«Spør banken om bedre rente eller bytt bank», Gard L. Michalsen, sjefredaktør for Dine Penger og E24, er klar i sin tale. Han viser til at DNBs kjendisøkonom gir mange gode økonomiråd, men samtidig unnlater hun å fortelle det aller beste.

  • Hun er ikke din bestevenn. Bankenes forbrukerøkonomer er først og fremst lønnsomme for eierne av banken, og snakker ikke om det som faktisk betyr aller mest for deg, sier Michalsen.

Han viser til Silje Sandmæl, DNBs egen kjendisøkonom. Hun er aktuell i TV-programmene «Luksusfellen» og «Luksusfellen kjendis», samtidig som hun ofte fronter DNB i deres merkevarebygging. Hun gir gode økonomiråd og gode sparetips, men det aller beste rådet forteller hun imidlertid ikke, mener sjefredaktør Michalsen.

Han er overrasket over hvor få nordmenn det er som bytter bank. Denne våren har den norske økonomien gått inn i tidenes laveste rentenivå, som følge av at sentralbanken satte ned styringsrenten til null prosent og at bankenes eget lånemarked har nådd sitt laveste nivå. På tross av klar tale fra Norges Bank om at rentenedsettelsen skulle komme forbrukerne til gode, har mange banker – spesielt de største – både satt ned renten lite og sent. 

Michalsen mener alt burde vært duket for at det i disse dager skulle pågått en knallhard kamp om bankkundene, noe det ikke gjør. Han opplever nordmenn som overraskende lojale til banken sin, og at mange nærmest er takknemlige for å få lov til å låne penger til å eie sin egen bolig.

  • Det er ikke banken som er snill med deg, det er derimot du som gjør banken en tjeneste. Det er derfor for eksempel DNB kunne gå med 25,7 milliarder kroner i overskudd i fjor, sier Michalsen.

DNB har en markedsandel på nært 30 % av alle landets boliglån. Samtidig pleier norske bankkunder sjeldent å forhandle med banken sin om renter. I følge tall tidligere innhentet av Finans Norge, finansnæringens egen hovedorganisasjon, sier under 15 % av de norske bankkundene at de pleier å reforhandle renten sin. Det betyr at boliglånskundeneer  god butikk for bankene.

  • Dersom du ikke har snakket med banken din på lenge, kan du ha som tommelfingerregel at renten din neppe er konkurransedyktig, sier Michalsen.

Det synes han du bør gjøre noe med. Har du eksempelvis et boliglån på 3 millioner kroner, betyr et halv prosentpoeng at du får 15 000 kr i lavere rente årlig. I praksis blir det litt mindre enn dette på grunn av skattefradraget, men fremdeles et betydelig årlig beløp for de fleste.

Sjefredaktøren mener det er én hovedårsak til hvorfor vi stoler så mye på banken.

  • Bankene har etablert seg som din beste rådgiver og utgir seg for å være din venn. Spesielt er DNB best i klassen innen akkurat det, sier Michalsen.

Han viser blant annet til DNBs egne nettsider, som gir mange råd om personøkonomien. Men siden det er boliglånet som er den største utgiften til de aller fleste, så burde det jo dermed være mange gode råd om rente.

  • Det er ikke lett å finne gode råd om rente hos DNB. De har tips om billig norgesferie, hvordan få feriepengene til å vare lenge, og hvorvidt det er lurest å betale ned lån eller spare pengene i fond. De skriver så lite om rente at man skulle tro det var uvesentlig, sier Michalsen.

Han mener at DNBs tjenester med å tilby råd om økonomien i det minste burde hatt litt dekning av det som er den aller største utgiften for de aller fleste. Han mener at mottakerne av kommunikasjonen fra DNB må være oppmerksomme på at de ikke gir deg nøytral informasjon, og at dette kun er selektiv informasjon som fungerer som merkevarebygging for banken.

Michalsen mener mediene også må ta ansvar, for at de ukritisk benytter seg av DNB som sine eksperter. Han viser til at dette både har skjedd hos NRK og VG i forbindelse med koronakrisen.

  • De er ikke uavhengige eksperter. De fremstår som din bestevenn, men skygger unna de store spørsmålene ved å snakke om alt annet, sier Michalsen.

Han mener kundene må stoppe å ha dårlig samvittighet for å ringe andre banker, og viser til at storbankene på ingen måte selv har vært lojale. I mars forsøkte først DNB å utsette rentekuttene til mai, og viste til at de hadde tekniske problemer. Etter mye kritikk ble det plutselig teknisk mulig likevel.

Samme morgen var Silje Sandmæl gjest hos God Morgen Norge på TV2. Som kanskje det mest kjente ansiktet utad for DNB, mente hun det var upassende at TV2 stilte spørsmål om renteendringene til DNB. Da hun ble kritisert for dette i etterkant, parerte kommunikasjonsavdelingen til DNB med at det var å betrakte som mobbing.

  • Dersom DNB blir så hårsåre over helt betimelige spørsmål og forventet kritikk, tyder dette på at Norges største bank burde få langt flere kritiske spørsmål, sier Michalsen. 

Sjefredaktørens klare oppfordring er at hver enkelt boliglånskunde bør vite hvilken rente de har, hvilken rente de kan få hos andre banker, og at de bruker den banken som gir best rente. Vi kan bare si oss enig i dette – det samme gjelder for deg som vurderer refinansiering av gjeld eller deg som ønsker et lån uten sikkerhet.