Når man driver bedrift så er regnskap helt livsviktig for å kunne ha en sunn og god bedrift. Regnskapet forteller deg om du har grønne tall og forteller deg om du har røde tall. Hvis man begynner å surre med regnskapet så kan det fort ende opp med at du får en regning som du ikke har råd til eller at du får bøter fra Skatteetaten.

Heldigvis så har det aldri vært enklere å føre regnskap til en billig penge. For nå har det nemlig kommet flere regnskapsprogrammer som lar deg enkelt gjøre regnskapet på nett. Det har vært det man kan kalle en «boom» innenfor regnskapsprogrammer i Norge og det kan være vanskelig å velge det beste regnskapsprogrammet.

Hvorfor trenger man et regnskapsprogram?

Dette er et veldig godt spørsmål men det er flere grunner til at man trenger et regnskapsprogram. Den største grunnen er at det gjør det mulig å holde en enkel oversikt over inntekter og utgifter. Om et par år så vil det bli lovpålagt at alle virksomheter i Norge har et regnskapsprogram. Det å føre et godt regnskap kan være svært viktig dersom din bedrift må søke om bedriftslån eller kanskje søke støtte til en offentlig etat.

Man så f.eks at under Covic19 så ble regnskapene brukt som grunnlag for søknader om såkalt corona-støtte. De som ikke hadde regnskapet tilgjengelig måtte først fikse dette før de kfunne søke om støtte og det gikk derfor lenger tid for dem.

Hva er viktige egenskaper i et regnskapsprogram?

Et regnskapsprogram må oppfylle følgende krav:

  • Brukervennlig
  • Enkelt å bruke
  • Kunne tilpasses til flere typer virksomheter
  • Enkelt la seg kombinere med andre programmer som f.eks tredjepartsløsninger innenfor logistikk og kreditt
  • Følge norske bokføringslover
  • La seg integrere opp mot bank

Hvilket regnskapsprogram er best?

For å finne ut av hvilket regnskapsprogram som er best så må man først se på hvilke aktører som tilbyr regnskap på nett. De mest populære regnskapsprogrammene i Norge er følgende:

Når det kommer til å bestemme hvilket regnskapsprogram som er best så må man se på hvilke behov du har. Det er flott at et regnskapsprogram har mange funksjoner men det er ikke sikkert at du trenger å bruke alle. Noen har et eget regnskapsprogram og i tillegg en regnskapsfører som hjelper til. Alt dette er med på å bestemme hvilket regnskapsprogram som passer best til deg.

Dersom vi likevel skal kåre en vinner av beste regnskapsprogram så må det være Fiken. Dette er fordi at FIken virkelig har gjort regnskap til en enkel og morsom opplevelse for de som driver med det. STK Finans AS bruker selv Fiken til vårt regnskap og vi kan skrive under på at dette er svært enkelt å håndtere. I tillegg til Fiken så har Centiga høstet mye god kritikk for sitt regnskapsprogram og spesielt at det er mulig med lønnssystem i Centiga.

Samtidig så kan det være grunner til at andre regnskapsprogrammer passer bedre til din bedrift.

Hvor mye koster et regnskapsprogram?

Et regnskapsprogram koster alt i fra noen hundrelapper i måneden til flere tusen kroner. Dette kommer i stor grad av hvilke funksjoner din bedrift trenger og hvor mange bilag du har. FIken som vi mener er et at de beste regnskapsprogrammene på nett koster 99,- kroner i måneden.

Automatisering tar mer over

Det som er spennende med regnskap og spesielt regnskapsprogrammer på nett er at man har muligheten til å automatisere. Nå kan du føre salg automatisk over i regnskapssystem fra f.eks nettbutikker som tidligere tok år og dag å føre. I tillegg så kan man automatisere betalinger og la banken snakke med regnskapssystemet.

Må jeg ha regnskapsfører når jeg har et regnskapsprogram?

Nei du trenger ikke det, men det kan være en fordel å ha dette. Det å føre regnskap er for de aller fleste helt uproblematisk men noen ganger så kommer det opp spørsmål som krever ekspert-hjelp. Hvis man gjør et feil valg her så kan det komme noen ubehagelige overraskelser ved et bokettersyn eller lignende.