NyheterArbeidsledigheten går i været
arbeidsledighet

Arbeidsledigheten i Norge skyter i været som følge av coronaviruset.

Arbeidsledigheten går i været

NAV melder om sterkt økende arbeidsledighet, som har mer enn fordoblet seg på under én måned. Bare den siste uken har økningen i antall arbeidsledige i Norge steget med 128 %

Publisert: 18. mar. 2020

Totalt er 149 000 personer arbeidsledige i Norge. Dette er 84 000 flere enn for bare én uke tilbake, en økning som tilsvarer 128 %. Totalt er arbeidsledigheten i Norge nå på 5,3 % mot bare 2,2 % for under en måned siden. Norsk økonomi har knapt noen gang opplevd en lignende økning på så kort tid. Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) frykter at rekorden i antall arbeidsledige fra 1993 med 6 % står for fall. Handelsbanken er ikke overrasket over tallene, og uttaler i en markedskommentar at de ikke utelukker en arbeidsledighet på over 10 %.

Sigrun Vågeng, arbeids- og velferdsdirektør i NAV, regner med at ledigheten vil fortsette å øke i tiden fremover. Den norske økonomien og det norske arbeidsmarkedet er nå inne i en svært krevende tid, noe som gir utslag i form av permitteringer og en arbeidsledighet som går i været.

Stadig flere bedrifter permitterer eller varsler at de skal permittere ansatte. NAV har på fem dager mottatt 45 000 søknader om dagpenger ved permittering.

  • Dette er bare begynnelsen. Til nå er det flyselskapene, hotellene og noen av produksjonsbedriftene som har permittert, nå kommer snart andrelinjen, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO. Han frykter at Norge vil få den høyeste arbeidsledigheten siden krigen, og at store deler av det norske næringslivet vil stoppe opp.

Samtlige av partiene på Stortinget har blitt enige om at staten skal ta en stor del av regningen for permitteringer, sykepenger og omsorgspenger.

I Norge kan kun private arbeidsgivere permittere sine medarbeidere. Ansatte i offentlig sektor har imidlertid ikke mulighet til å bli permitterte, selv om også disse kan få mindre å gjøre enn normalt i tiden fremover.

  • Det ser jeg ikke på som et problem. Staten og kommunene har en annen rolle, det er viktig at vi har sektorer som virker stabiliserende på økonomien. Staten må på tross av inntekts- og skattesvikt ikke redusere aktiviteten, men holde hjulene i gang, sier Steinar Juel, samfunnsøkonom i tankesmien Civita.

Søk om refinansiering her! Hvor mye vil du låne?

Lånebeløp:250 000 kr
250000
Nedbetalingstid:10 år
10
Månedskostnad:
fra 3 732 kr *

* Eksempel nom. rente 12,90%, eff. rente 13,76%. 250 000 kr over 10 år.
Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 197 860 kr. Totalt 447 860 kr.

Nom. rente 7,49%-26,9%. Eff. rente 8,99%-31,3%.
Rente baseres på individuell kredittvurdering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å oppgi din e-postadresse samtykker du til å få periodiske e-poster fra oss om privatøkonomi og lån. Du kan når som helst melde deg av.