Mobilbetaling på tur inn

mobilbetaling

Det har vært mye snakk om kontaktløs mobilbetaling den siste tiden og nå ser det altså ut til at dette er på full fart inn i Norge.

Kontaktløs mobilbetaling betyr enkelt og greit at du kan betale for deg i butikker ved kun å holde mobiltelefonen din over betalingsterminalen. Du vil derfor ikke ha behov et fysisk bankkort for å kunne gjøre opp for deg. Alt dette ligger i telefonen og i Norge er det Valyou som er i førersetet når det kommer til denne formen for betaling. Valyou er utarbeidet i samarbeid mellom Telenor, Sparebank 1 og DNB og begge disse bankene er i ferd med å lansere betalingsløsningen.

Teknologien fungerer altså slik at du holder mobiltelefonen din inntil en betalingsterminal når du skal betale og når dette gjøres vil beløpet faktisk trekkes direkte fra din bankkonto. Ved å bruke Valyou vil man også ha oversikten over de seneste transaksjonene samt at man også har oversikten over saldoen. For beløp under 200 kroner vil man kunne gjennomføre betalingen uten å bruke en PIN-kode, men ved større beløp vil det være nødvendig å taste inn en kode på telefonen.

Hvem kan bruke Valyou?

For at man skal kunne bruke denne betalingstjenesten er man nødt til å ha en NFC-klar mobil. Det er også påkrevd at man har et SIM-kort fra Telenor samt en Valyou-app som man kan laste ned fra Google Play.

Når det gjelder iPhone-brukere er situasjonen pr. i dag ikke avklart, og man vet ikke nå om iPhone 6 vil støtte Valyou. Slik det ser ut nå så er NFC på iPhone kun tilknyttet Apples egen betalingsløsning, Apple Pay. Ettersom både Valyou og Apple Pay er basert på den samme teknologien vil dette ikke bli et problem, og iPhone-brukere vil dermed kunne betale med telefonen på samme måte som alle andre. Det er foreløpig ikke klart når Apple Pay lanseres i Norge.

NFC-teknologien

Når det gjelder valget av NFC (Near Field Communication) som teknologi grunngis dette med at det er den raskeste og tryggeste måten å gjennomføre mobilbetalinger på. NFC er allerede i bruk over hele verden og anvendes til alt fra nøkkelkort til automater med mer. Nye betalingsterminaler i Norge vil kun ha behov for en oppdatering av programvaren for å kunne benytte seg av denne teknologien, og betalingsnettverkene VISA og Mastercard har begge valgt NFC som standardløsning.

Trygt?

Mange vil sikkert stille seg spørsmålet om det er trygt å benytte seg av kontaktløs mobilbetaling, og det opplyses i så måte at det er like sikkert å bruke Valyou som det er å bruke bankkortet. Man kan sperre kontoen raskt ved å ta kontakt med bank eller mobiloperatør. Man skal også huske på at store aktører som Visa og Mastercard har godkjent både teknologi og sikkerhet og det er derfor ingen tvil om at man kan bruke mobilen som betalingsmiddel – og dermed være helt trygg. Kortopplysninger og andre sensitive data som oppbevares i Valyou vil nedlastes kryptert og oppbevares på en del av SIM-kortet som er innbruddsikker. Når man bruker telefonen til dette vil hele prosessen foregå i et betalingssystem som er helt lukket og det er banken og Visa/Mastercard som tar seg av sikkerheten.