8 av 10 nordmenn er redde for å bli svindlet når de handler på nett.

Det er en spørreundersøkelse utført av Kantar TNS på vegne av Telenor, som viser at hele 8 av 10 nordmenn er redde for å bli svindlet når de handler på nett. Undersøkelsen viser samtidig at hele 98 % av befolkningen handler på nett. 

  • Ved netthandel oppgir du sensitiv informasjon. Det er ikke noe problem dersom du er koblet til via en sikker linje og handler hos en seriøs aktør. Dessverre finnes det også mange useriøse aktører, derfor er det viktig å være oppmerksom, forteller Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør hos Telenor.

Hovedorganisasjonen Virke har gjort undersøkelser som viser at det finnes 4 til 5 ganger så mange falske nettbutikker som ekte. Faren for å bli svindlet er med andre ord høyst reell. På nettsidene til Forbrukertilsynet er det laget en oversikt med over 150 nettbutikker som er klassifisert som useriøse aktører.

  • Det er fristende å slå til, når nettbutikkene kommer med gode tilbud på akkurat de tingene du vil ha. Likevel er det smart å ta noen forhåndsregler før du deler ut sensitiv kortinformasjon, forteller Tangen Nilsen.

Telenor anbefaler at dersom du ikke kjenner til nettbutikken fra før og ikke er sikker på om den er seriøs, bør du alltid være kritisk før du handler. Mange norske kunder som handler på nett, velger å oppgi kortinformasjon fremfor å få tilsendt faktura. Men kortinformasjonen er det siste man vil skal komme på avveie, understreker Telenor. De har laget en undersøkelse som viser at 29 % av befolkningen kjenner noen som har blitt utsatt for kredittkortsvindel – med andre ord nesten 1 av 3.

  • Hyppige brukere av kredittkort er mer utsatt. Dersom du er så uheldig at kortinformasjonen din kommer på avveie, kan du komme i en svært lite gunstig situasjon. Derfor bør du gjøre det du kan for å holde kortinformasjonen din så trygg som mulig, sier Ric Brown, mobildirektør hos Telenor.

Ifølge FBI i USA, finnes det omtrent 800 kriminelle internettforumer verden over. Disse ligger hovedsakelig på det såkalte «mørke internett», hvor de selger lange lister med e-postadresser, passord og kredittkortopplysninger.

  • Vanlige folk aner ikke hva som finnes på det mørke nettet. Det gjør det også vanskelig å vite om informasjonen din har blitt lagt ute og er tilgjengelig for salg. Derfor har Telenor lansert en ny tjeneste som overvåker nettet for det, fortsetter Brown.

I januar lanserte Telenor overvåkningsløsningen SAFE. Dette nye sikkerhetsproduktet er laget for å gjøre det enklere å være trygg på nettet. Produktet består av tre forskjellige sikkerhetsløsninger. En av disse er en personlig ID-vakt som hjelper deg med å overvåke e-postadressene og kortopplysningene dine. ID-vakten varsler deg dersom noen forsøker å selge eller dele informasjonen din på nettet.

  • Norge er et av verdens mest digitale land, og nordmenn opplever stadig flere digitale trusler. Gjennom tid har vi registrert av svindlerne stadig blir mer kreative når det gjelder fremgangsmåtene, noe som gjør det vanskeligere å håndtere. Dette er årsaken til at vi lanserte et nytt sikkerhetsprodukt, som gjør hverdagene både tryggere og enklere, forteller Brown.

SAFE beskytter også mobilen, hvor programmet sørger for at du kan surfe trygt på usikre trådløse nettverk – over hele verden. Opplever du at noen misbruker personopplysningene dine, får du både hjelp av advokat og økonomisk kompensasjon. I tillegg får du hjelp til å fjerne bilder eller sensitive opplysninger som har kommet på avveie.