønnesfjellet på 127 meter med asfaltert vei til toppen, og gir en slående utsikt til de sagnomsuste fjellene i nord, sør og øst med Lovund, Træna, Rødøyløva, Hestmannen, De Syv Søstre, Dønnamannen og fjellene i Vega Verdensarvområdet. Når du er ferdig med å beundre den fantastiske utsikten kan du kjøre ned til Dønnes kirke som er en steinkirke fra 1200 tallet. Rett ved siden av ligger Dønnes gård som også har en rik historie, her er det kafe i sommermånedene.

Lovund sett fra Torsvika på Dønna
Lovund sett fra Torsvika på Dønna

Atlanterhavsveien

Legg bobilturen til en av verdens vakreste veistrekninger. Langs strekningen ute i havgapet mellom Molde og Kristiansund er det en rekke stopp som hver byr på sine unike opplevelser. Atlanterhavsveien har status som nasjonal turistvei. De nasjonale turistvegene byr på vakre og varierte kjøreturer og gir deg unike kjøreopplevelser.

Ta for eksempel et stopp i Askevågen, der du kan nyte en 360 graders panoramautsikt fra utkikkspunktet ytterst på moloen. Eller ta turen innom idylliske Håholmen som ligger ved Hustadvika, stedet har en lang historie og har vært klippfiskvær siden begynnelsen av 1700-tallet. Restaurant Ytterbrygga er kjent for sine gode klippfiskretter og smakfulle fiskesuppe. Kokkene bruker lokale råvarer og oppskrifter, og lager maten helt fra grunnen av.

Atlanterhavsveien
Atlanterhavsveien