Det er flere kilder som melder om dette, og deriblant den engelske avisen The Guardian. Den krypterte meldingen som skal ha kommet fra nummeret som brukes av Mohammed bin Salman har trolig hatt en skadelig fil som har infiltrert telefonen til verdens rikeste mann, og dette i følge resultater av en digital ‘rettsmedisinsk’ analyse.
Analysen fant det høyst sannsynlig at inntrengningen på telefonen ble utløst av en infisert videofil som ble sendt fra kontoen til den Saudi-Arabia tronfølgeren til Bezos – som forøvrig også er eieren av Washington Post.
Hacket via WhatsApp
De to mennene skal ha hatt en tilsynelatende vennlig utveksling av meldinger på WhatsApp da filen uoppfordret skal ha blitt sendt den 1. mai 2018. Kildene som melder dette til The Guardian har uttalt at de vil være anonyme.
I følge en kilde som har kjennskap til saken ble store mengder data hentet ut fra Bezos’ telefon bare i løpet av noen timer. Den britiske avisen har ingen kjennskap til hva som ble hentet ut eller hvordan det kan ha blitt brukt.
Den helt spesielle avsløringen om at den fremtidige kongen av Saudi Arabia kan ha vært personlig involvert i et slikt ‘angrep’ på den amerikanske grunnleggeren av Amazon vil garantert sende sjokkbølger fra Wall Street til Silicon Valley.
Hendelsen kan også undergrave forsøkene fra Mohammed bin Salman om å lokke vestlige investorer til Saudi Arabia. Bin Salman har sverget å forandre kongedømmet økonomisk, selv om han har valgt å overse bekjempelsen av hans rivaler og kritikere.
Ubehagelig for Saudi Arabia
Avsløringene vil trolig føre til ubehagelige spørsmål for kongedømmet om omstendighetene for hvordan den amerikanske taboloidavisen National Enquirer kunne trykke intime detaljer om Bozos privatliv – inkludert tekstmeldinger – 9 måneder senere.
Det kan også føre til fornyet granskning om hva kronprinsen og hans innerste sirkel gjorde i månedene i forkant av drapet på Jamal Khashoggi – Washington Post-journalisten som ble drept i oktober 2018, fem måneder etter den påståtte hackingen av telefonen til avisens eier.
Saudi Arabia har tidligere nektet for å ha hatt Bezos telefon som mål og har insistert på at drapet på Khashoggi var et resultat av en operasjon som de ikke hadde noe med å gjøre. I desember dømte en saudisk domstol i en hemmelig rettsak åtte personer for innblandingen i drapet – en rettssak som har blitt karakterisert som en bløff av menneskerettighetseksperter.

Spesialister på digital etterforskning begynte å undersøke Bezos telefon i januar i fjor etter publiseringene i National Enquirer, som altså fortalte intime detaljer om milliardærens privatliv. Oppslagene, som blant annet inkluderte detaljer om hans utenomekteskapelige forhold, satte fart på sikkerhetsteamet til milliardæren for å finne ut hvordan hans private meldinger kunne ha falt i hendene på tabloidavisen.
Avisen er eid av American Media Inc., og har insistert på at de ble tipset om det utenomekteskapelige forholdet av den fremmedgjorte broren til Bezos kjæreste, men etterforskning utført av Bezos eget team er meget trygge på at saudiene har skaffet seg tilgang til Bezos telefon og har tilegnet seg privat informasjon om milliardæren. Bezos sikkerhetssjef, Gavin de Becker, skrev forrige mars i The Daily Beast at han hadde gitt informasjonen fra etterforskningen sin til myndighetene, men han avslørte ingenting om hvordan saudiene hadde skaffet seg tilgang til telefonen

Han beskrev også det nære forholdet som kronprinsen hadde utviklet med David Pecker – administrerende direktør i selskapet som eier National Enquirer – i månedene før saken om Bezos ble publisert. De Becker har ikke svart på henvendelsene fra The Guardian i forbindelse med denne saken.
Den britiske avisen har imidlertid fått en forståelse av at analysen av Bezos telefon og indikasjonene at ‘hackingen’ var muliggjort på grunn av en infisert fil fra kronprinsens WhatsApp-konto har blitt vurdert av Agnès Callamard – FN’s spesialrapportør som etterforsker utenomrettslige drap. Det hersker en forståelse om at dette anses som troverdig nok for etterforskere til å komme med en formell henvendelse til Saudi Arabia og be om en forklaring.
Callamard, hvis egen etterforskning av mordet på Khashoggi førte til at hun fant troverdige bevis på at kronprinsen og andre myndighetspersoner i Saudi Arabia var ansvarlig for drapet, har bekreftet overfor The Guardian at hun følger flere ledetråder i forbindelse med drapet, men hun har avstått fra å kommentere linken til Bezos.
Da Callamard ble spurt om hun ville konfrontere Saudi Arabia om de nye påstandene om ‘hacking’ svarte hun at hun fulgte alle FN-prosedyrer som krever at etterforskere skal varsle myndigheter om kommende offentlige anklager.
Eksperter på Saudi Arabia, både dissidenter og analytikere, har fortalt The Guardian at de tror Bezos var et mål på grunn av sitt eierskap i Washington Post og avisens dekning av Saudi Arabia.
Khashoggis kritiske reportasjer om Mohammed bin Salman og hans undertrykkelse av aktivister og intellektuelle har ligget og gnagd på kronprinsen og hans innerste sirkel.
Andrew Miller, en Midtøsten-ekspert som jobbet i det nasjonale sikkerhetsrådet under president Obama, sa at om Bezos har blitt kronprinsens mål, så reflekterer dette det personlighetsbaserte miljøet som kronprinsen opererer i.
‘Han har trolig trodd at om han fikk noe på Bezos så kunne dette forme dekningen av Saudi Arabia i the Post. Det er tydelig at Saudi Arabia ikke har noen virkelige grenser eller begrensninger med tanke på hva de er beredt til å gjøre for å beskytte og løfte frem Muhammed bin Salman, være det seg å gå etter sjefen i et av de største selskapene i verden eller en dissident som

Dilemma for det Hvite Hus
Muligheten for at sjefen for ett av USAs største selskaper har vært et mål for Saudi Arabia kan bety et dilemma for det Hvite Hus. President Trump og hans svigersønn, Jared Kushner, har oppretthold tette bånd til kronprinsen til tross for at amerikansk etterretning har funnet ut, med middels til høy grad av sikkerhet, at Mohammed bin Salman beordret drapet på Khashoggi.
Både Saudi Arabia og American Media Inc. har benektet at kongedømmet var involvert i publiseringen av saken om Bezos.
En advokat som representerer Bezos ble kontaktet av the Guardian og uttalte at han ikke hadde noen kommentar angående denne saken, med unntak av at Bezos samarbeidet med henhold til etterforskningen.
The Guardian kontaktet også Saudi Arabias ambassade i Washington for å få en kommentar til påstandene, og selv om avisen ikke fikk svar gikk ambassaden noe senere ut på Twitter og sa at ‘antydningene om at Saudi Arabia skulle være ansvarlig for hackingen er absurd’.
Kilde: The Guardian