I nedgangstider er det spesielt viktig å innføre tiltak som bedrer privatøkonomien. Klarer du å redusere renter og faste utgifter, står du bedre rustet ved permittering, lønnskutt, prisøkninger eller andre hendelser som kan påvirke privatøkonomien.
Reforhandle renten
Renten har for første gang på lang tid blitt satt ned i Norge, men mange nordmenn har en boliglånsrente som er høyere enn det deres økonomi tilsier. Rentene du kan forhandle deg til på de forskjellige lånene i banken, er alltid knyttet til den kredittratingen du har. Dersom du har en høy rating og kommer inn under den såkalte «svært liten risiko»-kategorien, stiller du sterkt ovenfor banken når du skal forhandle. Det finnes flere tjenester du kan benytte for å kontrollere hvilken rating du har. Disse finner du blant annet hos selskaper som Experian og Bisnode. Du kan gjøre flere tiltak for å bygge opp ratingen din, slik som å betale ned gjeld, unngå betalingsanmerkninger og inkassokrav, spare opp egenkapital, ha fast inntekt og unngå ugunstige lån. Imidlertid er dette faktorer som gjerne tar tid å endre. Selv om du ikke har den aller beste ratingen, bør du uansett forhandle med banken din om bedre rentebetingelser – og forhandle med andre banker om hvilke betingelser du får ved å bytte til dem. Får du bedre betingelser i en annen bank, kan det være din eksisterende bank strekker seg litt lenger for å beholde deg som kunde.
Kontroller strømkostnadene
Et annet tiltak som kan gi umiddelbar besparing, er å kontrollere strømkostnadene dine. Selv om det har vært en vinter med sjeldent lave strømpriser er det knallhard konkurranse i strømmarkedet. Spesielt har den nye lavprisutfordreren Agva tatt store andeler, ved å tilby en spotprisavtale som for en gjennomsnittlig husholdning ligger 600–700 kroner under de dyreste strømavtalene. Forbrukerrådet anbefaler at man benytter spotprisavtaler fremfor andre avtaler, som over sikt viser seg å være de gunstigste.
Refinansier gjeld
Sitter du med dyre lån og kredittkortgjeld, kan det være gunstig å få refinansiert gjelden og samlet lånene til ett lån. Normalt vil dette gi en bedre rente, samtidig sparer du månedsgebyrer ved å få lånene samlet til ett sted. Du får det beste refinansieringstilbudet dersom du kan tilby sikkerhet i bolig. Samtidig er det mange som av ulike årsaker ikke har mulighet til å ta opp lån hos tradisjonelle banker. Her har det de siste årene kommet gode muligheter, i form av banker som har spesialisert seg på å hjelpe akkurat denne kundegruppen med å få refinansiering og en bedre økonomisk hverdag.
Ta en årlig gjennomgang av forsikringene dine. Har du endt opp med å betale f.eks. reise- og livsforsikring til både banken din og til et forsikringsselskap? Har bilen din nådd en slik verdi at du bør gå ned til delkasko? Ta en runde hos forskjellige bank- og forsikringsselskaper og be om tilbud. Dersom det er lenge siden du gjennomgikk forsikringen din sist, vil dette for mange være et grep som kan spare flere tusenlapper i året. Får du et bedre tilbud et annet sted, kan det dessuten være at forsikringsselskapet du har i dag gir et enda bedre tilbud for å beholde deg som kunde.
Har du gull?
Sitter du på gull? Gullprisen har steget kraftig de siste månedene, og har nesten nådd rekordnivået som var i 2012. Det finnes flere selskaper hvor du kan sende inn gammelt gull i form av gamle smykker og pyntegjenstander, og få penger tilbake. Mange har imidlertid opplevd at det kan lønne seg å sjekke hos flere aktører på forhånd.
Betaler du for varer og tjenester du strengt tatt ikke behøver? Mange benytter autogiro, som løpende og automatisk trekker faste betalinger fra kontoen din. Ulempen med dette er at trekkene er lette å glemme. Husk å gjennomgå alle trekk du med autogiro, slik at du ikke har endt opp som støttemedlem hos et treningssenter, eller evig bidragsyter til en veldedig organisasjon. I nettbanken din finner du oversikt over hvilke aktive autogiroer du har. Er du kunde hos flere banker må du sjekke hos hver enkelt bank, siden autogiroer i motsetning til efakturaer registreres individuelt hos bankene.