I tider med mange permitteringer er det mange som kanskje får betalingsproblemer.

Det er spesielt mange nyutdannede som har bedt om utsettelse av studielånet sitt. Mange mangler inntekt eller har stillingsandeler som faller utenfor tiltakene til regjeringen, noe som gjør dem ekstra sårbare. Også fra andre grupper meldes det om økt pågang på utsettelse av lån. Forbrukerrådet anbefaler alle med betalingsproblemer om å kontakte banken sin, og tror mange kommer til å få det økonomisk vanskelig fremover som følge av koronaepidemien.

Lånebeløp 100 000 – 10 000 000 kr
Eff.Rente Individuelt
Utbetaling Variabelt dager
Alder 20 år
Omstartslån: Eff rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298
  • I denne situasjonen slik den er nå, er det helt naturlig at flere velger å utsette lånene sine, sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen.

Lånekassen melder om økt pågang de siste dagene, fra personer som kontakter dem vedrørende betalingsutsettelse som følge av de siste ukenes ekstraordinære situasjon. Mange nyutdannede har stått først i rekken ved permitteringer.

Gjennom krisepakken vedtatt av et samlet Storting, er permitterte sikret full lønn i 20 dager. Hva som skjer etter denne perioden, er imidlertid fremdeles uavklart. Hittil er det først og fremst bedrifter som har blitt rammet av de økonomiske effektene forårsaket av epidemien. Ekspertene mener derimot at dersom situasjonen blir vedvarende, vil det føre til en negativ spiral for økonomien som også vil prege lommeboken til hver enkelt.

  • Etter permittering vil de som tjener opptil 600 000 kroner få full lønn de første 20 dagene. Det er etter dette reduksjonen i inntekten virkelig slår inn, sier den kjente forbrukerøkonomen Silje Sandmæl i DNB.

Sandmæl mener at det dummeste man gjør er å la regningene hope seg opp. En regning som først har kommet forsvinner ikke av seg selv. Hun mener det er viktig at folk strammer inn på forbruket sitt, slik at det blir tilpasset inntektene.

  • Nå er tiden inne til å få på plass et budsjett. Sett opp inntektene og utgiftene dine, sier Sandmæl.

Ser du at pengene ikke strekker til, så må du begynne arbeidet med å få utsettelser på regningene. Sandmæls råd er å få utsatt de regningene som har lavest rente, og bruker Lånekassen som et godt eksempel på hvor man bør starte.

Lånekassen bekrefter at man kan utsette betalingen, noe som gjøres direkte fra på nettsidene deres. Det er ikke nødvendig å oppgi årsak, og utsettelsen kan vare i opptil 36 måneder.

Det er mange som for tiden opplever økt økonomisk usikkerhet. Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet anbefaler at man kontakter banken sin dersom det er vanskelig å betale lån eller regninger.

  • Betal avdragene på lån som normalt så langt det er mulig. Avdragsfrihet bør bare vurderes dersom du ikke får pengene til å strekke til det mest nødvendige, er rådet fra Jensen.

Han oppfordrer personer med betalingsproblemer til å kontakte banken sin, dette gjelder også ved betalingsproblemer av forbrukslån.

  • Krisepakken fra Stortinget har gjort bankene i stand til å være imøtekommende med kundene, dessuten har de innarbeidede rutiner for utsettelse av tilbakebetaling av lån. Det er heller ikke uvanlig at leverandører kan gå med på å utsette en betaling, eller dele opp beløpet over flere innbetalinger, sier Jensen.

Han minner også om at dette gjelder ved inkasso.

  • Kontakt inkassobyrået så raskt som mulig, dersom du ser at det blir vanskelig å betale. De kan hjelpe til med å lage en nedbetalingsplan, avslutter Jensen.

Det tydelige rådet fra forbrukerrådet er å kontakte dem du skylder penger, dersom det blir vanskelig å betale regningene. Hvis du eier egen bolig og har ledig verdi i boligen så kan det være at du kvalifiserer til et omstartslån eller refinansiering med betalingsanmerkninger