Stadig flere studenter ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Grunnen til at veldig mange ønsker å komme seg inn på boligmarkedet er at leieprisene er høye og renten er lav. I tillegg så har flere sett at bolig har over de siste årene i Norge vært en svært god investering. Selv om antallet studenter som kjøper egen bolig øker så er det ikke alltid like lett å få boliglån, nedenfor har vi skrevet litt om hvordan du du som student kan søke om boliglån.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Hva trenger man for å få få boliglån som student?

  • Egenkapital eller kausjonist(minimum 15 %)
  • Inntekt eller en som kan stå som ansvarlig på lånet sammen med deg
  • Ryddig økonomi

Les gjerne vår guide om hvordan du kan få boliglån uten egenkapital

Det å ha 15 % i egenkapital kan være vanskelig som student, likevel så er det flere som har oppsparte midler til dette. Dette er da gjerne sparing som stammer fra BSU eller arv som er mottatt i tidlig alder. De aller fleste studenter som søker om boliglån har likevel fått hjelp av foreldrene for å komme seg inn på boligmarkedet. Denne hjelpen kan være igjennom å stille sin bolig som sikkerhet for lånet eller stå som ansvarlig for boliglånet sammen med deg som er student.

Hvilken rente kan man få på boliglån som student?

Når man søker som student så kommer man som regel inn under bankene sine egne programmer for unge voksne. Her er man gjerne tilgodesett med en god rente og ikke minst så får man gjerne noen flere fordeler. De aller fleste bankene i Norge har egne programmer for studenter, nedenfor har vi listet opp noen av disse:

DNB Ung

Nordea Ung

Sparebank1

Obos

Teller studielån som inntekt?

Nei, studielån teller ikke som inntekt. Dette er fordi at dette er et lån som skal betales tilbake. Banken vil likevel gjerne bruke dette tilskuddet når de skal regne ut hvor mye lån du klarer å betjene når du er student.

Hva trenger banken når du søker om boliglån som student?

Når du søker om boliglån som student så har banken gjerne et større behov for dokumentasjon for å forstå din situasjon. Normalt så har banken inntekt, historikk på deg som kunde og mer informasjon. Når man er student så trenger banken gjerne å vite litt om hvordan din situasjon er i dag og hvordan den vil bli når du er ferdig som student.

Hvis du stiller med et budsjett som viser dine inntekter og utgifter så er dette en klar fordel for banken. Det viser at du er ansvarlig og ikke minst at du er gjennomtenkt. I tillegg så man gjerne finne ut litt informasjon om forventet inntekt etter utdannelse og levere dette som dokumentasjon. Banken vil alltid gjøre sine egne vurderinger.

Hva kan man gjøre når man har fått avslag på boliglån?

Det er ikke uvanlig at man får avslag på boliglån når man er student. Et avslag på lån er ikke noe gøy uansett alder men det er viktig å ikke ta det så hardt. Det er ofte gjerne slik at man må ha en inntekt for å få boliglån og det er ofte det som er problemet. Om du lurer på hvorfor du har fått avslag på boliglån så anbefaler vi at du tar kontakt med banken du har fått avslag hos. Det er ikke alltid man får et fornuftig svar men ofte så kan man få det. Hvis du i dag har et forbrukslån eller kredittkort som ikke er betalt ned så kan dette telle negativt.

Om du ikke har søkt i flere banker så kan du gjerne søke i flere banker. Alle banker vurderer søknader forskjellig og det er ikke umulig at en bank kan si ja. Om du har et kundeforhold i en lokalbank eller lignende så kan sannsynligheten for å få innvilget et boliglån som student være noe høyere.