Veksten hos OBOS var eksplosiv i fjor.

OBOS har rettet seg spesielt inn mot unge boligkjøpere med sine medlemstilbud. Dette gjøres primært gjennom forkjøpsretten, som er det viktigste medlemstilbudet til OBOS-medlemmene. Forkjøpsretten er en fordel som kan utgjøre hele forskjellen ved boligkjøp. Det er denne satsingen som bidro til den eksplosive veksten hos OBOS i fjor, forteller lederen for medlemsavdelingen, Clarisse Aase Ovrum. Hun legger til at de i år skal arbeide spesielt for å rette seg mot barnefamiliene.

Over 27 000 personer ble medlemmer hos OBOS i for, som er en økning på 7 % fra det forrige rekordåret 2018. Den største økningen er i Oslo-området, som også er området hvor OBOS bygger mest. Samtidig har OBOS opplevd en betydelig økning i andre deler av landet hvor de er representert. En betydelig del av veksten fra 2019 skyldes at mange i aldersgruppen 20 til 29 ble medlemmer hos OBOS. Året endte dermed med totalt 473 386 betalende medlemmer.

  • I 2020 kommer vi til å satse spesielt på å nå ut til barnefamiliene. Den største andelen av OBOS-medlemmene er mellom 30 til 45 år, derfor vil vi ha økt fokus på denne gruppen når vi lager nye medlemstilbud. Samtidig skal vi fortsatt arbeide for å nå ut til unge med relevante tilbud, opplyser Clarisse Aase Ovrum.

Forkjøpsretten som tilbys gjennom OBOS-medlemskapet er det mange som benytter seg av. For forkjøpsretten til over 90 000 boliger er hovedårsaken til å være medlem. I fjor ble forkjøpsretten benyttet av 1897 medlemmer, som dermed sikret seg bolig. Dette var en liten oppgang fra 2018.

  • I tillegg får medlemmene en rekke rabatter, som blant annet er knyttet til bolig, bank, kultur og fritid. Fordelsprogrammet består i dag av omtrent 60 ulike tilbud, forteller Clarisse Aase Ovrum.

Medlemsfordelene ble benyttet av svært mange medlemmer i fjor. Til sammen ble det utført handler for over 510 millioner kroner med OBOS-rabatt. Flesteparten av disse kjøpene ble utført hos Maxbo, Kitch’n og Apollo, med til sammen 200 000 rabattkjøp. Kultur er også en viktig del av satsingen til OBOS, som tilbyr medlemmene opplevelser på kulturscener og festivaler over hele landet. I fjor ble det solgt 300 000 billetter med OBOS-rabatt til ulike arrangementer, en økning på 50 000 fra fjoråret. Spesielt populært var forestillinger hos Det Norske teateret, Den Norske Opera & Ballett og Nationaltheatret. OBOS har også satt sammen flere miljøvennlige fordeler, som blant annet inkluderer elbil-laderabatt hos Fortum og rabatt på solceller fra Otovo.

OBOS planlegger nå å rulle ut et tilsvarende medlemsprogram i Sverige, noe som også vil bety at dagens OBOS-medlemmer får tilgang på medlemsfordelene i begge land.

Parallelt har nordmenn klokketro på boligmarkedet. De nyeste tallene fra boligmarkedsbarometer til NBBL (Norske Boligbyggelag) viser at tallene er på sitt høyeste nivået siden målingene startet. Boligmarkedsbarometeret fra NBBL gir en god indikasjon på temperaturen i boligmarkedet. Andelen som tror på boligprisoppgang, økte fra 46 % i desember 2019 til 55 % i januar 2020. Tallet er stigende over hele landet, men er aller sterkest i Oslo.

  • Stigende forventninger til boligprisene kombinert med at stadig færre tror på renteoppgang, er indikasjon på økt press i boligmarkedet, forteller sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL.

For svært mange tror at rentetoppen nå er nådd. Andelen som tror på renteøkning har gått ned fra 63 % til 55 % bare den siste måneden, og ligger langt over nivået ved inngangen til fjoråret. På tross av optimismen er det imidlertid tegn på at veksten i norsk økonomi dempes. En svakere utvikling internasjonalt demper også veksten i Norge. Samtidig vil fjorårets renteoppgang, en høy andel nye boliger som nå bygges og de nye boliglånsforskiftene kunne dempe boligmarkedet og dermed prisveksten fremover.