Den norske bedrageren og seriesvindleren Helge Moan er nå tiltalt.

Moan er siktet for bedrageri, forsøk på bedrageri og heleri for minst 10 millioner kroner. Moan ble pågrepet 22. januar i fjor i Malaysia, etter å ha vært etterlyst av Interpol helt siden 2013. Han er tidligere straffedømt for økonomisk kriminalitet, er oppført med 13 konkurser og har benyttet seg av en mengde falske navn. Det var utfordrende for politiet å spore opp Moan, da han også endret utseende flere ganger. Helge Moan het opprinnelig Lars Rune Solberg.

I 2017 advarte politiet om Moan på det norske TV-programmet Åsted Norge, til da hadde han svindlet nordmenn gjennom mange år fra sitt skjulested i Malaysia. Etter pågripelsen ble Moan eskortert av norsk politi til Norge, og har deretter vært varetektsfengslet. 

  • Tiltalen er omfattende, vi må gå grundig gjennom den. Hans utgangspunkt er at han har drevet en konsulentvirksomhet hvor han har leverte tjenester til privatpersoner, som han har levert gjennom internett, forteller Moans forsvarer Per Zimmer.

Oslo politidistrikt siktet Moan først i 2017, siktelsen den gang gjaldt grove bedragerier, forsøk på grove bedragerier og heleri av minst 10 millioner kroner. Han hadde også utført flere identitetstyverier og forfalskninger av dokumenter. Politiet hadde registrert over 100 fornærmede som har blitt utsatt for metodene til Moan. Siktelsen er nå utvidet med ytterligere 40 bedragerier og identitetstyverier, handlingene er utført i perioden mai 2012 til september 2018. Moan har holdt på med økonomisk kriminalitet i over 20 år.

Moans svindelmetode skjedde i form av at han tilbudte bedriftsrådgivning i forbindelse med opprettelse eller avvikling av aksjeselskap. Moan har nådd sine ofre gjennom flere nettsteder, hvor han tilbød tjenestene under forskjellige falske navn. Ofrene kontaktet ham, og fikk beskjed om å overføre penger. Pengene ble overført enten til kontoer som Moan disponerte, eller til kontoer tilhørende uskyldige mellommenn. Dette er personer som ikke vet at de har medvirket til straffbare handlinger ved at de har gjennomført oppgavene Moan har gitt dem. Mellommennene har overført pengene videre til Moans kontoer i utlandet, og har i etterkant fått problemer med politiet.

Ofrene som har betalt for bedriftsrådgivningstjenester mottok aldri de tjenestene de trodde de betalte for. I stedet har Moan benyttet seg av informasjonen han har fått oversendt fra ofrene, til å endre ansvarsforhold i selskaper han ikke eier. Moan har gjennom bruk av forfalskede identitetsdokumenter fått tilgang til selskapenes nettbanker. Han har også benyttet identiteter med passbilder han har fått tilgang til av ofre som har sendt ham dette.